İptal Kültürü ve Yükselişi
İptal kültürü yeni bir olgudur ve ofansif olarak kabul edilen bir eyleme yanıt olarak kamuya mal olmuş kişilerden veya şirketlerden desteğin çekilmesinden oluşur.
Bu fenomenin varsayılan niyetleri, zararlı veya suç teşkil eden tutumları ortadan kaldırmakla ilgili olduğu için genellikle övgüye değerdir. Bununla birlikte, sonuçlar acımasız olma eğilimindedir ve etkilenenlerde onarılamaz orantısız hasarlara neden olur. Sırf farklı düşündükleri için suç işlemeyen insanlara bile zarar verebilir.
Bununla birlikte, iptal kültürü toplum için bir tehlikeyi temsil ediyor. Bunun nedeni hoşgörüsüzlüğü teşvik etmesi, ifade özgürlüğünü kısıtlaması ve bütünlüğü riske atmasıdır. Aşağıda bu fenomen hakkında daha fazla ayrıntı ve olumsuz sonuçlarını önlemek için bazı alternatifler bulunmaktadır.
Bu yazıyı da okuyun: Çocuklara Karşı Zorbalık: Herkesin Başına Gelebilir
İptal kültürü fenomeninin yükselişi
Terimin ilk ortaya çıkışlarından biri 1991 yapımı New Jack City (Zehirli Sokaklar) filminde karakterlerden birinin “Bu or****yu iptal et, bir tane daha alacağım” demesiyle oldu. 2014 yılında Love & Hip-Hop: New York adlı realite şovunda karakterlerden birinin diğerine “onu iptal et” demesiyle tekrar ortaya çıktı.
Ancak Universidad Finis Terrae’de gazetecilik kariyeri direktörü Rommel Piña, iptalin uzun süredir var olan bir fenomen olduğunu belirtiyor. Her nesil onu farklı şekilde adlandırdı. Örneğin, çok uzun zaman önce insanlar buna “sakınma” diyorlardı.
Bugün bildiğimiz şekliyle iptal kültürü, 2017 yılında sosyal ağlarda popülerlik kazanmaya başladı. Özellikle film yapımcısı Harvey Weinstein’a yönelik ilk suçlamaların ardından cinsel saldırı ve tacizi kınayan #MeToo hareketinin ortaya çıkması nedeniyle gündeme geldi.
Rommel Piña’ya göre, fenomen sosyal ağlarla yakından ilişkilidir ve bazı feminist hareketler onu popüler hale getirmiştir. Bu nedenle iptal, İnternet kullanıcılarının tanınmış kişilerin saldırgan veya kabul edilemez gerçekleri, yorumları veya eylemlerini protesto etmesinin en yeni yoludur.
Şu anda, iptal kültürünün birçok savunucusu ve aleyhinde olanlar var. İkinci grupta, 2020’de bu fenomene karşı bir manifesto imzalayan en az 150 ünlü var (ünlü Harry Potter destanının yazarı J.K Rowling de bu gruba dahil).
İptal kültürü ifade özgürlüğünü nasıl etkiler?
İfade özgürlüğü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 19. maddesinde yansıtılan bir insan hakkıdır. Bu, herkesin herhangi bir şekilde, rahatsızlık veya müdahale olmaksızın görüşlerini ifade etmekte özgür olduğu anlamına gelir.
Bu bağlamda, iptal kültürü ifade özgürlüğünü ihlal eder, çünkü kabul edilemez olarak değerlendirilen bir bakış açısının yayılması, bir görüş ifade edenleri rahatsız eden ve onlara zarar veren bir dizi tepkiyi tetikler.
Çoğu zaman, bu fenomen etkilenenler için kamusal küçümseme, ölüm tehditleri ve istihdam kaybı dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açmıştır. İkinci senaryoda, rahatsız olan grubun, kişinin çalıştığı şirkete harekete geçmesi için baskı yapması yaygındır. Yapmazlarsa, güruh örgütü boykot eder.
Bu tepkiler mağdurların psikolojik bütünlüğünü de etkiler. İntihar gibi çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden sosyal ağlarda daha nazik ve hoşgörülü olmaya yönelik bir eylem çağrısı vardır.
İptal kültürü, özgürlüğünüzü kısıtlamanın yanı sıra, onay önyargısını da besler. Sizi daha az rasyonel, daha hoşgörüsüz ve gerici yapar.
Son olarak, diğer bakış açılarını ayıplamak, sansürlemek veya alay etmek tam tersi bir etkiye neden olur. Yani, ilgili insanlara artık argümanlarının değil, kendi özgürlüklerinin geçerliliğini sorgulatır. Bu izlenim, bireyleri kendi görüş ve inançlarını daha fazla savunmaya yöneltmektedir.
İptal kültürüne alternatifler nelerdir?
Bu kültür toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti, cinsel istismarı, ırkçılığı ve diğer inkarcı ideolojileri görünür hale getirirken, hoşgörüsüzlüğü, şiddeti ve dar görüşlülüğü de körükler.
Genelde destekçileri onu belirli toplumsal hareketlere karşı etkili bir silah olarak kullanıyor. Bununla birlikte, aynı derecede şiddetli başka bir dizi sorun yarattığı için amacında başarısız oluyor gibi görünüyor.
Bu akım, şiddete karşı daha fazla şiddetle mücadele etmenin tipik bir örneği gibi. İşe yaramıyor, çünkü niyetiniz ne kadar asil olursa olsun, ortadan kaldırmaya çalıştığınız şey gibi davranırsınız.
Sizinkinden farklı bir görüşü olan kişileri dinleyin
Size karşı saldırgan yorumlar yapan veya eylemlerde bulunanları kibarca kendi konumlarını haklı çıkarmaya, kendinizinkini sunmaya ve her şeyi sorgulamaya davet edin. Bu, onların bakış açısını anlamanıza ve sizin de bakış açınızın daha bilinçli bir şeklini tanıtmanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca, ikiniz de kendi söyleminizin kusurlarını fark etme şansına sahip olacaksınız. Bu, bakış açınızı ya güçlendirmenize ya da değiştirmenize yardımcı olacaktır.
Daha alçakgönüllü olun ve zayıf yönlerinizin farkında olun
Kimse mükemmel değildir. Ancak, hatalarınızı fark etmek ve sahiplenmek zordur. Aslında, başkalarını hataları nedeniyle suçlamak, küçük düşürmek ve saldırmak daha kolaydır.
Başarısızlıklara açık olduğunuzu kabul etmek, sizi başkalarının eksikliklerine karşı daha empatik hale getirecektir. Önemli olan bunu fark etmek ve düzeltmektir.
Duygulara kapılmaktan kaçının
Katılmadığınız bir yorum veya eylemle karşılaştığınızda, sonuçları düşünmeden tepki vermek ve eylemlerde bulunmak yaygındır.
Bunlar bazen ciddi olabilir. Bu nedenle, rasyonel olmaya çalışın ve bu gibi durumlarda en uygun çözümleri belirleyin.
Adaleti sağlamanın doğru yollarını belirleyin
İptal kültürü herkesi etkileyebilir çünkü sonuçları genellikle verilen eylem veya görüşle orantısız olduğundan çoğu zaman adil değildir.
Aynı şekilde, mesajın yanlış yorumlanması fenomeni daha da çarpıtarak adaletsiz bir eyleme dönüştürür.
Bununla birlikte, cinsel istismar veya ırkçı eylemler gibi suç olarak kabul ettiğiniz bir şeyin ifadesiyle karşılaştığınızda, adaleti sağlamanın en iyi yolunu düşünmek en iyisidir. Başkasının cezasını üstlenmek, bunu yapmanın en kötü yoludur.
Farklı düşünmek suç değil
Her zaman farklı düşünen insanlarla karşılaşacağız ve bu bir sorun değil. Bu nedenle, birinin farklı siyasi, sosyal veya kültürel görüşlere sahip olması, onları sizden daha az aydın yapmaz.
Aynı şekilde, onarılamaz zararların kurbanı olmayı hak ettikleri anlamına gelmez. Suç eylemleri karşısında yapılacak en ideal şey, suçluların eylemlerinin adil sonuçlarını üstlenmesine katkıda bulunan eylem biçimlerini açıkça ifade etmektir.
Günümüzde neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirleme ihtiyacı daha belirgin hale geliyor. Bu nedenle bu sınırların dışına çıkan herkes iptal edilir. Bu eylem, insanların bakış açısını değiştirmesine neden olmaz; aksine kutuplaşmayı ve çatışmayı derinleştirecektir. İletişim, saygı ve bakış açılarının entegrasyonu daha iyi bir alternatif gibi görünüyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bouvier G. Racist call-outs and cancel culture on Twitter: The limitations of the platform’s ability to define issues of social justice. Discourse, Contex and Media [Internet]. 2020;38. disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211695820300647
- Ditcionary.com. Cancel culture [Internet]. 2021 [consultado el 18 abril 2021]. Disponible en: https://www.dictionary.com/e/pop-culture/cancel-culture/
- Naciones Unidas. La Declaración Universal de Derechos Humanos [Internet]. [consultado el 18 abril 2021]. Disponible en: https://www.un.org/es/about-us/universal-declaration-of-human-rights#:~:text=Art%C3%ADculo%2019,por%20cualquier%20medio%20de%20expresi%C3%B3n.
- Ng E. No Grand Pronouncements Here…: Reflections on Cancel Culture and Digital Media Participation. Television & New Media. 2020;21(6):621-627. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1527476420918828
- Nguyen B. Cancel Culture on Twitter: The Effects of Information Source and Messaging on Post Shareability and Perceptions of Corporate Greenwashing. [Thesis o dissertation] . Pennsylvania: University of pennsylvania; 2020. Disponible en: https://repository.upenn.edu/wharton_research_scholars/197/