Horner Sendromu Nedir?

Horner sendromu her zaman hastanın geçmişte yaşadığı başka bir hastalık yüzünden ortaya çıkar. Bu sendromdan dolayı ortaya çıkan en karakteristik semptom yüzün hastalıktan etkilenen tarafındaki göz bebeğinin kasılmasıdır.
Horner Sendromu Nedir?
Alejandro Duarte

tarafından incelendi ve onaylandı. biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Horner sendromu okülosempatik felç olarak da bilinen nadir bir hastalıktır ve göz ve yüz sinirlerini etkiler. Bu sendrom dolayısıyla yüzün o tarafındaki göz bebeği kasılır. Benzer şekilde, göz kapağı düşer ve o taraftaki terleme azalır.

Horner sendromu her zaman altta yatan bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar. Normalde, ondan dolayı gelişen en yaygın bozukluklar şunlardır:

Belirli durumlarda, doktorlar altta yatan ve bunu tetiklemiş olan durumu bulamayabilir. Bu durumda, sendromun tedavi edilmesi zordur, çünkü normal sinir fonksiyonlarının geri dönmesini sağlama ihtimali olan şey altta yatan nedeni tedavi etmektir.

Horner sendromunun her yaştan insanda ortaya çıkabileceğini de unutmayın. Ayrıca, daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu hiç yaygın bir hastalık değildir.

Horner Sendromu

Neden Gerçekleşir?

İnsan sinir sistemini gösteren bir illüstrasyon.
Bu sendromun ana nedeni gözdeki sinir lifleri ile ilgilidir, normal işleyişlerine bir şeyler engel olabilir.

Horner sendromunun neden gerçekleştiğini anlamak için terleme, göz bebekleri ve göz etrafındaki bazı kaslar ile ilgili olan lifler gibi bir dizi sinir lifinin işleyişine bakmanız gerekir.

Bunlar beynin hipotalamus adı verilen kısmında başlar ve gözlere ve yüze giderler. Eğer bu sinir liflerinin yolu herhangi bir noktada etkilenirse, bu durum Horner sendromu oluşumuna yol açar.

Bu sinir liflerinin izledikleri yollar çok karmaşıktır. Beyinden omuriliğe giderler, göğüs yüksekliğinde buradan çıkarlar ve boyundan, kartoid arterin (şah damarı) yanından yukarıya çıkarlar. Buradan kafa tasına girerler ve gözün içerisine ulaşırlar.

Sinir liflerine verilen hasar aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:

  • Beyne giden ana arterlerden biri olan kartoid arterdeki bir lezyon.
  • Boynun dibindeki, brakial pleksus adı verilen sinirlerdeki bir lezyon.
  • Migren alevlenmeleri.
  • Tümör, felç ya da beyne ya da beyin sapına gelen diğer zararlar.
  • Akciğerin üst kısmında tümör.
  • Sempatektomi. Bu, sinir liflerini kesintiye uğratmak ve spesifik ağrıları hafifletmek için yapılan bir enjeksiyon ya da ameliyattır.

Horner sendromunun doğum anından geliştiği belirli durumlar da vardır. Bu rahatsızlık iriste bir renk ve pigmentasyon eksikliğine yol açabilir. Bu sendromun görüldüğüne dair çok fazla vaka olmasa da, konjenital sendromun her 6000 doğumdan birini etkilediği tahmin edilmektedir.

Horner sendromu altında yatan durumun gerçekleştiği yer ve gerçekleşme şekline bağlı olarak dört farklı şekilde sınıflandırılabilir. Bu nedenle; merkezi, pregangliyonik, postgangliyonik, ve konjenital Horner sendromu bulunmaktadır.

Horner Sendromu Semptomları

Horner sendromu semptomları yaşayan bir kişi.
Horner sendromunun özelliklerinden biri de, diğer göz problemlerinin yanı sıra, göz kapağının düşmesidir.

Horner sendromunun yüzün sadece bir tarafını eklediğini aklınızda tutmalısınız. Bu rahatsızlığı tespit etmek için en sık kullanılan semptom ve bulgular şunlardır:

  • Üst göz kapağının düşmesi
  • Alt göz kapağının hafifçe kalkması.
  • Miyozis. Yani, sürekli bir şekilde küçük olan bir göz bebeği.
  • Anizokori. Bu, iki göz bebeğinin boyutları arasında hatırı sayılır bir fark olduğu anlamına gelir.
  • Az ışığın etkisi altında göz bebeğinin az ya da yavaş büyümesi.
  • Yüzün etkilenen tarafında terlemenin azalması ya da tamamen durması.

Bu semptomların tespit edilmesi kolay değildir. Alttan alta gelişebilirler, bu da bu sendromun tanısını karmaşık hale getirir.

Çocuklarda Semptomlar

Horner sendromunun çocuklarda geliştiği durumlarda gözlemleyebileceğiniz bir dizi karakteristik semptom vardır. Özellikle de bir yaşın altındaki çocuklarda, etkilenen gözün irisinin rengi daha açık hale gelir.

Ayrıca, yüzün etkilenen tarafı kızarmaz. Bir çocuğun yüzü fiziksel efor, duygusal tepkiler ya da sıcaklık dolayısıyla doğal bir şekilde kızarmalıdır. Ancak, Horner sendromu olması durumunda, bu gerçekleşmez.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çocuklarda Nefrotik Sendrom: Nedenleri ve Tedavisi

Horner Sendromu: Tanı ve Tedavi

Göz muayenesi olan bir kadın.
Dikkatli bir göz muayenesi Horner sendromunun varlığını tespit edebilir.

Sendromu teşhis etmek için bir göz muayenesi sırasında bir uzman aşağıdaki gözlenebilir semptomlardan bazılarını değerlendirir:

  • Göz bebeğinin kasılması ya da genişlemesindeki değişimler
  • Göz kapağının düşmesi
  • Konjunktival enjeksiyon

Önceden de bahsettiğimiz üzere, tedavi bozukluğun orijinal nedenine bağlıdır. Horner sendromu için özel bir tedavi bulunmamaktadır. Doktorlar, sendroma neden olan şeyi belirledikten sonra tedaviye devam edecektir.

Bu sendromdan muzdarip olduğunuzda göz kapağının sadece biraz düştüğünden bahsetmek önemlidir. Ve bu, hastanın günlük hayatının önündeki en büyük engeldir.

Ayrıca, normalde herhangi bir komplikasyon yoktur. Ortaya çıkabilecek komplikasyonlar genellikle sendromun altında yatan nedene bağlıdır, ya da tedavinin kendisi ile ilgilidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Kong, Y. X., Wright, G., Pesudovs, K., O’Day, J., Wainer, Z., & Weisinger, H. S. (2007). Horner syndrome. Clinical and Experimental Optometry. https://doi.org/10.1111/j.1444-0938.2007.00177.x
  • Jeffery, A. R., Ellis, F. J., Repka, M. X., & Buncic, J. R. (1998). Pediatric Horner syndrome. Journal of AAPOS. https://doi.org/10.1016/S1091-8531(98)90008-8
  • Rabady, D. Z., Simon, J. W., & Lopasic, N. (2007). Pediatric Horner Syndrome: Etiologies and Roles of Imaging and Urine Studies to Detect Neuroblastoma and Other Responsible Mass Lesions. American Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1016/j.ajo.2007.06.019
  • Almog, Y., Gepstein, R., & Kesler, A. (2010). Diagnostic value of imaging in Horner syndrome in adults. Journal of Neuro-Ophthalmology. https://doi.org/10.1097/WNO.0b013e3181ce1a12
  • Trobe, J. D. (2010). Editorial: The evaluation of Horner syndrome. Journal of Neuro-Ophthalmology. https://doi.org/10.1097/WNO.0b013e3181ce8145
  • Herrero-Morín, J. D., Calvo Gómez-Rodulfo, A., García López, E., Fernández González, N., García Riaño, L., & Rodríguez García, G. (2009). Síndrome de horner congénito. Anales De Pediatría, 70(3), 306-308. doi:10.1016/j.anpedi.2008.11.024

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.