Hamilelik Sırasında Kemik Ağrısı Nasıl Azaltılır?
Hamilelik sırasında vücutta birçok değişiklik meydana gelir. Hamile kadının karnı yavaş yavaş büyür ve kilo alımı genel olarak dizlerini, pelvisini ve kemiklerini etkileyebilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında kemik ağrısı sorununu azaltmaya yardımcı olabilecek teknikleri bilmek önemlidir.
Her zaman söylediğimiz gibi, doğal olsa bile herhangi bir tedaviye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız. Çünkü her beden benzersizdir ve bir kişinin ağrısını hafifletebilecek bir şey başka biri için işe yaramayabilir. Bununla birlikte aşağıda, hamilelik sırasında kemik ağrısının nasıl azaltıldığını keşfedin.
Hamilelik sırasında kemik ağrısı neden oluşur?
Hamilelik sırasında, bir kadının vücudu birçok farklı değişikliğe uğrar. Bebeğin rahim içindeki büyümesi organları harekete geçirir ve sonuçta kilo alımına yol açar.
Bu nedenle, hamile kadınların özellikle dizlerinde, sırtlarında ve pelvislerinde eklem ve kas ağrısı yaşaması şaşırtıcı değildir. Bununla birlikte, birçok kadın vücudunun diğer bölgelerinde de rahatsızlık hissedebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz üç alan hem hamile kadının hem de bebeğinin ağırlığını taşımaktan sorumludur. Bu nedenle, özellikle hamileliğin son aylarında ağrı çekerler.
Dahası, hamileliği karakterize eden su tutulumu, daha büyük bir kilo artışına neden olabilir ve el parmaklarında karıncalanma ve ağrı ile kanıtlanan karpal tünel sendromunu kötüleştirebilir.
Gördüğünüz gibi, hamilelik sırasında kemik ağrısı oldukça yaygındır ve tamamen kilo alımı ve su tutulumu nedeniyle mantıklı bir açıklamaya sahiptir. Çoklu hamileliklerde, üçüncü trimesterden önce kemik ağrısı oluşabilir.
Ancak ellerinizde, yüzünüzde veya diğer vücut kısımlarında şişlik fark ederseniz, doktorunuzu ziyaret edin. Üçüncü trimesterde normal bir gebelik belirtisi olup olmadığını veya tam tersine tıbbi tedavi gerektiren bir durumunuz olup olmadığını belirleyeceklerdir.
Hamilelik sırasında kemik ağrısı nasıl azaltılır?
1. Egzersiz yapın
Uzmanlar, hamilelik sırasında çeşitli nedenlerden dolayı düşük etkili egzersizleri şiddetle tavsiye etmektedir:
- Eklem esnekliğini ve kas gücünü korumaya yardımcı olurlar.
- Hamilelik sırasında kemik ağrısını azaltmaya yardımcı olabilirler.
- Ayrıca, hamile kadınların sağlıklı bir kiloya sahip olmalarına izin verir.
Bununla birlikte, durumunuz için en sık önerilen egzersizler hakkında doktorunuzla konuşmalısınız. Genellikle uzmanlar yürümeyi, yüzmeyi veya yoga yapmayı önerir. Bununla birlikte, doktorunuz size en iyi tavsiyeyi verebilecek profesyoneldir.
Bu makaleyi kaçırmayın: Kemik Ağrısı: Nedenler, Semptomlar Ve Tedavi
2. Masajlar
Hafif sırt ve bacak masajları hamilelik sırasında kemik ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir masaj salonuna giderseniz, masözün hamile kadınların tedavisinde deneyimli olması gerekir. Çünkü hamile kadınların ani veya güçlü hareketler yapmaktan kaçınmaları oldukça önemlidir.
3. Omega-3’ü beslenmenize ekleyin
Düzenli olarak balık ve kuruyemiş tüketmek, hamilelik sırasında kemik ağrısı ile savaşmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, son çalışmalara göre omega-3 yağ asitlerinin kemik metabolizmasını etkilemesi ve eklem hastalıklarının, romatoid artrit ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilmesidir.
4. Isı veya soğuk tedavisi
Isı veya soğuk uygulamak eklem ağrısını hafifletebilir. Örneğin dizlerinize buzlu bir havlu veya ısıtıcı yastık yerleştirebilirsiniz.
5. Bacaklarınızı kaldırın
Su tutulumu ve/veya bacak kramplarından muzdaripseniz, uzmanlar dolaşımı iyileştirmek için bacaklarınızı günde bir kez, tercihen yatmadan önce kaldırmanızı önerir.
Bunu yapmak için yatağınıza yatın, başınızın altına bir yastık koyun ve bacaklarınızı duvara yaslayın. Bu pozisyonu yaklaşık 10 dakika koruyun.
Ayrıca keşfedin: Hamilelik Sırasında Siyatik Hastalığı
6. Yeterince dinlenin
Uyku çok önemlidir. Ancak, sadece uykudan bahsetmiyoruz. Bu nedenle, bacaklarınızı kaldırarak ve sırtınızı gererek rahatlatıcı anların keyfini çıkarmalısınız. Vücudunuzu rahatlatmak için günde birkaç mola vermelisiniz.
7. Topuklu ayakkabı giymekten kaçının
Güzel hissetmek istediğinizi biliyoruz, ancak hamilelik sırasında kemik ağrınız varsa, uzmanlar en azından hamileliğiniz süresince topuklu ayakkabı giymemeyi tavsiye ediyor. Bu süre zarfında sizin ve bebeğinizin sağlığından daha önemli bir şey olmadığını unutmayın.
Bu ipuçları hamilelik sırasında kemik ağrınızı hafifletmezse, etkilenen bölgelere uygulayabileceğiniz topikal merhemler önerebileceğinden doktorunuza veya eczacınıza gidin. Kendi kendinize ilaç kullanmayın! Hamilelik sırasında birçok bileşenin kullanımının önerilmediğini unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Watkins, Bruce. Yong Li, Lippman. Seifert, Mark. (2001). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Skeletal Health. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/153537020122600601
- Kremer, Joel. n−3 Fatty acid supplements in rheumatoid arthritis. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 71, Issue 1, 1 January 2000, Pages 349s–351s, https://doi.org/10.1093/ajcn/71.1.349s
- Bernstein, S. (n.d.). Benefits of massage. http://www.arthritistoday.org/arthritis-treatment/natural-and-alternative-treatments/remedies-and-therapies/benefits-of-massage.php
- Pietrangelo, A. (2014). Arthritis during pregnancy: Symptoms, treatments, and remission. Retrieved from http://www.healthline.com/health-slideshow/pregnancy-arthritis#1