Jinekologda Pap Smear Testi
Pap smear testleri, kadınlarda rahim ağzı kanserini tespit edebilen rutin tıbbi testlerdir. Ayrıca, doktorlar diğer üreme sistemi sorunlarını tespit etmek için de bu testleri kullanır. Bu testin adı, bu tip kanserlerin teşhisinde öncü doktorlardan biri olan Georgios Papanikolaou’dan geliyor.
Bazı insanlar bu teste “vajinal sitoloji”, “eksfolyatif sitoloji” veya sadece “Pap” diyor. Bu testin amacı servikste kanserli hale gelebilecek olası anormal hücreleri tespit etmektir. Bu test, öncül hücrelerin erken tespit edilmesi ve kanserin ortaya çıkmaması için tedavi edilmesiyle ilgilidir.
Pap smear’ın bulabileceği diğer yaygın hastalıklar enflamasyon veya enfeksiyonlardır.
Ancak, kadınlar bu testleri ne sıklıkla yaptırmalı ve testlere ne zaman başlamalı?
Pap smear testleri nedir?
Pap smear testlerini jinekologlar yaparlar. Normalde, bu testleri jinekologların muayenehanesinde veya herhangi bir sağlık merkezinde yaptırabilirsiniz. Aslında, çok özel bir donanıma ihtiyaçları yoktur ve çok hızlıdırlar. İşlem biraz rahatsızlığa neden olabilir, ancak acı verici değildir.
Genellikle doktorlar bu testi bir pelvik muayene ile birlikte yaparlar. Ardından, doktorlar rahim, vajina ve yumurtalıkların durumunu kontrol etmek için genel bir kontrol yaparlar. Bu alanın içini görmek için, hastanın vajinasına onu genişletmek için bir spekulum yerleştirirler.
Gözle muayene ettikten sonra jinekologlar rahim ağzından bir doku örneği alırlar. Bunu kazıyıcı veya servikal bir fırça ile yaparlar.
Daha sonra, numuneyi küçük bir cam plaka üzerine yerleştirip uzmanların incelemesi için bir laboratuara gönderirler. Birkaç gün sonra, laboratuvar sonuçları hazır olacaktır ve sonuçları almak için hasta doktor ofisine gitmelidir.
İlginizi çekebilir: Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri: 8 Uyarı İşareti
Kadınlar ne zaman pap smear yaptırmaya başlamalı?
Uzmanlar, kadınların ilk smear testini ne zaman yaptırmaları gerektiği konusunda uzun süredir tartışmaktadır. Birkaç yıl önce, ergenlik çağındakilerin 16 ya da 18 yaşında ilk smear testlerini yaptırmalarını tavsiye ediyorlardı.
Şu anda doktorlar, cinsel olarak aktif olmayan ve belirtileri olmayan sağlıklı gençlerin pelvik muayene veya pap smear yaptırması gerektiğini düşünmüyor. Çoğu doktorun bu testlere başlamak için önerdiği yaş 21’dir.
Ayrıca, cinsel olarak aktif olduğunuzda, jinekoloğu düzenli ziyaret etmeye başlamalısınız. Ancak, bir probleme dair belirtiler varsa, daha erken gitmelisiniz.
Aslında, cinsel olarak aktif olmak İnsan Papillom virüsü (HPV) riskinin artması anlamına gelir. Bazı durumlarda kansere neden olabilir. Ayrıca diğer virüs ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) yakalanma riskinizi de artırır.
Şuna bir göz atın: Özel Bölgeleriniz İçin Ev Yapımı Sabun
Bu testleri ne sıklıkla yaptırmalısınız?
Yakın zamana kadar, doktorlar genellikle bu testi yılda bir kez yaptırmanızı öneriyorlardı. Ancak, bu talimatlar biraz değişti.
Her durumda, jinekoloğunuz ne sıklıkta test edilmeniz gerektiğini belirleyecektir. Her şey sizin özel durumunuza bağlıdır. Ayrıca, sıklık aileniz veya kişisel geçmişiniz olup olmamasına bağlı olacaktır. Bir geçmişiniz veya herhangi bir semptomunuz yoksa ve sonuçlar üç yıldır negatifse, doktorunuz testler arasındaki süreyi uzatabilir.
Bu durumda, doktorlar şu anda 21 ila 29 yaşları arasındaki kadınların en az üç yılda bir test edilmeleri gerektiğini söylüyor. Yaşları 30 ile 65 arasında değişen kadınlar, kendi durumlarına bağlı olarak her üç ila beş yılda bir test edilebilirler.
65 yaşından sonra, artık düzenli teste ihtiyacınız olmayacak. Bununla birlikte, HIV, zayıf bir bağışıklık sistemi gibi risk faktörleriniz varsa veya daha önce bu tür bir problem için tedavi edilmişseniz, yine de bu testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. División de Prevención y Control del Cáncer. Prueba de detección del cuello uterino mediante la prueba del VPH y la de Papanicolaou. Extraído de: https://www.cdc.gov/spanish/cancer/hpv/pdf/hpv_brochure_es.pdf
- Fundación ABIM. 2018. Pruebas de Papanicolaou. Extraído de: http://www.choosingwisely.org/wp-content/uploads/2018/02/Pruebas-De-Papanicolaou-AAFP.pdf