İş Yerinde Cinsiyetçilik İle Nasıl Başa Çıkılır?
İş yerinde cinsiyetçilik kurbanı mısınız? Cinsiyetçi şakalar ve uygunsuz yorumlardan bıktınız mı? Bunlara katlanmak zorunda değilsiniz ve durumla başa çıkmanın ve buna bir son vermenin yolları var.
Bu yazımızda, nasıl olduğunu açıklayacağız!
İş Yerinde Cinsiyetçilik
Cinsiyetçilik günümüzde hala pek çok çalışma ortamında var. Aslında şakalar ya da “komik” yorumlar, bazı meslektaşlarınızın bilinçli ya da bilinçsiz olarak katılabileceği bazı cinsiyetçilik biçimleridir. Onaylamadığınızı gösterdikten sonra bile, “Öyle yapma, bu sadece bir şaka,” gibi yorumlar duyabilirsiniz. Hayır. Bu bir şaka değil.
Diğer durumlarda, kadınlar için takma adların kullanımı da çok popülerdir. Bununla birlikte, en uç durumlarda, kadınlar kötülenme ve ayrımcılık kurbanı bile olabilirler. Her halükarda, ister uygunsuz şakalar ya da yorumlar olsun, ister personeller arasındaki erkeklerin ayrıcalıklı muamele görmesi olsun, buna katlanmak zorunda değilsiniz.
Öte yandan, suçluların iş arkadaşlarınız ve günün pek çok saatini birlikte geçirdiğiniz insanlar olduğu düşünüldüğünde, bunlarla başa çıkmak kolay değildir. Ayrıca kadınlar, çatışmalardan ve işlerini riske atmaktan kaçınmak için meslektaşları ile bir denge bulmaya çalışma eğilimindedir.
Pek çok kadının görüşü sadece kadın oldukları için ciddiye alınmamaktadır. Diğerleri ise, iş yerinde cinsiyetçiliğe karşı duruyor ve örneğin yalnızca klasik bir yorum olan “O kadın regl döneminde olmalı,” yorumuna maruz kalıyor.
İş yerinde cinsiyetçilik pek çok şekilde kendini gösterir. Dünyada kaç kadın, problemlerini çözemeyeceklerine inandıkları için müşterilerinden “Müdürle konuşmak istiyorum” lafını duymuştur? Buna karşı koymalısınız! Eğer buna izin verirseniz, yalnızca işleri daha ileriye götürmelerine ve size daha da az saygı duymalarına izin vermiş olursunuz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Güçlü Kadınlar Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey
İş Yerinde Cinsiyetçilik Konusundaki Duruşunuzu Açık Hale Getirin
Cinsiyetçi şakalar ya da yorumların çoğu toplumda bir gerçeklik olması sizin de bunlara gülmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bu nedenle, bir meslektaşınız cinsiyetçi bir şey söylediğinde gülmeyin ve hoşnutsuzluğunuzu açık bir şekilde ifade edin.
Ayrıca, tepkinize “Öyle yapma,” gibi yorumlar duyarsanız, şakanın neden komik olmadığı ve neden saldırgan olduğu konusunda o kişilere bilgi verin.
Nitekim, meslektaşınız yorumlarının doğasının farkında bile olmayabilir. Bu şekilde, sadece pozisyonunuzu netleştirmek ile kalmayacak, aynı zamanda meslektaşlarınızın cinsiyetçiliğin kültürümüzün pek çok alanında var olmaya devam ettiğini ve çok saldırgan olduğunu fark etmesine de yardımcı olacaksınız.
Söylediğini Tekrar Edebilir Misin?
Zaman zaman iş yerinde cinsiyetçi ve saldırgan yorumlar duyulmaktadır. En iyi strateji, meslektaşınızdan yorumu yüksek bir sesle tekrar etmesini istemektir. Bu şekilde onları ifşa edersiniz.
Ayrıca, yorumun neden bu kadar komik ya da uygun göründüğünü açıklamalarını istemek daha da etkilidir. Bu şekilde, yorumun gerçekten saldırgan, cinsiyetçi ve tamamen uygunsuz olduğunu anlayacaklardır.
Eğer Bir Erkek Olsaydım Da Aynı Şeyi Söyler Miydin?
Çoğu zaman meslektaşlarınız farkında bile olmadan cinsiyetçidirler. Bu nedenle, bu tür tavırlar ya da yorumlar ile karşılaştığınızda, eylemlerinin ya da sözlerinin neden cinsiyetçi olduğunu anlamalarını sağlamak en iyisidir.
Ancak bunu yapmanın en iyi yolu, neden olduğunu kendiniz açıklamamaktır. Aksine, gerçekten cinsiyetçi olduklarını onların anlamalarına izin vermek çok daha iyidir. Bu nedenle, belirli eylemler ya da yorumlar ile karşılaştığınızda, onlara “Ben bir erkek olsam da aynı şeyi ya da yapar mıydınız?” diye sorun.
Bu soru, kendi davranışları hakkında düşünmelerine ve şüphe duymalarına neden olacaktır.
İş Yerinde Cinsiyetçiliği Açıklığa Kavuşturmak Adına Özel Bir Konuşma
Eğer bunun iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorsanız, cinsiyetçi meslektaşınız ile özel olarak konuşmayı tercih edebilirsiniz. Böylece, sizi ya da onları ifşa etmek zorunda kalmadan, davranışları ile ilgili rahatsızlığınızın nedenini açıklayabilirsiniz.
Açık ve kendinizden emin olun. Yorumlarının, şakalarının ya da eylemlerinin neden hiç komik ya da uygun olmadığını onlara açıklayın. Ancak, hiçbir şey için pazarlık yapmadığınızı unutmayın: Eşit olarak saygı görmek hakkınızdır.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: İstismarcı Bir Partnerden Kurtulmanın Yolları
Eğer Durum Ciddiyse, Yardım İsteyin ve Durumu Raporlayın
Durumunuzu netleştirmenize ve belirli davranışların ya da kelimelerin saldırganlığını net bir şekilde açıklamanıza rağmen, cinsiyetçilik durmuyor olabilir.
Ek olarak, kendi üstünüzün ya da patronunuzun cinsiyetçi olması durumu da söz konusu olabilir, bu da başa çıkması çok daha zor bir durumdur. Bu durumlarda, bu kişi ile özel olarak konuşmanıza ya da konumunuzu netleştirmenize rağmen, yine de size cinsiyetçi bir biçimde davranıyorlarsa, tereddüt etmeyin. Kendinizi savunmalısınız!
Onları rapor etmekten çekinmeyin. Buna ek olarak, işten çıkarılma korkusu, işte tacize uğradığınızı bildirmenize engel olmamalıdır. Pek çok ülkede, hükumet hizmetleri eşitliği ve iş yerinde cinsiyetçiliğin ve zorbalığın ortadan kaldırılmasını takip etmektedir.
Bu nedenle tereddüt etmeyin ve olayı yetkililere rapor edin. Ayrıca, bunu yalnızca kendiniz için değil, aynı durumu yaşamış ya da an itibariyle yaşamakta olan tüm kadınlar için yaptığınızı da unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De Dios González, S. (2017). 6 formas diferentes de discriminación sexista. Retrieved May 1, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/6-formas-diferentes-de-discriminacion-sexista/
- Ministerio de Trabajo, M. y S. S. (n.d.). Inspección de Trabajo y Seguridad Social. Retrieved May 1, 2019, from http://www.mitramiss.gob.es/itss/web/Utilidades/FAQs/IYP/iyp.html