Kadınların Kolon Kanseri Hakkında Bilmesi Gereken Her Şey
Dünya Sağlık Örgütünün verdiği bilgilere göre, kolon kanseri veya kolorektal kanser, dünya nüfusunun %10 ila 15’ini etkiler ve rakamlara göre akciğer kanserinin hemen altına yerleştirilir.
Akılda tutulması gereken önemli bir gerçek de, akciğer kanseri ve kolon kanseri oranlarının kadınlarda daha yüksek olduğudur. Bunun yanı sıra, belli başlı hastalık türleri sadece tek bir cinsiyeti etkilemez.
Bugünkü makalemizde, şüphesiz ki yararlı bulacağınız bazı bilgiler açıklamak istiyoruz.
Kadınlarda kolon kanseri
Kolon kanseri 50 yaş üzerindeki insanların büyük bir bölümünü etkiliyor. Ancak bu vakaların % 10’u çok daha genç insanlarda da görülebiliyor. Ne kadar şaşırtıcı olsa da, 20 yaş altındaki insanların bile kolon kanserine yakalandığı vakalar bulunmaktadır.
Yakın zamana kadar bu kanser türü erkekler arasında daha yaygındı, ancak birkaç yıl önce doktorlar kolon kanserinden etkilenen kadın sayısında görülen artış konusunda insanları uyarmaya başladı.
Bunun nedenin tam olarak bilinmese de, sigara içmek ya da belli başlı yaşam biçimleri gibi faktörler bu hastalığın oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bu hastalığa tam olarak neyin neden olduğunu bilmediğimizi söylemeliyiz. Araştırmalar devam ediyor. Sağlıklı yaşam tarzına sahip çok sayıda genç de bu hastalıktan etkileniyor.
Aşağıda sizlere, bilmenizin ve aklınızda tutmanın yararlı olacağı birkaç açıklamada bulunacağız.
Kolon kanseri nedir?
Kolon kanseri kolonda veya rektumda oluşur. Neredeyse her zaman aynı şekilde başlar: kolonun astarında küçük bir polip şeklini alan anormal bir büyüme.
Hastalar bu küçük poliplerle beraber çok fazla semptom yaşamadan birkaç yıl geçirebilir, ancak bir süre sonra bunlar kanser hücrelerine dönüşme riski taşır. Bunun başlıca semptomu da dışkıda kandır. En sık görülen iki tür polip bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Adenomatoz polipleri (sonuçta mutasyona uğrar ve kansere dönüşür)
- Emflamatuar ve hiperplastik polipler: Bunlar en yaygın olanlardır ve genelde kanser hücrelerine dönüşmezler.
Ayrıca okuyunuz: Kanseri Engellemenin 9 Yolu
Kadınlar için kolon kanseri semptomları
Kadınlar ve erkekler kolon kanseri için aynı semptomları deneyimler. Tek fark, kadınların bu semptomlara ilgi göstermemesi ve bunları aşağıdaki durumlarla karıştırmalarıdır:
- Kabız veya ishal dönemleri: bu durum kadınlar arasında daha yaygındır ve kadınların doktora görünmesi biraz daha zaman alabilir.
- Halsizlik ve düşük enerji: Bunlar kadınlarda görülen yaygın semptomlardır.
- Karın bölgesinde şişlik, ağırlık hissi ve yavaş sindirim.
- Kolon kanseri genelde dışkıda kan görerek fark edilir. Ayrıca dışkının çok ince olduğun görürsünüz. Bu da doktorunuza söylemeniz gereken önemli bir noktadır.
- Unutmayın ki dışkıda kan her zaman gözle görülemeyebilir. Ayrıca kansızlık çekiyor olabilirsiniz. Diğer nedenlerle bağdaştırdığınız şeyler çok daha ciddi ve gizli bir problemin belirtileri olabilir.
Bu belirtilerin bir çoğu ayrıca kolit, besin alerjileri, ülser, safra kesesi problemleri gibi diğer sorunlarla da ilişkili olabilir. Şüpheleri ortadan kaldırmak için doktora gitmeniz yeterli olacaktır.
İşin anahtarı: erken teşhis
Kolon kanseri erkekleri ve kadınları aynı şekilde etkiler. Bu nedenle tıbbi kurumlar erken teşhis için çeşitli protokoller kurmuştur. Kadın doğum doktorunuza gidip muayene olduğunuz gibi, aşağıdaki durumlarla karşılaştığınızda basit bir kolorektal testi istemek oldukça iyi bir fikirdir:
- 50 yaş üstündeyseniz.
- Dışkınızda kan fark ederseniz ve sürekli karın bölgesinde ağrı duyuyorsanız.
- Eğer aile sağlık geçmişinizde kolon kanseri varsa.
Testler, kolonoskopi ile beraber, dışkıda kan tespiti gibi basit keşiflerdir. Kolonoskopi biraz “rahatsız” edici olabilir, ama hayati önem taşıdığı kesindir. İspanya’daki Covodonga Tıp Enstitüsünde Sindirim Sorumlusu olan Antonio Linares’e göre erken teşhis ile hastaların %90’ı tedavi edilebilir. Ve bu da çok basit bir nedene dayanmaktadır:
Tümör kötü huylu olmadan önce polipler gelişir. İlk aşamada, bu lezyon her zaman iyi huyludur. Yok edilmezse, kötü huylu hale gelebilir. Önleyici ve koruyucu muayeneler aracılığıyla, kolon kanseri düzeyini çeşitli teknik ve takiplerle önemli ölçüde düşürebiliriz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gurbuz, V., Yilmaz, A., Gokce, O., & Konac, E. (2011). Apoptotic Effects Of Cisplatin On Human Colon Cancer Cell Line (ht29). Marmara Medical Journal. https://doi.org/10.5472/MMJ.2011.01784.1
- Pirbudak, L., Sevinç, A., Maralcan, G., & Kiliç, E. (2014). Pain management with Intrathecal clonidine in a colon cancer patient with Opioid hyperalgesia: Case presentation. Agri. https://doi.org/10.5505/agri.2014.37233
- Dusak, A., Atasoy, N., Demir, H., Doğan, E., Gürsoy, T., Sarıkaya, E., … Peroksidasyonu, L. (2017). Journal of Clinical and Analytical Medicine | Investigation of levels of oxidative stress and antioxidant enzymes in colon cancers Kolon kanserlilerde oksidatif stres ve antioksidan enzim seviyelerinin incelenmesi. J Clin Anal Med. https://doi.org/10.4328/JCAM.5210