Hipotiroidizmin Üstesinden Gelmek: 4 İpucu
Biraz sabır ile, ve endokrinoloğunuzun tüm endikasyonlarını takip ederek, hipotiroidizmin üstesinden gelmek mümkündür. Ancak, sağlığınız için zararlı olabilecek belirli ilişkili faktörlerin ilgi düzeyini göz önünde bulundurmak da önemlidir.
Hipotiroidizm ilk aşamalarında asemptomatik olabilse de, neden olduğu hormonal dengesizlikler genellikle diğer şeylerin yanı sıra aşırı kilo, eklem ağrısı, kısırlık ya da kalp hastalığı gibi problemlere yol açar.
Bu, bu nedenle, bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmanın anahtar olacağı anlamına gelir. Şimdi bu konuya daha derinden göz atalım.
Hipotiroidizmin Üstesinden Gelmek İçin 4 İpucu
Tiroid hormonlarının üretimindeki azalma, vücudun kimyasal reaksiyonlarının normal dengesini bozar. Bu nedenle, hipotiroidizmi olan hastalar kilo alma eğilimindedir ve uzun süreli fiziksel bitkinlik, kalp çarpıntısı, depresyon, kabızlık ya da sürekli üşüme hissi gibi semptomlara sahiptir.
Şu anda, sentetik tiroid hormonları ile tedavi, hipotiroidizmin üstesinden güvenli ve etkili bir şekilde gelmenizi sağlar. Bununla birlikte, bunun etkilerini tamamlamak için, semptomlarınızı kontrol etmenize yardımcı olacak bazı sağlıklı alışkanlıkları uygulamaya koymalısınız.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Hipotiroidizm İçin Üç Tamamlayıcı Tedavi
1. İyot Alımınızı Arttırın
Dr. Chung tarafından yapılan bu çalışmaya göre, iyot eksikliği hipotiroidizmin gelişimini etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle, bu bozukluğun üstesinden gelmek için önerilerden biri, iyot tüketiminizi pazı, turp, deniz yosunu, tahıl ya da balık gibi doğal kaynaklar kullanarak arttırmaktır.
Bununla birlikte, hipotiroidizminiz iyot eksikliğinden kaynaklanmıyorsa, iyot tüketiminizi arttırmanın bir işe yaramayacağını unutmamalısınız. Hatta, iyot takviyeleri almak tiroid bezi fonksiyonunu daha da bozabilir ve bu durumun tedavisini zorlaştırabilir.
Bu nedenle diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir endokrinoloğa danışmalısınız.
2. Dengeli Bir Beslenme Düzeni Sürdürün
Bu durumun sonuçlarından bir tanesi kilo alımıdır. Alışkanlıklarınızı endokrinoloğunuz tarafından hazırlanan sağlıklı bir diyet ile değiştirmek, vücudunuzun besinleri doğru şekilde emmesine olanak tanır ve böylece vücut ağırlığınızı kontrol etmek için metabolik fonksiyonları teşvik eder.
Dengeli bir diyet şunları içermelidir:
- Tam tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar, meyveler ve sebzeler gibi lif kaynakları
- Tavuk, hindi, balık gibi yağsız protein bakımından zengin besinler
- Su
- Diğerlerinin yanı sıra zeytinyağı, avokado ya da yağlı balıklar tarafından sağlananlar gibi sağlıklı yağlar
Öte yandan, hem tiroidiniz hem de sağlıklı bir kiloya ulaşmak için zararlı yiyecekleri diyetinizden çıkarmak önemlidir. Bu; rafine şekerleri ve unları, doymuş ve trans yağları, hidrojene yağları vb. içerir.
Bu yazımızı da okuyun: Hipotiroid ile Hipertiroid Arasındaki Fark
3. Bir Psikolog İle Konuşun
Hipotalamik-hipofiz-tiroid ekseninde ve nörotransmitter sisteminde meydana gelen değişiklikler nedeniyle depresyon, hipotiroidizmin semptomlarından biri olabilir. Bu, Galindo ve Reyes adlı doktorlar tarafından gerçekleştirilen bu çalışmada belirtilmiştir.
Yukarıdakileri göz önünde bulundurarak bir psikoloğa danışmanızı öneririz. Özellikle bunun gibi kronik bir hastalık söz konusu olduğunda akıl sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemlidir.
4. Hipotiroidizmin Üstesinden Gelmek İçin Fiziksel Egzersiz Yapın
Düzenli fiziksel egzersiz, hipotiroidizmin ve sağlığınız üzerindeki etkilerinin üstesinden gelmeye yardımcı olur.
Hormon tedavisinin yerini almasa da, Shri Ram Murti Smarak Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden (Hindistan) bir ekip tarafından yapılan bu çalışmada belirtildiği gibi, düzenli egzersiz, özellikle kilo ve kardiyovasküler sağlık söz konusu olduğunda size belirli tamamlayıcı faydalar sağlayabilir.
Orta düzeyde egzersiz kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca kilo alma, fiziksel bitkinlik ve eklem ağrısı ile ilgili semptomların kontrolüne yardımcı olur.
Ancak en önemli şey, rutininizi kendi fiziksel yeterliliklerinize göre uyarlamaktır. Bu nedenle, yavaşça başlamalı ve egzersiz seviyenizi kademeli olarak arttırmalısınız.
Pes Etmeyin
Hipotiroidizm, vücudunuzun işlevlerinde çeşitli dengesizliklere neden olan bir hastalıktır. Bu nedenle, yaşam kalitenizi etkilemesinden kaçınmak için, yeterli tıbbi tedavi almanız ve yaşam tarzınızı iyileştirmek için ipuçlarımızı kullanmanız önemlidir.
Aynı şekilde bir psikolog ile görüşmenizi de tavsiye ederiz. Hastalığın ruh halinizi etkilemesine izin vermemelisiniz. Güçlüsünüz ve bu durumun üstesinden gelebilirsiniz, sadece biraz yardıma ihtiyacınız var.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chung, Hye Rim. (2014).Iodine and thyroid function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049553/
- Galindo, José Roberto., Reyes, Elena.Differential Diagnosis between Anxiety and Thyroid Disease. http://www.bvs.hn/RHPP/pdf/2016/pdf/Vol10-2-2016-6.pdf
- VV.AA. (2015) The effect of regular physical exercise on the thyroid function of treated hypothyroid patients: An interventional study at a tertiary care center in Bastar region of India. http://www.amhsjournal.org/article.asp?issn=2321-4848;year=2015;volume=3;issue=2;spage=244;epage=246;aulast=Bansal