Huzursuz Bacak Sendromu: 7 Etkili Tedavi Yöntemi

Huzursuz bacak sendromunu iyileştirmek ve ya kısmen hafifletmek için ufak fiziksel aktiviteler yapmak çok yardımcı olabilir. Çünkü fiziksel aktivite, dolaşımı harekete geçirir ve bedenini çeşitli bölümlerine oksijen sağlar. 
Huzursuz Bacak Sendromu: 7 Etkili Tedavi Yöntemi

Son Güncelleme: 18 Şubat, 2019

Huzursuz bacak sendromu, gece uykuya dalmaya çalışırken birçok kişinin maruz kaldığı küçük ama fazlasıyla rahatsız edici bir sorundur.

Bu durum, temelde nörolojik olan ve eller ve ayaklar ama özellikle de bacaklardaki kramp ve karıncalanmalar ile karakterize edilen Willis-Ekbom rahatsızlığı olarak da bilinir.

Bu rahatsızlık, buna maruz kalan kişi hareket ettiğinde, genellikle ayağa kalktığı ve yürüdüğünde ortadan kaybolacaktır. Bununla birlikte, basit bir şekilde bir sandalyeye oturmak, bir kanepeye yaslanmak ya da uyumak için yatmak bu sinir bozucu hisleri yaşamak anlamına gelebilir.

Şunu aklınızda tutmak zorundasınız; kronik bir nörolojik rahatsızlık ile uğraşıyorsunuz.

Birçok durumun genetik temelli olabileceği bilinen bir şeydir. Ancak, bu duruma maruz kalan bazı hastalar, bu durumla bağlantılı diğer rahatsızlıklara maruz kalmaktalar; böbrek yetersizliği, vitamin eksikliği, hamilelik, bazı ilaç tedavilerinin yan etkileri…

Bu nedenle, tedavi edici bir yaklaşım hastanın yaşam kalitesini geliştirmek üzerine temellenir. Bunun için de, çok yönlü bir yöntem gerekmektedir. 

İlk olarak, bazı ilaç tedavileri hastaya uygulanacak, ve belki dopamin agonisti, anti-epileptik ve ya opioid içerebilir.

Farmakolojik olmayan yaklaşımlar, bu yazıda anlatmak istediğimiz tedavi kısmını oluştururlar.

1. Huzursuz bacak sendromu için pnömatik basınç

basınç yöntemi

Pnömatik basıncı daha önce duymamış olabilirsiniz. Öte yandan, huzursuz bacak sendromunun tedavisi için en etkili yöntemlerden biri olduğunu akılda tutmak gerekmektedir.

Basınç, bacaklardaki dolaşımı düzenler ve kan pıhtılarının oluşumunu önler. Bu rahatsızlığın temel nedenlerinden biri, eller ve ayaklardaki düşük seviyedeki oksijen yoğunluğudur. Basınç aleti sayesinde dolaşım, uzandığınız halde sanki egzersiz yapıyormuşsunuz gibi, “tekrar harekete geçer”.

Bu yöntem faydalı ve denemeye değerdir. Uyumadan 45 dakika önce sadece yarım saatlik bir  uygulama yeterli olacaktır.

Bu tarz basınç aletlerini ortopedi merkezleri ve uzmanlaşmış eczanelerden bulmanız mümkün. 

Eller ve ayaklardaki karıncalanmanın nedenlerini keşfedin.

2. Diyetinize eklemeniz gereken mineral ve vitaminler

Doktorunuz bazı analiz ve testler yaparak huzursuz bacak sendromuna neden olan demir gibi minerallerin ya da vitamin D gibi diğer besleyici öğelerin eksikliğinin neler olduğunu anlamaya çalışacaktır.

Bu tarz bir nörolojik rahatsızlığı önlemek ve tedavi etmek için ayrıca diğer besleyici öğeleri yeterli miktarda almak da temel önemdedir:

  • Magnezyum
  • D, C ve E vitaminleri
  • Demir

3. Egzersiz yapmak huzursuz bacak sendromunu tedavi etmede yardımcı olabilir

egzersiz yöntemi

Aerobik egzersiz sizi çok fazla yormaz, çok yoğun değildir ve ayrıca kanınızdaki oksijeni artıracak bazı aktivitelerden zevk almanızı sağlar. Bu da, akciğer kapasitenizi arttırır ve kardiyovasküler sisteminize iyi bakmanıza yardımcı olur.

Her gün, aşağıda sıraladığımız basit egzersizlerden bazılarını yaptığınızdan emin olun.

  • Yarım saat yürüyüş
  • Yüzme
  • Bisiklete binme
  • Dans etme
  • Zumba
  • Aerobik
  • Tenis

4. Yoga, dinlendirici ve germe için iyi

Zaten bildiğiniz gibi yoga, hem bedeninizle hem de zihninizle birlikte çalışır. Bu, geceleri daha iyi dinlenmenin tadını çıkarmak için bir iç huzur elde ederken stresi ve kaygıyı hafifletmenize yardımcı olacaktır.

Yoganın huzursuz bacak sendromu tedavisinde etkili olma yeteneği de çok fazladır.

Bu, aşağıda sıraladığımız nedenlerden dolayı geçerlidir:

  • Germe, dolaşım ve kas elastikiyetini geliştirir.
  • Egzersizler, bedeninize daha fazla oksijen sağlayan nefes alma teknikleri ile yapılır.

Bu nedenle de, her gün evde iyi bir yoga seansı yapmalı ya da sizin durumunuz için en uygun egzersizleri söyleyebilecek eğitmenlerin olduğu yoga derslerine gitmelisiniz.

5. Ayaklarınızı sarmak

ayak tedavisi

Şu amaçları yerine getirmek adına, ayaklar için spesifik sıkıştırma bandajları vardır: ayak taban bölgenizin belirli bölgelerine baskı uygulamak ve huzursuz bacak sendromunu azaltmak için bacak ve ayaklardaki dolaşımı uyarmak.

En iyi yöntem ise, uyurken bu özel kaplamaları ayağınıza giyinmenizdir.

6. Sıcak-soğuk tedavileri

Sıcak-soğuk tedavilerinin çok revaçta olduğunu belki duymuşsunuzdur ancak, bu durum bu tedavilerin daha az etkili olduğu anlamına gelmez.

Soğuk kompresin ardından sıcak kompres uygulamak gibi basit ve hesaplı bir yöntem, dolaşımınızı iyileştirebilir ve gecenizi daha iyi bir hale getirirken kramp ve karıncalanmayı hafifletebilir.

7. Huzursuz bacak sendromu için etkili olan çaylar

bitki çayı

Huzursuz bacak sendromunu tedavi etmek için bu tarz çayları kullanmadan önce doktorunuza danışmak en iyisidir.

Tedavinizin çok spesifik olacağını ve bazı şifalı bitkilerin ilaçlarınızla etkileşime girebileceğini unutmayın.

Bu nedenle önerilen en iyi yöntem, her gün bu çaylardan sadece bir ya da iki fincan tüketilmesidir. En ideal olanı ise, uyumadan önce bir fincan içilmesidir.

Aşağıda sıraladıklarımız, huzursuz bacak sendromu için en etkili doğal çaylardır.

Sonuç olarak, bu kronik bir rahatsızlık olsa da, doğru tıbbi yaklaşım ve yukarıda bahsettiğimiz belirli yöntemler yaşam kalitenizi önemli bir biçimde geliştirebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chik, Y., Charlene, G., & Salas, R. (2010). Metodología, diagnóstico y terapéutica para el síndrome de piernas inquietas TT  – Updating restless legs syndrome. Salud(i)Ciencia (Impresa). https://doi.org/10.2197/ipsjjip.19.153
  • Diego Garcia­Borreguero, I. C. (2017). Síndrome de las piernas inquietas. BMJ.
  • Allen, R. P., Picchietti, D., Hening, W. A., Trenkwalder, C., Walters, A. S., Montplaisi, J., … Zucconi, M. (2003). Restless legs syndrome: Diagnostic criteria, special considerations, and epidemiology. A report from the restless legs syndrome diagnosis and epidemiology workshop at the National Institutes of Health. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(03)00010-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.