Hassas Dişler Neden Ağrıya Eğilimli?
Diş yapıları konuşmamız, çiğneme ve yiyeceklerin parçalanması için çok önemlidir. Tabii ki estetik açıdan da hoşlar. Bu nedenle hassas dişler sadece ağrılı olmakla kalmaz, bizi başka şekillerde de etkileyebilir.
Hepimiz hayatımızın bir noktasında diş ağrısı çektik. Dişlerimize zararlı bir şey olduğuna dair bir uyarı işaretidir. Okumaya devam edin, bu makalemizde dişlerin ağrıya bu kadar hassas olmasının nedenlerini açıklayacağız.
Daha fazlasını keşfedin: 3 Ev Yapımı Diş Ağrısı Tedavisini Deneyin
Diş katmanları ve hassas dişler
Dişlerin üç temel bölümü vardır:
- Kök. Bu, diş boşluğunun içindeki kısımdır – dişin alveolar kemiğe gömülü görünmeyen kısmı. Kök, çekilmiş bir dişin sonunun bir parçası olacaktır
- Taç. Bu, alveolar kemiğin çıkıntılı kısmıdır; görünür
- Boyun. Kök ve tacı birleştiren şey budur
Dişi besleyen damarların ve sinirlerin kökün tabanına girerek pulpa boşluğu olarak adlandırılan şeyi oluşturduğu bir delik vardır. Bir dentin tabakası bu pulpa boşluğunu örter ve korur.
Dentin, bir mineral matristen, özellikle kalsiyum hidroksiapatitten oluşur. Sonuç olarak, bu yapı, zararlı maddelerin belirli bir dişin damarlarına ve sinirlerine girişini engeller.
Dentin, koruyucu tabaka
Dentin, dışarısı ve pulpa boşluğu arasında bulunan odontoblast adı verilen hücreler tarafından oluşur. Dahası, dentin boyunca ilerleyen uzantıları vardır.
Çürükler gibi dişteki herhangi bir değişiklik dentini etkilediğinde veya yok ettiğinde, odontoblastlar onu onarabilir ve böylece pulpa boşluğu iyi korunur.
Ancak dentin dişleri korumak için yeterli değildir. Her çiğnediğimizde veya konuştuğumuzda kırılmayı önlemek için daha da sert bir madde gerekir. Bu madde minedir.
Mine, en sert katman
Mine, tamamen hidroksiapatitten oluşan çok sert bir tabakadır. Dentin de bu mineralden yapılır, ancak daha az ölçüde ve konsantrasyonda. Ayrıca odontoblastların uzantılarıyla yapılan boşluklar, onu daha az dirençli hale getirir.
Mine beyaz, sert ve %96 hidroksiapatit bileşimli. Kalan %4 protein ve su içerir. Bileşimi, diş sürmeden önce mine oluşturan ameloblast adı verilen hücrelerden oluşur.
Bir diş yüzeye çıktığında, ameloblastlar dejenere olur ve diş minesi bir daha asla yenilenmez. Gördüğünüz gibi, ömür boyu sınırlı bir miktarımız var, bu yüzden onunla ilgilenmek önemlidir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Diş Ağrısını Dindirmek İçin 5 Hızlı Çözüm
Dolgu, bağlantı tabakası
Bu madde, dentinin hemen üzerinde diş kökü çevresinde yaşar. Ayrıca, bu katman sadece %65 hidroksiapatit içerdiğinden mineden daha yumuşaktır.
Dolgu iki katlıdır. Diş çıkmadan önce bunlardan biri hücre ve form içermez. Benzer şekilde dolgu, sementum hücreler içerir ve bunlar, fonksiyonel gereksinimler nedeniyle dişin sürmesinden sonra oluşan bir mineral matris üretir.
Dolgunun temel işlevi, dişin etrafındaki kemiği örten katman olan periosteumun liflerini tutturmaktır. Tıpkı dişi boşluğa yapışık tutan yapıştırıcı gibidir.
Dişler neden ağrıya duyarlıdır?
Diş anatomisi hakkında biraz bilgimiz varsa bu soruya cevap verebiliriz. Gördüğünüz gibi, dentin içinde osteoblast uzantıları var. Yani dentin ile sinir uçlarının bulunduğu pulpa boşluğu arasında iletişim vardır.
Mine yenilenmez, bu nedenle yıprandığında veya diş çürüğü nihayet onu yok ettiğinde dentini korumayı durdurur. Bu nedenle, dış etkenlere daha duyarlıdır. Dentinin boşlukları açık kalır ve dış uyaranlar sinir uçlarına ulaşarak ağrıya neden olabilir.
Bu nedenle, bunun olmasını önlemek için uygun diş hijyeni uygulamalısınız; sık sık diş hekiminize danışın ve sağlıklı bir diyet uygulayın. Mine ve dentinizi korumanın tek yolu budur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- FONSECA, DR RAFAEL HINOJAL. “Las partes óseas estomatológicas y los dientes en la identificación de las personas.” Ciencia Forense 35 (2005): 35.
- Guerra Álvarez, Pamela Alexandra. Reabsorción radicular después del tratamiento ortodóncico. BS thesis. Quito, 2017.
- Sensibilidad Dental: Origen, Causas y Diagnóstico – DENTAID. Expertos en Salud Bucal. (n.d.). Retrieved May 17, 2020, from https://www.dentaid.es/salud-bucal/sensibilidad-dental
- Pécora, Jesús Djalma, and M. D. Sousa. “Uma breve história dos métodos de estudo de anatomia interna dos dentes humanos.” Endodontics. São Paulo 24 (2011).