İdrar Yolu Enfeksiyonları İçin Antibiyotikler

Bilim, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için ideal antibiyotikleri keşfetmemiştir. Mevcut olanların hepsinin kısa, orta ve uzun vadede yan etkileri vardır. Ayrıca, bakteriler antibiyotiklerin etkilerine karşı dirençli olma eğilimindedir. Bununla birlikte, enfeksiyona bağlı olarak faydalanabileceğiniz birçok seçenek vardır.
İdrar Yolu Enfeksiyonları İçin Antibiyotikler

Son Güncelleme: 05 Mart, 2020

İdrar yolu enfeksiyonları nispeten yaygındır. Kadınlar ürogenital yollarının daha kısa olması nedeniyle bu enfeksiyonlardan daha çok etkilenirler. Aslında, her beş kadından en az birinin yaşamı boyunca bir çeşit idrar yolu enfeksiyonu geçireceği tahmin edilmektedir. İYE’ler üriner sistemin herhangi bir yerinde görülebilir. Bu, mesanede, böbreklerde, üreterlerde veya üretrada yer alabilecekleri anlamına gelir. Bununla birlikte, vakaların% 80’inin alt idrar yolunda veya mesane ve üretradaki enfeksiyonlardan oluştuğu tahmin edilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonunun en yaygın türü kadınlarda sistit ve erkeklerde prostatittir. Daha yaşlı yetişkinlerde, durumun insidansı her iki cinsiyette  de benzerdir. Mevsimsel veya coğrafi faktörlerin bu vakalar üzerinde herhangi bir etkisi yokmuş gibi görünmektedir. Bu yazımızda, bu enfeksiyonlara nelerin sebep olduğunu ve antibiyotiklerin bunları nasıl tedavi ettiğini daha yakından inceleyeceğiz.

İdrar yolu enfeksiyonları

idrar yolu enfeksiyonlarının %80'i alt idrar yollarında oluşur.

İdrar yolu enfeksiyonlarından bakteriler sorumludur. Vakaların% 70 ila% 90’ı Escherichia coli bakterisinin etkisinden kaynaklanmaktadır. Daha az bir ölçüde, sorumlu diğer bakteriler Proteus mirabilis,Staphylococcus coagulase, Klebsiella pneumoniae ve Enterococcus faecalis‘tir.

Bazı insanlar, esas olarak diyabet hastaları, bağışıklık baskılama ilaçları kullananlar veya ileri yaşta olanlarda idrar yolu enfeksiyonlarının gelişme olasılığı daha yüksektir. Nörojenik mesanesi olanlarda, idrar kateteri olanlarda veya idrarını tutan kişilerde enfeksiyon riski artar.

Erkeklerde en sık görülen idrar yolu enfeksiyonları prostatit, üretrit, epididimit ve orşittir. Kadınlarda sistit ve asemptomatik bakteriüri (özellikle hamilelik ve / veya micturition sendromuna bağlı olarak) en sık görülen türlerdir.

Bu da ilginizi çekebilir: İdrar Yolu Enfeksiyonuyla Savaşmak İçin Çözümler

Antibiyotik kullanımı

Tıp uzmanları genellikle idrar yolu enfeksiyonlarıyla savaşmak için ilk tedavi hattı olarak antibiyotiklere başvururlar. İdrar yolu enfeksiyonları için en çok kullanılan antibiyotikler, aşağıdaki gruplardan birine ait olanlardır:

  • Kinolon antibiyotikleri. Tıp uzmanları bunları alt idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanırlar. Genellikle, ilk olarak damardan ve sonra oral yoldan verilirler çünkü iyi sindirim emilimine sahiptirler. 27. haftadan sonra hamile kadınlar tarafından da kullanılabilirler.
  • Aminoglikozitler. Bunlar, özellikle enfeksiyonun nedeni gram negatif bakteriler olduğunda kullanılan bakterisidal antibiyotiklerdir. Hastalar toksik etkileri olduğu için bunları sadece kısa süreli kullanabilirler.
  • Sefalosporinler. Uzmanlar birinci kuşak sefalosporinleri kullanmanızı tavsiye etmemekte, onların yerine hafif enfeksiyonlar için ikinci kuşak sefalosporinleri ve daha ciddi enfeksiyonlar için üçüncü kuşak sefalosporinleri kullanmanızı önermektedirler.
  • Aminopenisilin / beta-laktamaz inhibitörleri. Bu antibiyotikler,  hafif enfeksiyon durumlarında ve fetüsü etkilemediklerinden hamile kadınlar için en iyisidir. Bununla birlikte, birçok bakteri onlara karşı dayanıklıdır. Trimetoprim / sülfametoksazol (TMP / SMX). Tıp uzmanları bu antibiyotikleri sadece enfeksiyona neden olan bakterileri spesifik olarak tanımladılarsa ve bu bakteriler bu ilaca duyarlıysa kullanırlar. Aksi takdirde tavsiye edilmez.
  • Nitrofurantoin. Tıp uzmanları bunları çoğunlukla enfeksiyonun tekrarını önlemek için kullanırlar. Bununla birlikte, gebeliğin ilk üç ayındaki kadınlar için önermezler.
  • Fosfomisin trometamin. Bu antibiyotik gram-pozitif ve gram-negatif bakterilere karşı etkilidir. Hastalar tek bir dozda almalıdır ve en çok kullanılan ve en etkili antibiyotiklerden biridir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Antibiyotik Kullanmanın Temel Riskleri

Dikkate alınacak veriler

Bakteriler sıklıkla antibiyotiklere direnç geliştirirler.

Antibiyotik tedavisi, idrar yolu enfeksiyonuna neden olan spesifik ajanı akılda tutarak kullanılır. Bununla birlikte, çoğuna Escherichia coli’nin neden olduğu düşünüldüğünde, tıp uzmanı laboratuvar sonuçlarını beklerken bu bakteri için tedaviye başlamak en iyisidir.

Çoğu ilaç gibi antibiyotiklerin de yan etkileri vardır. Bazıları hemen oluşurlar ve bu nedenle antibiyotik alımından kısa bir süre sonra ortaya çıkarlar. Bu yan etkiler ateş, bulantı, ishal, kusma, baş ağrısı, döküntü, tendon problemleri ve sinir hasarını içerir. Ayrıca, diğer yan etkiler orta ve uzun vadede ortaya çıkabilir. Bunun nedeni çoğunlukla antibiyotiklerin vajina ve bağırsak florasını etkilemesidir. Bundan dolayı, jinekolojik ve sindirim sisteminde bakteriyel veya fungal proliferasyona duyarlılığı arttırırlar. Bu nedenle birçok doktor antibiyotik tedavisi sırasında sıklıkla probiyotik almanızı önermektedir.

En büyük sorun, bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç oluşturmasının kolay olmasıdır.

Bilim adamları, önümüzdeki yıllarda bakterilerin birçok antibiyotiğe direnç geliştirmesini bekliyorlar. Bunlar arasında norfloksasin, siprofloksasin, amoksisilin ve ampisilin de bulunuyor. Şimdiye kadar, sadece fosfomisin trometamol bu etkiyle savaşacak kadar güçlüymüş gibi görünüyor. Bununla birlikte, bilim adamları hala tedavi seçeneklerimiz olduğundan emin olmak için çok çalışıyorlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Andreu, A., Alós, J. I., Gobernado, M., Marco, F., de la Rosa, M., García-Rodríguez, J. A., & Grupo Cooperativo Español para el Estudio de la Sensibilidad Antimicrobiana de los Patógenos Urinarios. (2005). Etiología y sensibilidad a los antimicrobianos de los uropatógenos causantes de la infección urinaria baja adquirida en la comunidad. Estudio nacional multicéntrico. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica, 23(1), 4-9.
  • Calderón-Jaimes, E., Casanova-Román, G., Galindo-Fraga, A., Gutiérrez-Escoto, P., Landa-Juárez, S., Moreno-Espinosa, S., … Valdez-Vázquez, R. (2013). Diagnóstico y tratamiento de las infecciones en vías urinarias: un enfoque multidisciplinario para casos no complicados. Boletín Médico Del Hospital Infantil de México.
  • Martín Martínez, J. C. (2004). Infecciones urinarias complicadas: revisión y tratamiento. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02888.x

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.