Hamileyken Yememeniz Gereken Düşüğe Yol Açan Bitkiler

Bazı tıbbi bitkilerin düşüğe yol açabileceğini biliyor muydunuz? Bu yazımızda her şeyi keşfedin.
Hamileyken Yememeniz Gereken Düşüğe Yol Açan Bitkiler

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Hamileyken yememeniz gereken bazı bitkiler olduğunu biliyor muydunuz? Bunlar genellikle düşüğe yol açan bitkiler olarak bilinirler, çünkü çocuğunuzun sağlığına ciddi zararlar verebilirler, hatta düşük yapmanızı bile tetikleyebilirler. Bu yazımızda size bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Hamilelik Sırasında Kaçınılması Gereken Düşüğe Yol Açan Bitkiler

Düşük etkili olarak bilinen bitkiler, bileşiklerinde kasılmaların başlamasını destekleyen bazı aktif bileşenlere sahiptir, böylece özellikle hamileliğin ilk aylarında bir düşüğü tetiklerler.

Bu nedenle, hamile kadınlar aldıkları bir reçeteleri ve tıbbi tavsiyeleri olmadıkça genellikle şifalı bitkiler tüketmemelidir. Doğal çayları tüketmeden önce doktorunuza danışınız.

Hamilelikte Yasak Olan Düşüğe Yol Açan Bitkiler

Düşüğe yol açan bitkiler için bir örnek olan sedef otu.
Sedef otu, düşüklere neden olabilecek bitkilerden bir tanesidir.

Hamilelik sırasında bunlardan kaçınabilmeniz için, bebeğiniz ve hatta kendiniz için sağlık sorunlarına neden olabilecek bitkileri not edin. Aşağıda hangi düşüğe yol açan bitkileri yemekten kaçınmanız gerektiğini size anlatacağız:

  • Pelin otu
  • Mine çiçeği
  • Sedef otu
  • Boldo
  • Civanperçemi
  • Meyankökü
  • Adaçayı
  • Solucan otu
  • Farfara
  • Yarpuz
  • Arnika
  • Santa Maria bitkisi
  • Ginkgo biloba

Bu bitkilerle yapılan infüzyonların düzenli olarak tüketilmesi, özellikle de hamileliğin ilk üç ayında bazı komplikasyonlara neden olabilir, ancak ikinci ve üçüncü trimesterde tüketilmesini de önermiyoruz. Elimizde olan olası sorunlar arasında şunlar bulunur:

  1. Rahimde kan akışının artması
  2. Rahim kasılmalarının provokasyonu
  3. Erken doğumun ya da kürtajın indüklenmesi
  4. Fetüsün sağlığı üzerinde zararlı etkiler
  5. Fetüsün kaybına yol açabilen kanama
  6. Kusma ve bulantı
  7. İshal
  8. Uyuşma

Bu yazının başında da belirttiğimiz gibi bu şifalı bitkilerden herhangi birini tüketmeden önce doktorunuza danışınız. Unutmayın, hamilelik sırasında, kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığına dikkat etmek için diyetinize özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Düşüğe Yol Açan Bitkiler İçeren Çaylar İçmek ve Düşük Yapma Riski

Düşük yapan bir kadın.
Çok fazla kafein tüketmek, düşük yapma riskinin artması ile ilişkilidir.

Pek çok kadın kafein alımını en aza indirmek için, ki bunun günlük 300 mg’ı geçmemesi gerektiğini biliyoruz, yukarıda bahsedilen bitkilerden yapılmış çayları içiyor. Kafeinin çayda, bazı alkolsüz içeceklerde ve çikolatada da bulunduğunu unutmayın.

Şimdi, bu bilgi, pelin otu çayı içtiyseniz, düşük yapma riskinizin yüksek olduğu anlamına mı geliyor? Genel bir kural olarak, düzenli ve alışılmış tüketim ile düşük yapma riski artar. Bu, eğer bu düşük yapan bitkilerden birinin zararlı olabileceğini bilmeden çaylarını içerseniz, hiçbir tehlikede olmadığınız anlamına gelir.

Şüphe duyduğunuzda, kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için onların görüşlerini almak ve sakin kalmak için doktorunuza gitmenizi tavsiye ederiz. Kimse size bir uzmandan daha iyi rehberlik edemez.

Hamilelik Sırasında Faydalı İçecekler

Bir bardak papatya çayı.
Papatya çayı, hamilelik sırasında kafeinin yerini almak için iyi bir seçenek olabilir.

Hamilelik sırasında hangi çayların tavsiye edilmediğini zaten görmüştük, şimdi size kahvaltıda kahve ya da siyah çayın yerini alabileceğiniz bazı seçenekler sunacağız:

  1. Papatya: Sindirim sorunları yaşıyorsanız sindirime yardımcı özellikleri size yardımcı olabilir. Ayrıca uykusuzluk ile savaşmanıza yardımcı olabilir.
  2. Kırmızı çay: bu çay tein (kafein) içermez, bu nedenle genellikle hamilelik sırasında önerilir. Antihistaminik özellikleri, bu çayı alerjisi olan hamile kadınlar için iyi bir seçenek haline getirir.
  3. Tila çayı: Sakinleştirici özellikleriyle ünlüdür, kaygıyı azaltmanıza ve huzur içinde uyumanıza yardımcı olabilir.
  4. Zencefil: Zencefil çayı genellikle mide bulantısı ve kusma gibi mide sorunlarını gidermek için kullanılır.
  5. Ahududu Yaprakları: Büyük anneler, rahim kaslarını güçlendirmek için faydaları olduğu varsayımı nedeniyle, genellikle doğuma yakın olduğunuzda ahududu yaprağı çayı önerirler.

Not: Bu infüzyonlar genellikle hamile kadınlarda sorun yaratmasa da, bunları içmeden önce de doktorunuza danışmalısınız.

Hamileyseniz, diyetinize ve sıvı alımına özellikle dikkat etmelisiniz. Sağlığınıza ya da bebeğinizin sağlığına zarar vermemek için yediğiniz her şeye dikkat edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.