İdrar Rengi: Sağlığınız Hakkında Ne Diyor?
İdrar rengi belirli durumları işaret edebilir: kötü diyet, hastalıklar, vücutta su yetersizliği… İdrar su ve diğer sıvılardan oluşmaktadır. Vücudunuzda bir şeyler yolunda gitmediğinde idrarınız renk değiştirebilir. Bunun nedeni diyetiniz, iltihaplanma veya hatta aldığınız bir ilaç olabilir.
Nedeni ne olursa olsun, bunlar aklınızda bulundurmanız gereken değişikliklere neden olabilir. Sağlığınız hakkındaki tüm gerçekleri bir gözden geçirelim.
Sağlığınız ve İdrar Rengi
İlk olarak, idrarın böbreklerdeki bir filtrelemeden geldiğini bilmekte yarar var. Bu işlemden sonra vücudunuzun ihtiyacı olmayan su ve toksinlerin karışımı idrar torbasına ulaşır ve bunların vücuttan elimine edilmesi gerekir.
Tüketilen gıdalara ve her bir kişinin vücudunun nasıl işlediğine bağlı olarak (örneğin terleme ve nefes almayla ilişkili farklılıklar) daha fazla veya daha az idrar elimine edilir. İdrar rengi aşağıdaki unsurlara bağlıdır:
Açık Renk
Açık renkli idrar iyi bir belirtidir. Bu vücudunuzda sıvı eksikliği olmadığını işaret eder. Bolca su içtiğinizde, böbrekler idrarı daha kolay filtreler ve bu onun açık, berrak bir renge sahip olmasını sağlar. Bu iyi bir işarettir.
Şu da ilginizi çekebilir: Böbrek Temizliği için İnanılmaz Detoks Diyeti
Yoğun Sarı Renk
Bu akılda tutulması gereken bir belirtidir. Bu, yeterince sıvı içmediğiniz ve böbreklerinizin idrarı filtrelemek için daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir.
Vücudunuzda daha yüksek bir toksin birikimi söz konusudur ve daha fazla sıvı almanız gerekir. Bu renk aynı zamanda çok fazla çalıştığınızda veya çok fazla egzersiz yaptığınızda aşırı terleme kaynaklı da olabilir.
Koyu Sarı
Bu renk daha da ciddi bir anlama sahiptir. Bu, doktora gitmeniz gerektiğinin açık bir belirtisidir. Koyu sarı bir renk karaciğerde bir sorunu işaret eder ve sarılık geçiriyor olabilirsiniz. Bunun gerçekleşmesi durumunda gözlerinizi inceleyin.
Gözlerinizin de sarı bir tona sahip olup olmadığını kontrol edin. Kendinizi yorgun ve genel olarak kötü hissedersiniz. Bu genelde çok çabuk farkına varacağınız diğer belirtilerle ilişkilidir.
Kırmızımsı Kahverengi
Bu genelde bir böbrek sorunu yaşıyorsanız görülür. Bu kırmızımsı kahverengi rengin nedeni bir iltihaplanmadır ve idrarınızda ufak miktarda kan olması nedeniyle bu renge sahiptir.
Vücudunuzda böbrek taşı olması ve idrar yollarınızın muhtemelen bunun idrar kesesini, acı verici şekilde bloke etmesi nedeniyle sıkıntı yaşıyor olması muhtemeldir.
Bunlar, ona zarar veren şekilde böbrekte olabilir. Bu durumda idrar rengi oldukça karakteristik olacaktır. Ayrıca, bunun bir böbrek sorunu olması durumunda ağrı da hissedersiniz.
Turuncu Renk
Bu renk o kadar sık olmasa da yine de görülebilir. İdrardaki turuncu renge ne neden olur? Bunun nedeni vücudunuzda C vitamini fazlalığıdır. Bu fazlalık böbrekler tarafından filtrelenir ve bunun sonucunda ortaya oldukça karakteristik bir renk çıkar.
Bu bir gün başınıza gelirse, C vitamini içeren meyve ve sebze tüketiminizi en az beş gün azaltın. Azaltın, ancak asla tamamen ortadan kaldırmayın.
Bu yazımıza da bir göz atın: Uzun Süre İdrar Tutmak Neye Sebep Olur
Mavi Renk
Şaşırdınız mı? Ne kadar garip gelse de, bu vücutta aşırı miktarda kalsiyum veya bir tür bakteri enfeksiyonu sonucu görülebilir. Bu özellikle vitamin takviyesi alan insanlarda görülür.
Bu diğer maddelerle ufak veya aşırı bir bulaşmaya neden olabilir ve bunun sonucunda vücudunuz etkilenir. Aldığınız ilaçlara ve vitamin takviyelerine dikkat edin. Herhangi bir değişiklik gözlemlerseniz doktorunuza danışın.
Kırmızı Renk
Kırmızı renkteki idrar iki şeyin işaretidir. Bunlardan birincisi ciddi bir durum olabilir, çünkü bu idrarda kanın bir sonucu olabilir ve bu durumda derhal doktora görünmeniz gerekir. Ayrıca böbrek veya idrar kesesiyle ilişkili bir sorun da söz konusu olabilir.
Uygun bir tahlil her zaman size en doğru cevabı sağlayacaktır. Bu belirtinin ikinci nedeniyse tamamen zararsızdır. Eğer o gün bolca pancar, yaban mersini, böğürtlen veya hatta bolca gıda boyası içeren gıdalar tükettiyseniz, idrarınızın bu renkte olması olasıdır.
Bu rengin birkaç günlük bir süre içerisinde tekrar edip etmediğine dikkat etmek önemlidir. Eğer tekrar söz konusuysa, derhal doktorunuza görününüz.