İnsan Papilloma Virüsü (HPV): Cinselliği Nasıl Etkiler
İnsan papilloma virüsü veya HPV, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Çoğunlukla zararsızdır, ancak bazen bir ilişkide sorunlara yol açabilir. Bu nedenle duygusal etkisi virüsün kendisinden bile daha şiddetli olabilir.
HPV belki de en yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıktır. İnsanlar konvansiyonel cinsel ilişki yoluyla ve oral ve anal seks yoluyla bu hastalığa yakalanabilirler.
Kadınlar insan papilloma virüsünden en fazla etkilenenler olma eğilimindedir. Bununla birlikte, erkekler de taşıyıcıdır, ancak farkında olma şansları daha azdır. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezinden gelen rakamlara göre, erkeklerin % 50’si, taşıyıcı olduklarının farkında olmadan virüse sahip şekilde yaşamlarını sürdürürler.
İnsan Papilloma Virüsünün Riskleri (HPV)
Çoğu HPV suşu semptomsuzdur ve kendi başlarına kaybolur. Nadiren ciddi sağlık sorunlarına neden olurlar. Bununla birlikte, 100’den fazla HPV tipinden 14’ü kansere neden olur.
Rahim ağzı kanseri vakalarının % 70’ine neden olan iki tür İnsan Papilloma Virüsü veya HPV vardır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre servikal prekanseröz lezyonlara yol açmaktadır.
Rahim ağzı kanseri HPV’nin en sık görülen komplikasyonu olmasına rağmen, bu virüs diğer kanser türlerine de neden olur. Bu, enfekte cinsel organlarla cinsel temasa girerse, anüs, ağız veya boğaz gibi genital bölgelerde de kanser oluşumu söz konusu olabilir.
Aslında, erkek popülasyonunda HPV ile ilişkili olan ağız ve boğaz kanserinde bir artış olmuştur. Erkeklerde penil veya anal kanser gelişme riski de vardır. Bununla birlikte, bu nadirdir ve genellikle bağışıklık sistemi eksiklikleri ile ilişkilidir.
Düşük riskli HPV enfeksiyonları, hem kadınlarda hem de erkeklerde genital siğillere neden olabilir. Genellikle siğiller ağrıya neden olmaz veya ciddi bir sorun oluşturmaz.
Okuyun: HPV Tedavisi için Doğal Çözümler
İlişkinizde İnsan Papilloma Virüsü ile Nasıl Başa Çıkarsınız?
HPV cinsel olarak aktif herhangi bir kişide mevcut olabilir. Semptom göstermeseler bile, sitolojik analiz içeren periyodik kontroller yapmak iyi bir fikirdir.
Bir kişinin virüsü varsa, muhtemelen partnerinin de virüsü vardır. Bu durumdaysanız, eşiniz veya partnerinizle samimi bir konuşma yapmalısınız.
Eşinizle tartışabilmek için bu durum hakkında iyi bilgiye ihtiyacınız olacaktır. Onlara cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız olduğunu söylemek üzeresiniz. Onlar da size bunu söyleyecek olabilir. Doğal olarak, size güvensiz, şüpheli ve hatta kızgın olabilirler.
Ayrıca bakınız: İnsan Papilloma Virüsünün Tedavisi
Bilginin güç olduğunu unutmayın. Bu nedenle, sorunu ele almanın en iyi yollarından biri, anlamalarına yardımcı olabilecek bilgiler sunmaktır. Bu sadece enfeksiyonun nedenlerini değil, sonuçlarını da içerir.
HPV’li bir kişi kendini damgalanmış, endişeli ve stresli hissedebilir. Bununla birlikte, ne kadar yaygın ve bulaşmasının da kolay olduğunu unutmayın. Çoğu durumda büyük sorunlara neden olmadığını da hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Bu, ikinizin de onunla anlaşmanıza yardımcı olacaktır.
Amerika Birleşik Devletleri Cinsel Sağlık Derneğinin hatırlattığı gibi, suçlu hissetmeyin. Eşinizle güvenle konuşun ve bir hataya itiraf ettiğinizi düşünmeyin.
Partnerinize Ne Söylemelisiniz?
Kısa bir süre önce HPV ile enfekte olduğunuzu fark ettiyseniz, partnerinizle konuşurken aşağıdakilere dikkat edin:
- Aşılanmamış yetişkinlerin % 80’i bir zaman diliminde HPV’ye yakalanır.
- Çoğu durumda, hemen hiçbir belirti görülmez.
- Çoğu suş herhangi bir risk oluşturmaz.
- Yakın zamanda veya uzun süre önce virüse yakalanıp yakalanmadığınızı bilmenin bir yolu yoktur.
- Eşinizle sık sık cinsel ilişkiniz varsa, her ikinizde de virüs vardır.
- HPV için herhangi bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, vücudun bağışıklık sistemi zamanla ortadan kaldırır.
- HPV’nin kaybolması aylar veya yıllar alabilir.
HPV’niz Varsa Cinsel İlişkiye Girebilir Misiniz?
Cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığınız olduğu gibi, virüs kontrol altına alınana kadar cinsellikten kaçınmak en iyisidir.
Doktorunuz virüs suşunun agresif olmadığını doğrularsa, partnerinize bulaşmamak için koruma ile cinsel ilişkiye girebilirsiniz.
Her durumda, bir doktora danışın ve tavsiyelerine uyun. Her vakanın farklı olduğunu bilin.
Hastalığın türüne ve vücuttaki enfekte bölgeye bağlı olarak değişir.
Bunu öğrendiğiniz ilk an partnerinizi bilgilendirmek yapabileceğimiz en iyi şeydir. Aynı şekilde, kendinizi korumak ve korunmasız oral seksten kaçınmak için daima prezervatif kullanın.
Önleme
İnsan papilloma virüsü çok yaygındır. Bu nedenle, risklerini bilmek ve harekete geçmek, enfeksiyon şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.
Alabileceğiniz bazı önlemler:
- Aşılar erkeklerin ve kadınların korunmasına yardımcı olur. Doktorlar 6 ay içinde 3 dozda uygularlar. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol Merkezi 11 yaşından itibaren aşı yapılmasını önermektedir.
- Korunmasız cinsel ilişkiye girmekten kaçının.
- Genital hijyeninizi iyi şekilde koruyun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England. - Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
- Sixteen, Going on HPV 16
- HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
- Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
- Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf