Kadınlarda İdrar Kaçırma Sorununa Karşı Egzersizler

İdrar kaçırma çoğunlukla pelvik bölgedeki kas yapısının sorunlu oluşundan kaynaklanmaktadır. Bu bölgeyi çalıştırarak kasların daha sağlıklı olmalarını sağlayabiliriz.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Sorununa Karşı Egzersizler

Son Güncelleme: 09 Mart, 2019

Kadınlarda idrar kaçırma veya istem dışı idrar kaybı, hastalara çok rahatsızlık veren, yetişkin kadınların %30’unu etkileyen bir sağlık problemidir. Bu makalemizde, günlük yapmanız gereken egzersizleri açıklayacağız. Böylelikle kadınlarda idrar kaçırma sorununu olabilecek en doğal şekilde iyileştirip önleyeceğiz.

Kadınlarda idrar kaçırma sorununa iyi gelen şeyler

İdrar tutamama

Ayrıca, idrar sorununun oluşumunda katkısı olan bir kaç faktör vardır. Bunlara da doğal yoldan müdahale edilmelidir:

  • İdrar kesesini rahatsız eden maddeler tüketmek; kafein ve alkol gibi.
  • Kabızlık, pelvik kaslarınızı her tuvalete çıkışta zorlamanıza neden olur. Bu nedenle öncelikli olarak bağırsak fonksiyonunu düzene sokmalısınız.
  • Obezite/aşırı kilo bir çok hastalığın kötüye gitmesinde büyük bir rol oynar. Bu rahatsızlıklardan biri de idrar tutma problemidir.
  • Çok hareketli sporlar: spor yapmak son derece sağlıklı ve önerilen bir aktivitedir. Ama vücudunuzu daha az zorlayan spor türlerine yönelmelisiniz. Yürüyüş ve yüzmeyi tercih edip hızlı koşu içeren, aerobik gibi egzersizlerden kaçının. Kıvrak hareketler ve zıplama gerektiren dans faaliyetlerinde de bulunmayın.
  • Menopoz: hormonal değişiklikler iç kas yapısının esnekliğini yitirmesine sebep olur.
  • İdrar söktürücü ilaçlar: bu ilaçlar idrar kesesini çalıştırır ve sızıntıyı arttırır.
bir bardak su
  • Öğleden sonra sıvı tüketimi: sıvı tüketimi çok önemlidir. Ama bunu sabah saatlerinde yapmaya çalışın.
  • Hamilelik veya normal doğum: bebeğin ana rahmindeki ağırlığı ve normal yolla doğum yapmak, söz konusu kasları geçici olarak zayıflatır. Eğer doğru egzersizleri yapar ve doğum sonrası dönemde sert hareketlerden kaçınırsanız, kısa zamanda kas fonksiyonlarını düzeltebilirsiniz.
  • Stres, zamanımızın en büyük sorunlarındandır. Bedenimizde meydana gelebilen her sağlık problemini daha kötüye götürür çünkü bedenimizi kontrol etmemizi engeller. Eğer stres altındaysakrahatlamaya çalışın.

Pelvik bölgedeki kas, kasık kemiklerinden kuyruk sokumuna kadar uzanır.

Cinsel organları, idrar kesesini ve düz bağırsağı destekler. Her kas yapısında olduğu gibi, geçen zaman içinde, gerilme ve yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü bu kasta zayıflama meydana gelir. Esnek ve diri kalması için egzersize ihtiyaç duyar.

Bu egzersizler nelerden ibarettir?

İlk adım, genital bölgedeki kasları kontrol etmeyi öğrenmektir. Dışkı yaparken yaptığınız kas hareketini taklit edin.

Bu kasma egzersizini yaparken kasların nasıl çalıştığına dikkat edin ve bölgedeki diğer kasları (kalça ve karın kasları) oynatmadan yapmaya çalışın. Kasılma sırasında derin nefes alın ve tutmadan verin. Yapacağınız egzersizlerin temeli budur.

Not: İdrarınızı yapmak üzere tuvalete çıktığınızda, kendinizi kasarak idrar akışını durdurun ve sonra kası gevşeterek devam edin.

Bunu sadece bir kere, idrarınızı tutup tutamadığınızı kontrol etmek için yapın. Birden fazla tekrar etmeyin çünkü bu da zarar verici bir harekettir.

Nasıl yapacaksınız?

  • Yavaşça, genital kasları kasabildiğiniz kadar kasın. Bu pozisyonda 5 saniye durun, ve gevşeyin.
  • Bunu art arda 10 defa tekrar edin. Bu egzersizi gün boyunca, tercihen 3 kez tekrarlayın.
  • Pratik yaptıkça, bu kasıp bırakma hareketini daha hızlı yapabilir hale geleceksiniz.
  • Bir kaç gün sonra, tekrar sayısını kademe kademe 10’dan 20’ye çıkarın.

Nerede yapacaksınız?

Bu egzersizi devamlı olarak tekrar edin; pratik yapmak gün içinde bir çok fırsatınız olacaktır. Ayrıca günlük aktiviteleriniz arasına da sıkıştırabilirsiniz. Mesela, sıra beklerken veya televizyon izlerken yapabilirsiniz.

Bu egzersizi herhangi bir pozisyonda uygulayabilirsiniz: ayakta, uzanarak, oturarak, çömelerek vb.

Bu egzersizi her gün yaparsanız, yaklaşık bir buçuk ay içinde gelişmeyi fark edeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.