Her Cilt Tipi İçin Nemlendirici Yağlar
Her cilt tipi farklı bir nemlendirici yağa ihtiyaç duyar. Bu durum yağın özelliklerine bağlıdır. Eğer doğru nemlendirici yağlar kullanmazsanız, doğal ürünler kullanmanıza rağmen kendinize zarar verebilirsiniz.
Bu makalede nemlendirici yağlar sayesinde, nem açısından zengin, sıkı, parlak ve daha genç görünümlü bir cilt elde etmenin ne kadar kolay olduğunu keşfedin.
Normal cilt
Cildinizin neye benzediğini bilmiyorsanız muhtemelen normal tipte bir cildiniz var demektir. Bir problemi olanlar, ciltlerine doğru ürünle müdahale etmek için beklemek zorundadır. Eğer cildiniz normalse, farklı nemlendirici yağlar deneyebilir ve aralarından en çok sevdiğinizi seçebilirsiniz.
Yüzünüzün ve boynunuzun cildi ile vücudunuzun geri kalan kısmı arasındaki farkı daima belirlemeniz gerekir.
Yüzünüz her gün serbest radikallerin etkisine maruz kalır. Ayrıca, yaşam ritminin, duyguların, stresin, kötü yeme alışkanlıklarının ve benzerlerinin sonuçlarından daha fazla etkilenir. Bu nedenle, sizin için en uygun yağı bulmak çok önemlidir. Bu, yaşlanmayı, kirliliği, sarkma ve kuruluğu önleyebilir.
Hangi nemlendirici yağa ihtiyacım var?
Kuru ve yaşlı ciltler
Kuru cildi olan insanlar her zaman bakım yapmaya ihtiyaç duyar. Bunun nedeni, nem eksikliğinin cildin yaşlanmasının başlıca nedeni olmasıdır. Nem almadığı zaman cildiniz giderek daha fazla su kaybeder.
Bundan dolayı, yaşlı ciltler genellikle cildin esnekliğini ve sıkılığını geri veren nemlendirici bir yağa ihtiyaç duyar.
En çok tavsiye edilen yağlar şöyledir:
- Badem yağı: Çok besleyici, E vitamini açısından zengin ve çok ucuz.
- Shea yağı: Yaşlı ve cansız cilt için mükemmel.
- Avokado yağı: Zengin yağ asitleri içerir, parlaklık verir ve cildinizi canlandırır.
- Misk gülü yağı: Bu yağ cildinizin yenilenmesini arttırır ve mükemmel bir iyileştirme gücüne sahiptir.
Bunlardan birini seçebilir ya da bunları birleştirebilirsiniz.
Yağlı ciltler
Yağlı cilt ergenlik döneminde çok yaygındır. Daha fazla yağ üretimi olmasıyla bilinir. Bu da cildinize parlak bir görünüm verir. Bu yağ, dış etkenlere karşı koruyucu bir bariyer sağlar. Fakat genellikle kirli bir görünüme neden olur ve bazı durumlarda kire ve sivilcelere neden olabilir.
Doğru losyon ile ciltteki aşırı yağlanmayı dengeleyebilirsiniz ve cildinize, çok agresif olan alkoller ya da diğer sıkılaştırıcı ürünlerle zarar vermeden bunu yapabilirsiniz.
- Jojoba yağı kullanmanızı öneririz. Bu yağın, cildinizin doğal yağına benzer bir dokusu vardır ve mükemmel bir düzenleyici kabiliyete sahiptir.
- Aloe vera jeli ile kombine edebilirsiniz. Bu size daha hafif bir losyon verecektir.
Karma Ciltler
Karma cilt özellikle T bölgesindeki (alın, burun ve çene) fazla yağ oranı ile karakterize edilir. Bu tür ciltlerin yanaklarında da nem eksikliği vardır. Bu da, tek bir losyon kullanmayı zorlaştırır.
Çok karmaşık durumlarda, her bölge için farklı yağlar kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, iki bileşen içeren dengeleyici bir yağ yapabilirsiniz: ekstra organik Hindistan cevizi yağı ve lavanta yağı.
- Her ikisi de cildinizi düzenler. Ayrıca, cildinizin doğru miktarda yağ elde etme yetisini arttırırlar.
Narin ve hassas ciltler
Narin ve hassas ciltlere her zaman çok dikkatli muamelede bulunmak zorundayız. Bu cilt, herhangi bir sentetik ya da doğal bileşene tepki verebilir.
Bu aynı zamanda kolayca kızaran ve kırışıklıklara neden olan bir cilttir.
- Bu tür ciltler için en iyi nemlendirici yağ, kadife çiçeği yağıdır. Hem cildi rahatlatır ve hem düzenler. Ayrıca, aloe vera ile kombine edilebilir.
- Her ikisinin de tahriş ve kaşıntıyı azaltmak için faydalı özellikleri vardır.
Akneli cilt
Sivilce probleminiz varsa, bu sorunu tedavi etmek için belirli bir rutini takip etmeniz gerekir. Bu durum sadece cilt tipinize bağlı değildir. Aynı zamanda bir hormon, beslenme düzeni ve benzerlerinin bir sonucudur.
Çoğu nemlendirici yağlar, akneli cilt için zararlıdır. Çünkü çok fazla yağ bulunan gözenekleri tıkarlar ve sivilceleri enfekte ederler. Bununla birlikte, yararlı olabilecek bir yağ vardır. Bunun nedeni, hem hormonal düzeyde çalışması hem de hafif yağlı bir dokuya sahip olmasıdır. Bu çuha çiçeği yağıdır.
Çuha çiçeği yağını biraz çay ağacı yağı ile karıştırabiliriz. Bu anti-bakteriyel ve mantar önleyici özelliklere sahiptir. Bu nedenle, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martínez Nieto, L., Barranco Barranco, R., & Moreno, M. V. (1992). Extracción de aceite de aguacate: Un experimento industrial. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1992.v43.i1.1190
- Kumar, V., Abbas, A. K., & Aster, J. C. (2013). Piel. In Robbins Patología Humana. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Navarrete Franco, G. (2003). Histología de la piel. Rev Fac Med UNAM. https://doi.org/10.1177/0267659111426920
- Quirúrgica, M. (2012). Dermatología. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.01.016