Uzun Süre İdrar Tutmak Neye Sebep Olur?

İdrarınız geldiğinde yapmamanız ve tutmanız, vücuttan atılması gereken toksinlerin birikmesine ve bu birikme sonucu istenmeyen enfeksiyonların oluşmasına yol açar.
Uzun Süre İdrar Tutmak Neye Sebep Olur?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Herkes, hayatının belli bir noktasında, idrarı gelmesine gelmesine rağmen buna direnmiştir. Ancak, idrar tutmak sağlıklı mıdır? Gelin, birlikte öğrenelim!

Uzun Süre İdrar Tutmak

Çoğu zaman, tuvalete gitme imkanınızın yoktur ya da sizin doğru zamanda gitmenizi engelleyen, yapmak zorunda olduğunuz bir işin tam ortasındasınızdır.

Ancak bunu bir alışkanlık haline getirmemeye çalışın çünkü sonuçları olacaktır.

İdrar tutmak sizi şu şekillerde etkiler:

İdrar yolu enfeksiyonu

karnını tutan kadın

Eğer iş yeri gibi yerlerde sürekli olarak idrarınızı tutmaya meyilli insanlardan birisi iseniz, dikkatli olun.

Sonuçlardan birisi üriner enfeksiyondur. Böyle anlarda, durum idrar yolunuzu etkileyecek bakteriyel enfeksiyona kolaylıkla dönüşebilir. 

Bu durumun nedeni basittir: idrar, mikrop içerir ve eğer idrar torbası içinde uzun süre kalırlarsa enfeksiyona sebebiyet verebilirler.

Böbrek taşı oluşumu

bobrekler

Bazı insanlar böbrek taşı oluşturmaya yatkındır.

Eğer sizde böyleyseniz ve idrarınızı tutmaya meyilli iseniz, durumunuzu daha kötü hale getirebilirsiniz.

Küçük böbrek taşlarını oldukça ufak oldukları sürece idrarınızla atabilirsiniz.

Ancak daha da büyürlerse, bu yolla atmak imkansız hale gelir ve kendinizi bir anda ameliyat masasında bulabilirsiniz.

Böbrek taşı oluşumunu engellemek için, çok su içmek ve vücudunuz size tuvalete gitme ihtiyacı olduğunu söylediğinde onu dinlemek önemlidir.

Çünkü bu, böbreklerdeki olası kalıntılardan durumu kötüleştirmeden kurtulmak için tek yoldur.

Sistit

idrar yapma isteği

Eğer idrarınızı tutarsanız, idrar torbası iç çeperleri iltihaplanır ve sistit olarak bilinen durum ortaya çıkar.

Eğer pelvik ağrısı çekiyorsanız ve idrara çıktığınızda çok az bir miktar geliyorsa, muhtemelen doktorunuzu görmeniz gerekmektedir. Bu acı veren belirtiler, klasik sistit belirtileridir.

İdrar torbası şişmesi

rahatsizlik

Başka türlü görünse bile, idrar torbanız kısıtlı bir kapasiteye sahiptir ve idrarınızı tutmanız onun şişmesinden başka bir işe yaramayacaktır.

İdrar torbanız sadece üç bardak su kadar hacme sahiptir ve eğer çok su içiyorsanız ve yakın gelecekte tuvalet kullanma imkanınız yoksa bunu unutmayın.

Eğer iş yerinde iseniz ya da önemli bir toplantınız varsa veya buna benzer durumlarda, bunu hatırlamak oldukça yararlı olabilir.

Beyinde, idrar keseniz dolu olduğunda size tuvalete gitmeniz gerektiğini söyleyen sinyaller göndermekle görevli reseptörler vardır ve gerekli olduğunda beyin idrar çıkarmayı tetikleyebilir.

Aslında bu durum idrar kesesinin genişlemesine yol açmaz.

Diğer olumsuz yan etkiler

ateş

Eğer idrarınızı tutma alışkanlığınız varsa, ilişki kuramadığınız bazı yan etkiler tecrübe edeceksiniz, ancak bunlar birbiriyle alakalıdır.

İdrar torbası ve idrar yolundan geri dönüşler

Bu belki de en ciddi sonuçtur.

Eğer idrar yapma isteğinizi uzun süre göz ardı ederseniz, eninde sonunda vücudunuz onu defetmek yerine, idrar yoluna ve böbreklere geri gönderir, bu da ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

İlk başlarda, idrara çıkma isteğiniz sizi normal olarak sıkıştırır ve idrar torbasında depolanır ancak eğer zamanında tuvaleti kullanmazsanız nihayetinde geri döner ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar.

Ayrıca Bakınız: Safra Kesenizde Taş mı Var?

Karında şişlik

şişlik

Eğer idrarı bertaraf etmezseniz, rahatsız edici bir şişkinlik hissi yaşarsınız.

Buna ek olarak, vücudunuz bu sıvıları tutma durumuna alışır ve bunun sonucunda tuvaleti eskiden kullandığınız kadar kolay kullanamamaya başlarsınız.

Rahatsızlık hissini de beraberinde getiren sıvı birikimi de enfeksiyona sebep olabilir, yani ne zaman idrar yapma dürtüsü hissetseniz tuvalete gitmek en iyisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Al-Badr, A., & Al-Shaikh, G. (2013). Recurrent urinary tract infections management in women: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal, 13(3), 359–367
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749018/
  • Matlock, K. A., Tyroch, A. H, Kronfol, Z. N., McLean, S. F., & Pirela-Cruz, M. A. (2013, June). Blunt traumatic bladder rupture: A 10-year perspective. Am Surgery, 79(6), 589-593
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23711268
  • Selius, B. A., & Sbedi, R. (2008, March 1). Urinary retention in adults: Diagnosis and initial management. American Family Physician, 77(5), 643-650
    aafp.org/afp/2008/0301/p643.html

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.