İnme Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
İnme olarak da bilinen serebrovasküler rahatsızlık; acil müdahale gerektirir. İnmenin belirtileri fark edildikten hemen sonra hastaneye başvurmak çok önemlidir.
İnmenin en kötü sonuçlarından kaçınmak için her dakika çok önemlidir, çünkü geçen her dakika ölüm kalım meselesi haline gelebilir.Her yaştan insan inme geçirebilir. Fakat genel olarak, 30 yaşın üstündeki erkeklerde daha fazla görülür.
İnme Belirtileri Nelerdir?
Aşağıda verdiğimiz belirtileri ciddiye alın ve belirtiler ortadan kalksa bile, mutlaka bir doktora görünün.
- Yüz veya vücudunuzun bir tarafında uyuşukluk veya güçsüzlük hissediyorsanız,
- Aniden, konuşmada veya yutkunmada zorluk çekiyorsanız,
- Sebepsiz yere çok ani ve şiddetli bir baş ağrısı yaşıyorsanız,
- Dengesizlik, koordinasyon bozukluğu, çift görme ile baş dönmesi hissi yaşıyorsanız,
- Görmede zorlanıyorsanız,
- Kafa karışıklığı yaşıyorsanız.
İnmenin Nedeni Nedir ve Nasıl Önlenir?
Beyin damarlarında yırtılma veya tıkanıklık, inmeye (serebrovasküler rahatsızlık) yol açar.
İnmenin iki çeşidi vardır:
- İskemik: beynin bir tarafında, damarların tıkanmasıyla burada kan akışının durması sonucu oluşur.
- Hemorajik: beyin damarında yırtılmadan kaynaklanan bu rahatsızlıkta, yurtılan damardan sızan kan, kanamalı bölgeye zarar verir.
Genellikle inme; damar sertliği ve yüksek tansiyondan kaynaklanır.
Bu nedenle, kötü alışkanlıklardan uzak durmalı ve aşağıda verilen önerilere uymaya çalışmalısınız.
- Sigara içmeyin.
- Tansiyonunuzu kontrol altında tutun.
- Sağlıklı beslenin.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.
- Kolesterolünüzü kontrol ettirin.
- Fazla kilolu olmaktan kaçının.
- Kan şekerinizi kontrol altına alın.
Ayrıca bakınız: Yüksek Tansiyon İlaçları
Dolaşım sisteminizdeki değişikliklerin farkında olmak için düzenli olarak kontrole gidin. Özellikle de, beyine oksijen ve kan taşıyan boyun damarlarınızı kontrol ettirin.
Ayrıca bakınız: Hipertansiyonun Tedavisinde Sarımsak Nasıl Kullanılır
Tedavi
İnme sonrası iyileşme, hastanın hemen hastaneye başvurup başvurmadığına, beyindeki hasara ve sinirsel rehabilitasyon sürecine bağlıdır.
İnme geçiren vücut, hafızasını kaybetmiş gibi davranır. Bu nedenle, inme geçirmiş insana eskiden yapabildiği hareketlerin tekrar öğretilmesi gerekir. Hem hasta için hem de ailesi için, psikolojik destek çok önemlidir. İnme geçirmiş bir hastada ve yakınlarında, çaresizlik hissi, depresyon ve aşırı yorgunluk görülebilir.
İnme geçiren insan, bu sorunu yaşayana kadar günlük hayatını herkesten bağımsız sürdürebiliyorken, birdenbire kendini insanlara bağımlı hale gelmiş bulur.
Tedavi sürecinde, kesin bir sonuç yoktur ve iyileşme çok yavaş olabilir. Her insanın vücudu, tedaviye farklı yanıt verir. Hasta gençse, tedavi olasılığı daha yüksektir.
İnme geçiren yaşlı bir insansa, tedavisinde; inmeden önce görebildiği işlerini, mümkün olan en bağımsız şekilde görmeye devam etmesi amaçlanır. Tedavi sürecinde hastanın endişelerine kulak verilmeli ve ihtiyacına göre rehabilitasyon yapılmalıdır.
İnmenin etkileri ölümcül olduğu gibi, insanların sakat kalmasına neden olan en yaygın etkenlerden biridir. Kan dolaşımı ile ilgili sorun yaşamış iseniz, inme geçirme riskinizi en aza indirmeye çalışın. Hayat, sorunlarınızı görmezden gelmek için çok kısadır; bu nedenle sorunlarınızı bir an önce tedavi etmenizi öneririz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mansfield, A., Inness, E. L., & Mcilroy, W. E. (2018). Stroke. In Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63916-5.00013-6
- Hankey, G. J. (2005). Preventable stroke and stroke prevention. In Journal of Thrombosis and Haemostasis (Vol. 3, pp. 1638–1645). https://doi.org/10.1111/j.1538-7836.2005.01427.x