Huzursuz Bağırsak Sendromuna Doğal Tedaviler
Kolit olarak da bilinen huzursuz bağırsak sendromu kalın bağırsağa saldırıp, enflamasyon, ağrı ve hatta kanamaya neden olan bir hastalıktır. Eğer bu hastalık düzgün tedavi edilmezse kanseröz ülsere dönüşebilir. Dahası, bir insanın bünyesi bu hastalıkla baş etmeye çalışırken, bünye çeşitli yiyecek ve içecekleri reddetmeye başlar ve demin bahsettiğimiz belirtilerin artmasına neden olur.
Bu durumun kesin bir tedavisi olmasa da, yaşam kalitenizi arttıracak çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Bu yüzden size, eğer huzursuz bağırsak sendromundan şikayetçiyseniz uzak durmanız gereken bazı yiyeceklerin listesini hazırladık. Bu yiyeceklerden uzak durmak bağırsaklarınızın daha iyi çalışmasına ve rahatsızlığınızın azalmasına yardımcı olacaktır.
Çikolata
Kurutulmuş kakao çekirdeklerinden üretilen çikolata, sinir sisteminin yanı sıra sindirim sistemini de tetikler ve koliti olan kişilerde mide krampları ve ishale neden olur.
Tahıllar ve bakliyatlar
Bu gruba fasulyeler, bezelye, beyaz makarna, mercimek ve nohut dahildir. İçerdikleri yüksek orandaki demir ve çözülmeyen lifler nedeniyle bu yiyeceklerin huzursuz bağırsak sendromu olan kişilerde kabızlığa ve kramplara neden olur. Bu yüzden bu durumdan şikayetçi kişiler için bu tarz yiyecekler tüketmek kötü bir seçim olacaktır.
Süt ürünleri
Süt ürünleri huzursuz bağırsak sendromu veya koliti olan kişilerde, sindirim sisteminin baş düşmanları arasındadır. Huzursuz bağırsak sendromu olan kişiler, içerdiği laktoz yüzünden süt ve diğer süt ürünlerini sindirmekte zorlanırlar.
Narenciyeler
Daha net olmak gerekirse limon, portakal ve mandalinadan bahsediyoruz. Bu meyvelerin etkisi diğer yiyecekler kadar ağır olmasa da, bu yiyeceklerin de huzursuz bağırsak sendromlu kişilerde rahatsızlığa neden olduğu gözlenmiştir. Bu meyvelerden ve bu meyvelerin sularından uzak durmanızı öneriyoruz.
Yağ
Yağ dediğimizde, tüm kızartmalar ve kızartılmış yiyeceklerden bahsediyoruz. Ayrıca, sütten demin bahsetmiş olsak da, bu içeceğin yüksek oranda yağ içerdiğini ve bu yüzden bağırsak duvarları tarafından emilmesinin zor olduğunu tekrar hatırlatmak istedik.
Muz
Özellikle yeşil veya tam olgunlaşmamış muz, potasyum ve karbonhidrat açısından zengindir ve kolon işleyişini zorlaştıran yiyecekler arasında baş sıradadır. Kabızlığa neden olurlar ve bazen bu kabızlık nedeniyle kanama oluşabilir.
Ayrıca okuyunuz: Muz Tüketmek İçin En Sağlıklı Zaman
Koruyucu içeren yiyecekler
Söz konusu koruyucular olduğunda aklımıza raf ömrünü uzatmak veya tazeliklerini daha uzun süre koruması için içerisine pek çok koruyucu madde katılmış işlenmiş yiyecekler, konserveler ve hazır meyve suları gelmelidir. Bu koruyucu maddeler herkes için zararlı olsa da huzursuz bağırsak sendromu olan kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilirler.
Alkol
Alkollü içeceklerin huzursuz bağırsak sendromlu kişilerin baş düşmanı olduğunu söylememize bile gerek yok aslında, çünkü alkol sindirim sistemini rahatsız eden şeyler arasında başta gelmektedir. Bu nedenle, bu sendromdan şikayetçi olan kişiler şarap, bira, rom ve viski gibi alkollü içeceklerden uzak durmalıdır. Bu tarz alkollü içecekler huzursuz bağırsak sendromunun belirtilerini çok daha kötü hale getirecektir.
Meşrubatlar
Özellikle asitli meşrubatların içerdiği gaz mide yanmasına neden olabildiğinden dolayı, huzursuz bağırsak sendromlu kişilerin bu tarz içecekleri içmemesi gerekmektedir.
Kafein
Kafein dediğimizde aklınıza sadece kahve gelmesin, enerji içecekleri de bu gruba dahil! Bu içecekler yüksek oranda kafein içerir, ancak hiç bir besin değerleri yoktur. Bu tarz içecekler aşırı hızlı su kaybına ve kabızlığa neden olurlar.
Aklınızda tutmanız gerekenler…
Bu liste biraz uzun olsa ve huzursuz bağırsak sendromu teşhisi konan kişiler için hayatı sanki tatsız bir hale getirecekmiş gibi görünse de listeye farklı bir açıdan bakmayı deneyebilirsiniz. Bu liste sayesinde genel olarak beslenme düzeninizi değiştirip daha dengeli beslenerek yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz.
Ek olarak, kolit veya huzursuz bağırsak sendromu olan kişiler için, çeşitli yiyeceklerin neden olduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırmak veya en azından etkilerini azaltmak için farklı pişirme ve hazırlama teknikleri olduğunu unutmamalısınız.
Örneğin marketlerden laktozsuz süt alabilirsiniz ve bu süt laktoz içermediği için bağırsak duvarları tarafından çok daha kolay emilir. Huzursuz bağırsak sendromu olan kişiler için yeni yiyecekler ve değişik hazırlama yöntemleri olduğunu aklınızda tutarak araştırmaya başlayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Burriel, JI García, A. Pereda Pérez, and Sociedad Española de Gastroenterología. “Trastornos intestinales funcionales (equivalentes del colon irritable).” Anales de Pediatría. Vol. 57. No. 3. Elsevier Doyma, 2002.
- Rodríguez Magallán, Alfredo, et al. “Tratamiento del colon irritable con lidamidina y psicoterapia de apoyo.” Rev Gastroenterol Mex 62.1 (1997): 7-13.
- Schmulson, M. “Síndrome de colon irritable:¿ Hay una terapéutica eficaz.” Valdovinos M, Milke P, Uscanga L. Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Basadas en Evidencias. México: Masson (2002).