Hamilelikte Kafein Tüketmek Güvenli midir?

Hamilelik sırasında izin verilen kafein tüketimi miktarı nedir? Bu yazımızda hamilelik sırasında kahve ve diğer kafeinli yiyecek ve içecekleri tüketmenin güvenli olup olmadığını göreceğiz.
Hamilelikte Kafein Tüketmek Güvenli midir?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Hamile olduklarını öğrendikten sonra kadınların aklına gelen ilk sorulardan bir tanesi, bu aşamada takip etmeleri gereken diyettir. En sık sorulan sorulardan biri, hamilelikte kafein tüketiminin güvenli olup olmadığıdır.

Bununla ilgili birçok efsane ve ipucu var. Ama ne kadar doğrular? Bu yazımızda konuyla ilgili en son araştırmaları sunuyoruz.

Hamilelik sırasında kafein tüketimi

Kadınların büyük çoğunluğu sabahları kahve içiyor ve birçoğu gün boyunca içmeye devam ediyor. Ancak, diğer içecek ve yiyeceklerin de kafein içerdiğini biliyor muydunuz?

Bazı alkolsüz içecekler, çikolata, enerji içecekleri, çay gibi bazı demlenen içecekler ve hatta bazı ilaçlar kafein içerir. Bu nedenle, günlük kafein alımınızı doğru hesaplayabilmek için bunların farkında olmalısınız!

Efsaneler ve gerçekler

Hamilelik sırasında kafein tüketimi ile ilgili birçok efsane vardır. Aşağıda, bilimsel verilere dayanarak bu efsanelerin doğru olup olmadığını keşfedeceksiniz.

1. Kafein doğum kusurlarına neden olur

Annenin beslenme şekli ebriyoyu etkiler.
Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda, bazı doğum kusurları kafein tüketimi ile ilişkili bulunmuştur. Ancak, insanlarda yapılan çalışmalar sonuç vermemiştir.

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar kafein tüketen annelerin doğum kusurları olan yavrular doğurma riskinin arttığı sonucuna varmıştır. Ancak, insanlar üzerinde yapılan çalışmalar kesin bilgiler vermemiştir.

2011 yılında yapılan bir çalışmada, hamilelik sırasında kafein tüketiminin özofagus ve bağırsak atrezisi, mikrotia / anotia, kraniyosinostoz, diyafragma hernisi, omfalosel ve gastroschisis gibi doğum kusurları ile ilişkisi analiz edilmiştir.

Hamilelik sırasında kafein tüketen kadınlarda küçük risk artışları tespit etseler de, ikna edici bir kanıt bulamamışlardır. Bu nedenle, kafeinin doğum kusurları ile ilişkisi hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Kahveye Eklenen Zararlı İçerikler

2. Hamilelik sırasında kafein tüketirseniz, bebeğinizin doğum ağırlığı düşük olabilir

2014 yılında araştırmacılar, hamilelik sırasında kafein tüketimi ile düşük doğum ağırlığı (5.5 kilodan az) arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek için, yapılmış 13 çalışmayı derinlemesine analiz ettiler.

Sonuç, yüksek kafein tüketiminin düşük doğum ağırlığı riskinde artış ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle kafein alımını en aza indirmeniz tavsiye edilir.

3. Kafein düşüklere neden olabilir

Aşırı kafein tüketimi düşük yapmanıza neden olur mu?
Aşırı kafein tüketimi, düşük yapma riskini artırabilir.

Araştırmacılar, kafein tüketimi ile düşük durumları arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek için, mevcut 28 çalışmayı analiz ettiler. Sonuçlar her iki faktör arasında bir ilişki olduğunu düşündürmektedir. Böylece, kafein alımındaki her 150 mg’lık artış için düşük yapma riski% 19 artmıştır.

4. Kafein plasentadan geçer ve bebeği etkileyebilir

Farklı çalışmalar bu iddiayı desteklemektedir. Annenin kafein tüketmesi, plasenta aracılığıyla bebeğin de tüketmesi anlamına gelir. Kesinlikle bildiğiniz gibi, kafein uykusuzluğa ve diğer yan etkilere neden olabilecek bir uyarıcıdır.

Kahve içtiğinizde, bebeğiniz de kafein tüketmiş olur. Böylece, ne kendilerinin ne sizin uyumanıza izin vermeyen bir hiperaktivite durumuna girebilirler! Bu nedenle, genellikle kafein alımını en aza indirmek önerilir.

5. Çok fazla kahve içerseniz, susuz kalabilirsiniz.

Bir fincan kehve ve kahve çekirdekleri
Kahve bir uyarıcı ve idrar söktürücüdür.

Kahve, çay ve diğer içecek ve yiyeceklerdeki kafein bir idrar söktürücüdür. Bu nedenle, idrara çıkma sıklığını arttırır. Çok fazla kafein tüketen insanlar, en kötü hamilelik komplikasyonlarından biri olan dehidrasyon risklerini artırabilirler.

6. Düzenli kafein tüketimi erken doğuma neden olabilir

Bu iddiayı daha önce duyduysanız, bunun arkasında bazı gerçeklerin olduğunu bilmelisiniz. Bununla birlikte, bu durum sadece yüksek oranda kafein alımı için geçerli. Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji (ACOG), yüksek kafein alımının (günde 200 mg’dan fazla kafein) erken doğum riskini artırabileceğini yayınladı.

Ayrıca bu yazımızı da okumalısınız: Herkesin Kahve ile İlgili Bilmesi Gereken 7 Gerçek

Sonuç

Hamilelik sırasında kafein tüketiminiz konusunda doktorunuza danışın.
Şu anda, hamilelik sırasında bebek için ne kadar kafeinin güvenli olduğuna dair kesin bir veri yoktur. Bununla birlikte, doktorlar genellikle günde 300 mg’dan az olan orta derecede bir alımın hamilelik sırasında komplikasyonlara neden olmaması gerektiğini düşünmektedir.

Hamile bir kadın için güvenli kafein alımı ile ilgili doktorların tavsiyesi günde 150 ila 300 mg  arasında değişmektedir.

Anne adayı eğer hamilelik sırasında ya çok fazla tüketmeye alışık olduğu ya da aş-ermeleri nedeniyle kafein tüketiminden kaçınamıyorsa, nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü kontrollü bir şekilde tüketilmesini öneriyor. Ancak bu konuda doktorunuzun tavsiyesini almanız en doğrusu.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.