Hipotiroid için Deniz Yosununun Faydalarını Keşfedin
Hipotiroid genelde 50 yaş üstü kadınları etkileyen bir rahatsızlık olup ayrıca doğum yaptıktan sonra da ortaya çıkabilir. Hayat kalitesini ve hatta fiziksel görünümü etkileyebilen belirtileri de beraberinde getirir. Deniz yosununun hipotiroid için ne gibi yararları vardır? Gelin, birlikte öğrenelim!
Bu yazımızda başta iyot ve benzeri mineral içeriği sayesinde size nasıl yardımcı olabileceği olmak üzere deniz yosununun birçok faydasını sizlerle paylaşacağız.
Ayrıca deniz yosunuyla yemek yapmanın ne kadar kolay ve eğlenceli olduğunu da keşfetmenizi için size birtakım önerilerde bulunacağız.
Hipotiroid nedir?
Hipotiroid nüfusun %3’ünün şikayetçi olduğu bir rahatsızlıktır. Bu hastalıktan muzdarip olanların kan plazmasında tiroid hormon seviyesi azalır.
En belirgin belirtiler ise şöyledir:
- Yorgunluk ve bitkinlik.
- Kas zayıflaması.
- Üşüme hissi.
- Bariz bir sebep olmadan kilo artışı veya kaybı.
- Depresyon.
- Zayıf kişilerle gıdı.
- Saç dökülmesi.
- Solgun veya sarımsı bir beniz.
- Ödem.
- Aşırı kuru cilt.
- Kaşların uçlarının dökülmesi.
Ayrıca bakınız: Hipotiroidizmin 16 İşareti
Neler sebep olur?
Bu hastalığın en yaygın sebepleri ise şöyledir:
- Farklı tiroid bezi iltihap çeşitleri.
- Doğum kusurları.
- Boyunda radyasyon terapisi.
- Antitiroid ilacı.
- Lityum tedavisi.
- Kronik iyot eksikliği.
Deniz Yosunu Çeşitleri
Deniz yosunu mutfak dünyasında hala çok bilinmemekle beraber yemeklerimizde farklı birçok şekilde kullanılabilecek şifalı bir gıdadır.
Deniz yosununu kullanmayan çoğu kişi bunun nasıl pişireceklerini bilmemelerinden kaynaklandığını kabul ederler. Ancak, yemeklerinize deniz yosunu eklemek göründüğünden çok daha kolaydır ve ayrıca günlük tariflerimize orijinal bir dokunuş da ekleyebilir.
Japon mutfağı sayesinde, deniz yosunu mutfaklarımıza girmiştir.
Ayrıca vejetaryen ve makrobiyotik beslenmeler de iyot, hipotiroid olan insanlar da genelde eksik çıkan iyot dahil mineral miktarını önemli ölçüde arttırmak üzere deniz yosununu menülerine eklerler.
Bu tavsiyelere geçmeden önce hatırlatmak isteriz ki, deniz yosununun daima ekolojik olması ve zehirli maddeler içermediğine dair garanti verilmesi son derece önemlidir.
Ayrıca bakınız: Spirulina Yosunu: Nasıl ve Ne Zaman Tüketmeliyiz
Hipotiroid için Deniz yosununu nasıl kullanabiliriz?
Her tür deniz yosununun benzersiz özelliklere göre farklı kullanım şekilleri mevcuttur. Daha ince çeşitlerini yalnızca birkaç dakika suyun içinde bekletmeniz yeterliyken, daha kalın ve güçlü çeşitleri 30-40 dakika kadar pişirilmelidir.
Aşağıda size birtakım önerilerde bulunacağız:
- Nori: Bu deniz yosunu suşi yaparken çok ince katmanlar halinde kullanılır. Hafif nemlendirip pirinci veya diğer malzemelerinizi sarmak için kullanabilirsiniz.
- Kombu: Sebze güveçlerimizde bir parça kombu sebzelerin yumuşamasını kolaylaştıracak ve hazma iyi gelecektir.
- Wakame: Kremayla sebzeleri pişirirken biraz wakame eklersek, karıştırdığınızda kremasını arttıracak ve böylece patates ya da peynir eklemek zorunda kalmayacaksınız.
- Deniz spagettisi: Makarna veya pirinçle kullanımı idealdir.
- Dulse: Neredeyse hiç pişirmenize gerek yoktur, hazır çorba, sos, salata sosu veya salatalar için oldukça uygundur.
Diğer yandan, takviye formunda kullanmanızı önerdiğimiz iki çok faydalı deniz yosunu vardır:
- Spirulina yosunu.
- Esmer deniz algi.
Daima doktorunuza danışarak kullanmanızı öneririz.
Deniz yosunu tuzu
Günlük olarak deniz yosunu tüketmenin diğer bir seçeneği de yiyeceklerinizin tadını arttırmaya yardımcı olmak üzere deniz yosunundan tuz hazırlamaktır.
- Yapmak için, seçtiğiniz deniz yosunu ve deniz tuzunu öğütüp, iyice karıştırmalı ve ağzı sıkı bir şekilde cam bir şişenin içine koymalısınız. Birkaç aromatik bitki de ekleyebilirsiniz.
- Tuz koruyucu işlevi görecektir.
Bu tuzu normal tuzu yemek yaparken ya da çorbalarda nasıl kullanıyorsanız aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Bu tuzu kelp deniz yosunuyla yapmanızı tavsiye ederiz; bu çeşit iyot bakımından çok zengin olup diyet tuzlar olarak satıldığında hazır tuz olarak sıklıkla kullanılmaktadır.
Kaçınılması gereken gıdalar
Deniz yosunu tüketimiyle beraber, çoğu kişi için sağlıklı olan ancak iyot alımını engellediklerinden hipotiroid hastası olanların faydalanmayacağı gıdaları tüketmekten kaçınmalı veya bu tüketimi sınırlandırmalıyız:
- Turpgiller: lahana, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli
- Ispanak
- Soya
- Şeftali
- Fasulye
- Misket limonu
Ayrıca her tür işlenmiş veya rafine gıda sağlığınız için musluk suyu gibi tehlikelidir. Onun yerine mineral suyu veya kaynak suyu seçiniz.
Görseller: Jacqueline ve Michel Kappel.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pineda, J., Galofré, J. C., Toni, M., & Anda, E. (2016). Hipotiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.002
- Lozano, J. A. (2006). Hipotiroidismo. Offarm. https://doi.org/10.1016/j.datak.2007.05.004
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). ALGA. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Alga].