Hangisi Daha İyi: Tam Yağlı Süt Mü Yarım Yağlı Süt Mü
Tam yağlı süt ile yarım yağlı sütün sağlık açısından faydaları hakkında yeni yapılan çalışmalarda nelerden bahsedildiğini bilmek ister misiniz? O halde yazımızı okumaya devam edin.
Bir diyete başlarken pek çok kişinin aldığı önlemlerden biri, kilo vermeye çalıştıkları için tam yağlı sütün yerine az yağlı sütü tercih etmeleridir. Bunun arkasında yatan mantık, daha az yağ tüketmenin kilo vermeye yol açacağıdır.
Öte yandan bazı kişiler sırf tadını sevdikleri için az yağlı süt içerler. Tam yağlı sütün tadının çok yoğun ve ağır olduğunu düşünürler.
Nedeni ne olursa olsun, günlük beslenmenizin bir parçası olan yiyecekleri analiz etmeniz önemlidir. Az yağlı sütün sizin için en iyi alternatif olup olmadığına karar vermeniz gerekir.
Yarım yağlı süt mü tam yağlı süt mü?
İki süt türü arasındaki temel fark, adından da anlaşılacağı üzere, az yağlı sütün daha düşük oranda yağ içermesidir. Bu nedenle kalori miktarı da azdır.
Ancak beslenmenizden sütteki yağı çıkardığınızda, aynı zamanda yağda çözülebilen A, D ve E vitaminlerini de çıkarmış olursunuz. Her durumda, bugünlerde tüm süt türleri, tüm vitamin ve mineral çeşitleriyle zenginleştirilmiş ve kuvvetlendirilmiştir.
Peki, hangi versiyon en besleyici olan seçenektir?
Hangisi daha besleyici: Tam yağlı süt mü az yağlı süt mü?
Sütü kaymağından ayırma işlemi de içerisindeki vitaminleri ve kalsiyumu azaltabilir. Böylece sütün besinsel değeri azalmış olur.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi temel fark, sütte yer alan yağ oranında yatar. Bu oran hem kalori miktarını hem de sütün tadını etkiler.
Yalnızca bu da değil. Yarım yağlı süt, yağını kaybederken aynı zamanda sütün karakteristik özelliği olan yağda çözülebilir vitaminleri de kaybeder. Bu vitaminlerin arasında A ve kalsiferol olarak da bilinen D vitamini de bulunur. Ayrıca küçük bir miktarda E vitamini veya tokoferol da sütü yağından ayırma işlemi esnasında kaybolur.
Barcelona Üniversitesinden profesör Sergio Casalmiglia’ya göre, insanlar bu vitaminleri kaybettiklerinde aynı zamanda kalsiyum emme kapasitelerinin de bir kısmını kaybediyorlar. Bunun sebebi, yağ ve vitamin varken sindirim sistemimizin daha iyi kalsiyum topluyor olması.
Günümüzde, işlemden geçmiş yarım yağlı sütler, yağda çözünebilen vitaminler ve kalsiyum miktarı açısından çok farklı değiller çünkü içlerinde A, D ve E vitaminleri var. Ancak bu vitaminlerin emiliminin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ayrı bir konu.
Bu vitaminlerin sentetik olmaları şart değil ancak çıkartılmış yağdan da gelmiyorlar. Bu yüzden günümüzde iki süt türü de eşit miktarda vitamin ve mineral içerir. Ancak bir tanesi daha az kalorilidir.
Çalışmalar ne diyor?
2017 yılında, ‘American Journal of Nutrition’ tarafından yayınlanan bir çalışmada, tam yağlı peynir ve yoğurt tüketiminin kilo alımına yol açmadığından bahsedildi. Tersine, kilo alımnı önlemeye yardımcı olabilirdi.
Aynı şey diyabet için de geçerli. Çalışmaya göre bunlar, yarım yağlı ürünleri tüketenlerin yararlanamayacağı faydalar.
Yapılan bir başka çalışma tam yağlı süt içmenin diyabeti engelleyebileceğini gösterdi. Bu araştırmada 15 yıl boyunca 3000 kişinin kan örneklerine bakıldı. Tam yağlı süt tüketen kişilerin bu hastalığa yakalanma ihtimalinin yüzde 46 daha az olduğu bulundu.
Daha da fazlası, Harvard Üniversitesinden bir araştırmacı, Mohammad Yakoob, Amerika’da tıbbi kayıtların meta-analizini yaptığı çalışmasında, tam yağlı süt tüketimi ile obezite veya diyabet arasında bir ilişki bulamadı. Tersine Yakoob’un incelemesine göre, tam yağlı süt tüketenler aslında daha çok koruma altındalar.
Bunu da okuyun: Arı Sütü ve 6 Faydalı Özelliği
Çocuklarla ilgili yapılan çalışmalar
Çalışmalara göre kilosu daha düşük olan çocuklarla, yarım yağlı süt tüketimi arasında bir ilişki bulunmuyor.
2016 yılında yayınlanan bir çalışmada, 2 ve 6 yaşları arasındaki 2700 çocuğun beslenmeleri analiz edildi. Sonuçlar, tam yağlı süt tüketen çocukların vücut kütlesinin ağırlığının daha düşük olduğunu kanıtladı.
Dr. Dariush Mozaffarian şöyle diyor: “Bana göre bu sonuçlar yarım yağlı ürünleri tavsiye etme politikasında bir değişikliğe ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Buluntular, tam yağlı süt tüketenlerin, yarım yağlı süt tüketenlere göre daha formda olduklarını kanıtlıyor.”
Umarız tam yağlı süt ile yarım yağlı sütün sağladığı besin miktarı hakkında biraz bilgi sahibi olmuşssunuzdur. Şimdilik biraz önce bahsettiğimiz çalışmalar konu hakkında bizi biraz da olsa aydınlatmış gibi gözüküyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mozaffarian, D. (2016). Dietary and policy priorities for cardiovascular disease, diabetes, and obesity: a comprehensive review. Circulation, 133(2), 187-225. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018585
- Thorning, T. K., Bertram, H. C., Bonjour, J. P., De Groot, L., Dupont, D., Feeney, E., … & Givens, I. (2017). Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. The American journal of clinical nutrition, 105(5), 1033-1045. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522048705
- Yakoob, M. Y., Shi, P., Hu, F. B., Campos, H., Rexrode, K. M., Orav, E. J., … & Mozaffarian, D. (2014). Circulating biomarkers of dairy fat and risk of incident stroke in US men and women in 2 large prospective cohorts. The American journal of clinical nutrition, 100(6), 1437-1447. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652304844X
- Wang, T. J. (2016). Vitamin D and cardiovascular disease. Annual review of medicine, 67, 261-272. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26768241/