İlk Defa Mamografi Çektirirken Bilmeniz Gereken 7 Şey

İlk mamogramınızda, ne bekleyeceğinizden emin olamadığınız için endişeli hissedebilirsiniz. İşte bu test için akılda tutulması gereken bazı ipuçları.
İlk Defa Mamografi Çektirirken Bilmeniz Gereken 7 Şey
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

35 ila 40 yaşları arasındaysanız, ilk defa mamografi çektirmeyi deneyimlemek üzeresiniz. Bu testten ne bekleyeceğinizi bilmeden gergin veya endişeli hissedebileceğinizi anlıyoruz. Ancak, ertelememek veya kaçınmamak önemlidir.

Meme kanseri dünyada kanserin en sık görülen ikinci tipi ve kadınlar arasında en yaygın olanıdır. Bununla birlikte, erken teşhis edilirse, iyileşme şansı yüksektir.

Ancak unutulmamalıdır ki40 yaş altı kadınlarayüksek riskli durumlar dışında mamografi önerilmemektedir.Bunun nedeni meme dokusunun yoğunluğunun doktorların sonuçları yorumlamasını zorlaştırmasıdır.
İlk defa mamografi çektirmek üzereyseniz veya sadece bu konuda bilgilendirilmek istiyorsanız, bu ipuçlarını not alın!

1. Mamografi sırasında rahatsız edici bir baskı hissedeceksiniz

Bir kadının ilk mamografisi
Mamogramınız sırasında hafif bir basınç hissedebilirsiniz.

Yüksek kaliteli mamogramlar elde etmek ve hastayı mümkün olduğunca az radyasyona maruz bırakmak için bu meme muayenesi sırasında memelerin hafif bir şekilde sıkıştırılması gereklidir.

Bu, bazı kadınlarda ağrıya neden olabilirken, bazılarında ise sadece hafif bir rahatsızlık hissine neden olabilir. Bu belirti kendi içinde olumsuz bir şey ifade etmez. Aslında, bu duyu çeşitliliği çok yaygındır, çünkü her kadının belirli bir ağrı eşiği vardır.

Acı hissederseniz, bunun birkaç dakika olduğunu ve sonra geçeceğini unutmayın.

İlginizi çekebilir: Meme Kanseri Türleri ve Belirtileri ve Tedavileri

2. İlk mamogramınızı menstrüasyondan önceki günlere planlamaktan kaçının

Tercihen, mamogram adet döngüsünün ikinci haftasında yapılmalıdır.Bu süre zarfında meme bezi dokusunun yoğunluğu daha azdır, bu da muayenenin daha detaylı ve daha az rahatsızlıkla yapılmasına yardımcı olur.

Ayrıca menstrüasyon sırasında veya çevresindeki haftalarda, hormonal değişiklikler nedeniyle memeler genellikle daha hassastır. Bu, muayene sırasında rahatsızlığı artırabilir ve ağrıya neden olabilir.

3. Silikon implantlarınız varsa doktorunuza bildirin

Silikon implantlar yapılan çalışmada memelerin görselleştirilmesine müdahale edebilir. Bu nedenle muayeneyi yapacak teknisyene implantlarınızın olduğunu bildirmeniz son derece önemlidir.

Uzman, bezlerin daha iyi görüntülenebilmesi için radyasyon dozlarını ayarlamalıdır. İmplantların boyutuna bağlı olarak pozisyonun biraz farklı olması gerektiğini de göreceksiniz.

4. Uygun bir giysi giyin

Normalde, ilk mamogramınıza devam etmek için giysinizin üst kısmının tamamını çıkarmalı ve radyolog tarafından sağlanacak tek kullanımlık bir önlük giymelisiniz. Bu nedenle, elbiseler veya çıkarılması zor giysiler gibi tek parçalardan kaçınmak en iyisidir.

İdeal olarak, çıkarılması ve tekrar giyilmesi kolay olduğu için test  günü düğmeli bir gömlek giymelisiniz. Çıkarılması zor giysiler giymenin de doktorda daha fazla zaman geçirmenize neden olabileceğini unutmayın.

Vaktiniz kısıtlıysa, pratik bir şeyler giymelisiniz.

5. Mamogram sırasında kozmetik ürünlerinden kaçının

Hastanın test gününde göğüslerine veya koltuk altına herhangi bir ürün kullanmaması gerekir. Bunun nedeni, sonuçta doktorunuzun kafasını karıştıracak görüntüler üretebilmeleridir.

Bu anlamda krem, deodorant, talk pudrası gibi kalıntı bırakan ürünlere özellikle dikkat etmelisiniz. Herhangi bir sorun yaşamamak için doktorunuza  deodorantınızın görüntüde herhangi bir bozukluğa neden olup olmadığını sorabilirsiniz.

Öğleden sonra mamografi çektirecekseniz ve günü deodorantsız geçirmek istemiyorsanız, muayene öncesi banyoya gidip koltuk altlarınızı yıkayabilirsiniz. Mamografi çektirmeyi bitirdiğinizde, deodorantı tekrar uygulayın ve hazır olacaksınız.

6. İlk mamogramınız sırasında kendinizi rahat bir şekilde konumlandırın

ilk edfa mamografi çektirmek
Mamografi çekerken rahat bir pozisyonda olduğunuzdan emin olmalısınız.

Muayene sırasında radyoloğun sizi doğru pozisyona yerleştirmesine izin verin ve rahatsız olup olmadığınızı ona bildirin.

Memelerin aparey içinde konumlandırılması tüm bezin incelenebilmesi için çok önemlidir. Bunun doğru bir şekilde gerçekleşmesi için hastanın rahatlamış hissetmesi gerekir.

Uzmanlar, test sırasında herhangi bir pozisyon değişikliğinin sonuca zarar verebileceğine dikkat çekiyor. Bu yüzden teknisyenle konuşmalı ve ilk mamogramınız için en iyi pozisyonu birlikte bulmalısınız.

Ayrıca, diğerlerinin yanı sıra kas sertliği veya kollarınızı kaldırırken zorluk yaşama gibi sınırlamalarınız hakkında da onu bilgilendirmelisiniz.Her durumda, belirtilen pozisyonu benimsemek imkansızsa, bir uzmanın yardımıyla başka yöntemler de bulabilirsiniz.

7. Sadece bir uzman sonuçları yorumlayabilir ve açıklayabilir

meme kontrolü meme kistleri
Sadece bir doktor mamogramınızın sonuçlarını yorumlamaya yardımcı olabilir.

Radyoloğun muayeneyi yapacak profesyonel olduğunu bilmeniz önemlidir, ancak sonuçları yorumlamaya yetkili değildir<.Radyolog, her lezyon tipi için özel terimler kullanarak mamogramda bulunan ana faktörleri tanımlayabilir.

Ancak sonuçları sadece uzmanınız daha detaylı açıklayabilir. Gördüğünüz garip terimlerle paniklememeniz veya çok fazla endişelenmemeniz önemlidir.

Doktorunuza sonuçları incelemesi ve size açıklaması için zaman tanıyın.

Okumanızı öneririz: Meme Kanseri İle Yüzleşmenize Yardımcı Olacak 3 Öneri

8. İlk mamogramınız sırasında sakin olun

Son olarak, ilk defa mamografi çektirirken endişeli, gergin veya kafanız karışmış hissedebilirsiniz. Ancak, en iyi yaşam kalitesine sahip olmak istiyorsanız, yapılması gerçekten önemli olan bir testtir.

Herhangi bir risk faktörünüz varsa, 40’lı yaşlarınızda veya daha erken bir zamanda buna hazırlanmanız çok önemlidir. Bu muayenede karşılaşacaklarınızı analiz edin, endişelerinizi geride bırakın ve işlemi gerçekleştirmek için en uygun zamanı doktorunuzla tartışın.

Öte yandan, göğüslerinizde garip bir kitlenin varlığını hissederseniz, kaç yaşında olursanız olun doktora gitmeniz gerektiğinin altını çizmek çok önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.