İlk Mamografide Bilmeniz Gereken 7 Şey

Kadınlar ilk mamografisini 40 yaşına geldiklerinde yaptırırlar. Ancak bu durum, aile ya da tıp geçmişine göre değişebilir.
İlk Mamografide Bilmeniz Gereken 7 Şey
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Meme kanseri dünyadaki 2. en yaygın kanser türüdür ve en çok kadınlarda görülür. Mamografi ile erken teşhis konulursa hastalığın tedavi edilme ihtimali artar.

Bu kanser türünü teşhis etmenin başlıca yolu yılda bir mamografi çektirmektir. Ayrıca doktor tarafından yapılan muayeneler de hastalığı teşhise etmede yardımcıdır.

Ancak mamografi 45 yaşın altında kadınlara önerilmez. Yoğun meme dokusu sebebiyle mamografinin sonuçlarını yorumlamak ve bunun sonucunda problemleri tespit etmek zordur. Ayrıca, 45 yaşın altındaki kadınların meme kanserine yakalanma riski azdır.

Ancak bir çok kadın ilk mamografisini 35 ila 40 yaşları arasında çektirmektedir. Eğer yakında mamografi çektirecekseniz işte bilmeniz gereken 7 şeyi sizlerle paylaşacağız.

1.Biraz baskı hissedeceksiniz

mamografide ağrı

Mamografi sırasında, doktor göğüse hafifçe bir baskı uygular. Bu, mamografiyi daha iyi kalitede almak ve hastayı olabildiğince az radyasyona maruz bırakmak içindir.

Ne yazık ki, bu baskı bazı kadınlarda acıya sebep olabiliyor. Bazısı da sadece hafif bir baskı hissediyor. Her kadının acı eşiği farklı olabileceğinden, her kadının farklı tepki göstermesi oldukça normaldir. Yine de, mamografi sırasında acı hissederseniz sadece birkaç dakika süreceğini unutmayın.

2. İlk mamografinizi adetinizinden günler önce çektirmekten kaçının

Mamografi, adet döngünüzün 2. ya da 3. haftasında yapılmalıdır. Çünkü bu dönemde meme dokusunda daha az beze bulunur bu sayede mamografinin daha detaylı çıkması sağlanır.

Dahası adet döneminde ya da adetten sonraki birkaç hafta boyunca hormonal değişiklikler sebebiyle, göğüsler daha hassastır. Bu durum mamografi sırasında acıya ve rahatsızlığa sebep olabilir.

3. Silikonunuz varsa doktorunuza söylemeyi unutmayın

meme silikonları

Göğüsteki silikon X-ray’de göğüsün görüntüsünü değiştirebilir. Bu yüzden radyoloğa silikonlarınız olduğunu söylemeyi unutmayın.

Böylece, göğüs bezlerinin x-rayde  daha net çıkması için doktorunuz radyasyonun miktarını arttırabilir. Ayrıca, silikonun büyüklüğüne göre makinenin önünde duruşunuzda değişebilir.

4. İki parça kıyafet giyin

Genellikle, kıyafetin üst kısmı çıkartılıp hasta önlüğü giydirilir. Bu yüzden elbise ya da çıkarması zor kıyafetleri giymekten kaçınmak iyi bir seçenek olabilir.

Çıkarması ve giymesi kolay olduğundan önü düğmeli bir bluz giymek en iyisi olabilir. İşleri kolaylaştırdığı gibi zamandan da kazanabilirsiniz. Bu yüzden pratik bir şey giyin.

5. Koltuk altınıza kozmetik ürünü sürmeyin

Göğsünüze ya da koltuk altınıza hiçbir kozmetik ürünü sürmemelisiniz.  Çünkü bu ürünler X-ray’de doktorun kafasını karıştıran görüntüler oluşturabilir. O gün için krem, deodorant, pudra gibi ürünler kullanmayın.

Herhangi bir karışıklığa sebebiyet vermemek için, her zaman kullandığınız deodorantın bir problem yaratıp yaratmayacağını sorabilirsiniz. 

Mamografiniz akşamsa, karışıklığı önlemek için mamografiye girmeden önce koltuk altınızı yıkayabilirsiniz. Bittikten sonra tekrar deodorantınızı sürebilirsiniz.

6. Rahat bir pozisyon alın

mamografide bir kadın

Mamografinin başlangıcında radyoloğun doğru pozisyon almanız için size yardımcı olmasına izin verin. Eğer aldığınız pozisyon rahatsızsa söylemekten çekinmeyin. Tamamen incelenebilmesi için göğüslerinizin cihaza doğru şekilde yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Bunun için rahatlamalısınız.

Hatta, uzmanlara göre duruşunuzdaki bir değişiklik sonuçların yanlış çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden rahat bir pozisyon alana kadar radyolog ile konuşabilirsiniz. Ayrıca, kas tutulması, kolunuzu havaya kaldıramama gibi problemleriniz varsa radyoloğa söylemeyi unutmayın. 

Nadiren de olsa mamografiyi tamamlamak için rahat pozisyonu bulabiliyorsanız göğüslerinizin incelenmesi için alternatif yöntemlere başvurulabilir. Örneğin ultrason.

7. Sadece uzman biri mamografi sonucunu inceleyebilir

mamografi sonucu

Mamografinizi çekecek radyologun profesyonel biri olduğunu unutmayın. Ancak, sonuçları yorumlamak için yeteri kadar bilgisi yoktur. 

Yani, radyolog sonuçları kabaca yorumlayabilir ancak sonuçları sadece doktorunuz detaylı bir şekilde açıklayabilir. Herhangi yabancı bir terimin sizi korkutmasına ya da endişelendirmesine izin vermeyin.  Sonuçları incelemesi ve size açıklaması için doktorunuza zaman tanıyın.

İlk mamografi esnasında sakin olun

Ne ile karşılaşacağınızı bilmediğiniz için ilk mamografinizde gergin olmak normaldir. Ancak en iyi şekilde sağlıklı olmak istiyorsanız mamografi kaçınılmazdır. Bu yüzden eğer meme kanserine yakalanma riskiniz varsa, 40 yaşında ya da daha önce mamografi çektirmeyi unutmayın.

Son olarak, mamografi hakkında araştırma yapıp, endişelerinizi geride bırakın. Kişiden kişiye değişebildiği için mamografi çektirmek için en iyi zamanı doktorunuzla konuşarak belirleyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.