HDL ve LDL Kolesterol: Bilmeniz Gereken Her Şey
Kalp sorunları olan hastalar genellikle HDL ve LDL kolesterol hakkında konuşurlar. Kalp krizi geçiren herkes, kalbini korumak için bazı kan değerlerini yükseltmesi, bazılarını düşürmesi gerektiğini bilir.
Ancak bu terimlere sadece kalp hastaları aşina değildir. Dünya çapında düzenlenen önleme kampanyaları sayesinde, giderek daha fazla insan kolesterolün nasıl çalıştığını ve arterler üzerindeki etkilerini anlıyor.
Hem HDL hem de LDL kolesterol, toplam vücut kolesterolünün parçaları veya kısımlarıdır. Hücrelerin metabolizma için ihtiyaç duyduğu yağlı maddelerdir. Bu nedenle, kolesterolü tamamen ortadan kaldırmamız gerekmiyor, bunun yerine kontrol etmemiz gerekiyor.
Kan testinde ölçülebilenlere göre kolesterol iki kategoriye ayrılır:
- HDL: Damarları tıkamadan temizleyen yağ. “İyi” kolesterol olarak bilinir.
- LDL: Bu, arter duvarlarında biriken tiptir. “Kötü” kolesterol olarak bilinir.
- Trigliseritler: Hücrelerde ve kanda bulunan ve kişinin diyetine bağlı olarak değişen belirli bir yağ.
Toplam kolesterol, HDL ve LDL kolesterolün toplamıdır.
HDL kolesterol nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, HDL ve LDL kolesterol aynı değildir. “İyi” kolesterol veya yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol olarak adlandırılan kolesterol, vücudun farklı bölgelerinden karaciğere yağ parçaları taşır. Başka bir deyişle, arterleri “temizler”.
HDL’nin daha yüksek bir oranı daha iyi kardiyovasküler çalışma sağladığından, onu yükseltmeye çalışmalısınız. Genelde inanılanın aksine, bu kolesterol seviyelerini yükseltmelisiniz.
Ne yazık ki, kronik durumlar nedeniyle bazı ilaçların kullanılması bu maddeyi azaltabilir. Örneğin, bu neredeyse kaçınılmaz olarak beta-bloker kullananların başına gelir. Diğer ilaçların yanı sıra benzodiazepinler ve progestojenler de HDL kolesterol seviyelerini etkiler.
HDL ve LDL kolesterol, genel olarak “iyi” kolesterolü artıran şey “kötü” kolesterolü düşürme eğiliminde olduğundan benzer şekilde ele alınır. Yine de tütünün HDL’yi LDL’den daha fazla etkilediği bilinmektedir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Kolesterol Düzeyi Nasıl Kontrol Altında Tutulabilir?
LDL kolesterol nedir?
LDL, yaygın olarak “kötü” kolesterol olarak bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Zararlıdır çünkü atardamarların iç duvarlarına yerleşir ve kan akışını engeller.
Bu kolesterol damar sertliğine neden olabilir. Ateromatöz plak, bu lipoproteinin orada taşıdığı yağı içerir. Kardiyologlar, kalp krizi ve anjina pektorisi önlemek için biyokimyasal değerlerini düşürmekte ısrar ediyorlar.
Sonuç olarak, daha yüksek LDL kolesterol seviyeleri, hayati organlara daha düşük oksijen akışıyla bağlantılıdır. Ateromatöz plak kırılma noktasına ulaştıktan sonra yırtıldığında akut olaylar meydana gelir.
Laboratuvar test rakamları açısından:
- Desilitre (mg/dL) başına 100 miligramdan az LDL sağlıklıdır.
- Desilitre başına 130 miligrama kadar kabul edilebilir.
- Daha yüksek seviyeler risklidir ve 190’ın üzerindeyse risk daha da artar.
Daha fazlasını buradan öğrenin: Trigliserit Düzeyinizi Doğal Yollarla Düşürün
LDL’yi artırın ve HDL kolesterol seviyelerini düşürün
HDL kolesterolü artırmak ve LDL kolesterolü düşürmek için bazı önleyici tedbirler alabilirsiniz. Bu, kalp hastalarına özel değildir, ancak kardiyovasküler riski azaltmak için herkes için rutin olmalıdır.
Anahtar noktalar şunlardır:
- Ağırlık kontrolü. Fazla kilolu bir kişi, obezite ile ilişkili kardiyak riske ek olarak, yüksek LDL kolesterol seviyelerine maruz kalabilir. İyi haber, vücut kitle indeksini düşürmenin “kötü” kolesterolü de düşürmesidir.
- Egzersiz yapmak. Hareketsiz bir yaşam tarzından farklı olarak, egzersiz HDL kolesterolü artırır. Egzersiz, kasların ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için vücut yağını tüketir. Bu, dolaşımdaki kolesterolü atardamarlardan uzaklaştırarak onları temizlemeye yardımcı olur.
- Sağlıklı yiyecekler: Diyet kolesterolü kontrol etmede önemli olsa da, uzmanların daha önce inandığı gibi belirleyici değildir. Akdeniz diyeti üzerine yapılan araştırmalar, beslenme dengesinin HDL kolesterolün çalışmasını uyardığını ve yağları daha etkili bir şekilde taşımasını sağladığını gösteriyor. Aynı şekilde, aşırı doymuş yağ tüketimi, LDL kolesterolü kabul edilebilir seviyelerin üzerine çıkarır.
- Tütün: Sigara içmenin birçok olumsuz etkisinden biri de HDL kolesterol seviyelerini düşürmesidir.
Daha iyi bir yaşam sürmek için kolesterol seviyenizi kontrol edin
Hareketsiz bir yaşam tarzı, yediğiniz ultra işlenmiş gıdalar ve benzer pek çok faktör, yaşam kalitenizi etkiler. Sahip olduğumuz bu hızlı yaşam, sağlığı etkiliyor.
Bu nedenle alışkanlıklarınızı değiştirmek, HDL’yi artırmak ve LDL’yi azaltmak için çaba sarf etmeniz gerekiyor. Bu şekilde daha uzun ve daha iyi bir hayat yaşayacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Echeverría, Guadalupe, and Attilio Rigotti. “Impacto de la dieta mediterránea sobre las lipoproteínas de alta densidad.” Revista chilena de cardiología 36.2 (2017): 136-143.
- Cordovilla, Darwin O., Laura Llambí, and Selva Romero. “Tabaquismo y niveles de colesterol HDL en pacientes que asisten a una unidad de prevención secundaria cardiovascular.” Revista Uruguaya de Medicina Interna 4.1 (2019): 23-31.
- Zárate, Arturo, et al. “Colesterol y aterosclerosis. Consideraciones históricas y tratamiento.” Archivos de cardiología de México 86.2 (2016): 163-169.