Huzursuz Bağırsak Sendromu İçin Kolay Tedavi Yöntemi
Huzursuz bağırsak sendromu, sizin de müzdarip olduğunuz bir hastalık mı? Doktorlar henüz buna neyin sebep olduğunu tam olarak açıklayamıyorlar; ancak bu yaygın rahatsızlık tedavi edilebilir.
Huzursuz bağırsak sendromu, genellikle kadınları etkileyen, bazen stresle bağlantılı olan ve tekerrür edebilen bir hastalıktır. Bazen kabızlıktan ve hemen ardından ishalden muzdarip olduğumuz zamanlar vardır.
Peki huzursuz bağırsak sendromu için ne tür bir tedavi uygundur? Aslında tıbbi önerileri her zaman göz önünde bulundurmamız büyük önem taşır. Fakat birkaç doğal tedavi eklemek de işimize yarayacaktır. Bu yazımızda sizinle bu doğal tedaviyi paylaşacağız.
Huzursuz Bağırsak Sendromu için Doğal Tedavi Yöntemi: Naneli Aloe Vera Suyu
1. İhtiyacınız Olan Malzemeler
Öncelikle bir detayı açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Kendi kendinize tedavi yönteminin tek başına yeteceğini asla düşünmemeli, doktorunuzun size önerdiği şeyleri atlamamalısınız.
Bunun yanı sıra, uzun süreli ilaç tedavisinin de uzun vadede, karaciğer ve böbrek problemleri gibi sonuçları olacağını unutmayın. Bunun çözümü ise sadece gerekli ilaçları, günlük doğal yöntemlerle destekleyerek kullanmanızdır. Bu doğal tedaviye başlamak için ihtiyacınız olanlar:
- 2 yemek kaşığı dolusu aloe vera jeli (40 gram)
- 15 gram nane yaprağı (nane yağınız varsa onu da kullanabilirsiniz)
2. Aloe vera ve nane, bu hastalığa nasıl fayda sağlar?
Aloe vera:
Aloe vera, bağırsağa geldiğinde gaz haline dönüşmeyen maddelerden biridir. Aloe verayı 10 gün aralıksız tüketmek, kalın bağırsaktaki enflamasyonu ve tahrişi rahatlatacaktır.
Bu makalemize de göz atın:
Anti-enflamatuvar ve iyileştirici özellikleri bağırsağa girdiğinde etkin bir hale gelecektir ve bağırsağı yumuşatacaktır. Ağrıya sebep olan kasılmaları durdurup, dışkının durumunu düzenleyerek kabızlığı ve ishali de önler.
Aloe vera sayesinde, kalın bağırsak besinleri daha iyi absorbe edebilir. Aynı zamanda bizi hasta eden zararlı bakterileri de yok eder.
Nane:
Nanenin faydaları ve huzursuz bağırsak sendromu için faydalı olduğu,Medical Journal (İngiliz Tıp Dergisi)’nda yayınlanmıştır. Mentol, bu rahatsızlığa iyi gelir.
Örneğin, bağırsak duvarlarını rahatlatarak kas rahatsızlığını giderir. Böylelikle ağrıyı, krampları, kabızlığı ve ishali önlemiş oluruz. Gördüğünüz gibi, aloe vera bağırsaktaki enflamasyonu önlerken, nane de rahatsızlık ve ağrıyı ortadan kaldıracak.
3. Nasıl Hazırlanır?
- Bu tarifi azırlamak çok da zor değildir. Öncelikle 2 bardak (250 ml) suyu ısıtın.
- Kaynamaya başladığında 40 gram aloe vera jelini ekleyin.
- İyice karıştırın ve ardından nane yapraklarını ekleyin.
- Nane yaprağı yerine nane yağı da kullanabilirsiniz. Fakat bu durumda nane yağını su kaynarken değil, ılıkken eklemelisiniz.
- Eğer nane yapraklarını kullanıyorsak, yaprakların demlenmesini sağlamalıyız.
- Bu malzemeler iyice karıştığında ve özünü suya bıraktığında, karışımı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Bu karışımı her zaman oda sıcaklığında için. 1
- 0 gün boyunca 1 bardak sabah aç karnına, 1 bardak da akşam yemeğinden sonra tüketin.
- Ayrıca bu yöntem her ay uygulamak için de idealdir. Böylelikle kalın bağırsağınızı temizlerken bütün sindirim sistemini de güçlendirmiş olacaksınız.
Huzursuz Bağırsak Sendromunu Tedavi Etmek İçin Diğer Öneriler
- Günlük süt ürünlerini, tam yağlı ve baharatlı ürünleri tüketmekten kaçının. Karbonatlı, gazlı içeceklerden ve kahveden uzak durun.
- Gün içerisinde sık; fakat küçük porsiyonlar tüketin. Örneğin, günde 6 kez azar azar yemek daha faydalıdır.
- Lif ve sebze tüketiminizi artırın.
- Salataları papaya ile hazırlamak, huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelecektir.
- Kuru erik suyu ve elmalı yulaf da çok faydalı olacaktır.
- Keten tohumu tüketin.
- Öğleden sonra içilen papatya veya tarçın çayı daha iyi hissetmenizi sağlar.
- Pancar ve havuç suyu da yüksek besin değerinin yanı sıra, kalın bağırsağa detoks yaparak korunmasını sağlar. Akşam yemeğinde içilebilir.
- Stresli durumlardan elinizden geldiğince kaçınmaya çalışın. Negatif duygular, anksiyete veya endişe huzursuz bağırsak sendromunu tetikleyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Portincasa, P., Bonfrate, L., De Bari, O., Lembo, A., & Ballou, S. (2017). Irritable bowel syndrome and diet. Gastroenterology Report. https://doi.org/10.1093/gastro/gow047
- Tsynman, D. N., Thor, S., & Kroser, J. A. (2011). Treatment of Irritable Bowel Syndrome in Women. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2011.03.012