Kolon Polipleri Hakkındaki Gerçekler

Polipler ağrı ya da herhangi başka bir belirti göstermeksizin meydana geldiklerinde, genelde ikincil testler yapılırken keşfedilirler.
Kolon Polipleri Hakkındaki Gerçekler

Son Güncelleme: 26 Kasım, 2018

Muhtemelen kolon polipleri hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur ya da geçmişte siz de şikayetçi olmuş ya da çevrenizde bu sorundan şikayetçi birini tanıyorsunuzdur. İlk aklınıza gelen soru muhtemelen ciddi olup olmadıklardır.

Kolon polipleri genelde iyi huylu olsalar da yok sayılmamalıdırlar; kanserli olabilirler. Teşhisleri ve alınmaları için kolonoskopi gerekir. Peki ne gibi belirtilere sebep olurlar? Nelere dikkat etmelisiniz? Bugünkü yazımızda bu soruları yanıtlandıracağız.

1. Kolon polipleri nedir?

kolon polipleri

Doktorunuz size kolon polipi tanısı koyarsa, poliplerin tam olarak ne olduklarını merak edebilir; korkuya kapılabilirsiniz. Kitleler mi? Bir tür enfeksiyon mu? Kolon polipi aslında nispeten sık görülür: kolon ya da kalın bağırsak duvarlarında anormal büyümelerdir.

Polipler yukarıdaki resimde görüldüğü gibi yuvarlak, düzensiz veya kısmen düz olabilirler. Bildiğiniz üzere, vücudun bu bölümü dışkıyı rektuma yönlendirmekle sorumludur.

Bu bölge bakteri ve iltihaba karşı çok hassastır. Bu sebeple poliplerin çok sık görülmesi şaşırtıcı değildir. Hemen korkup en kötü ihtimali aklınıza getirmeyin.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, poliplerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Ancak, bağırsaklardan çıkartılmaları için kolonoskopi gerekir.

Belirtmemiz gereken başka bir nokta daha var: doktorlar düz poliplerin kanserli olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu söyler. Bir kez daha, size hemen endişeye kapılmamanızı hatırlatıyoruz; polipler tedavi edilebilir ve çoğu vakada tamamen iyi huyludur.

Şu da ilginizi çekebilir: Sağlıklı Bir Kolon için 3 Adım

2. Kolon polipi için en riskli grup hangisidir?

kolon polipi

Bazı insanlarda diğerlerine kıyasla polip görülme ihtimali daha yüksektir. Bu risk faktörleri yalnızca gösterici niteliğindedir; belirleyici faktörler değildir. Zaman zaman polipler bu kategoriler dışındaki insanlarda da görülebilir; ancak yine de risk faktörlerinin farkında olmakta fayda var:

  • 50 yaş üstü
  • Aşırı kilo
  • Sigara içmek
  • Ailede polip geçmişi olması
  • Alkol içmek
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmek ve yağ oranı yüksek besinlerle beslenmek.

3. Kolon poliplerinin belirtileri nelerdir?

belirtiler

Kolon poliplerinin büyük kısmı, özellikle kolonda yeni yeni oluştukları ilk aşamada bir belirti göstermezler. Ağrısızdırlar ve başta küçük oldukları için, kolon fonksiyonunu etkilemezler.

Polipler büyüdükçe dışkının geçişini zorlaştırırlar ve birbirlerine sürtünerek kanamaya yol açarlar. Bu durum çoğu zaman insanların belirtileri fark etmeye başladıkları zamandır. İşte dikkat etmeniz gereken birkaç belirti daha:

  • Koyu renkli dışkı
  • Silerken tuvalet kağıdına kan gelmesi
  • Boşaltım anında yanma ve ağrı
  • Baharatlı yiyecekler yedikten sonra mide yanması

Çoğu polip ikincil testler sırasında şans eseri keşfedilir. Doktorunuz poliplerin sıklığını ve sayısını belirlemek zorunda kalırsa, bir kolonoskopi yaptırmanız gerekir.

Kolonoskopi her ne kadar rahatsızlık verici bir prosedür olsa da, son derece etkilidir. Endişelenmeyin ve doktorunuzun talimatlarını uygulayın.

Doktorunuz muhtemelen polipleri almayı tercih edecektir. Zamanla kansere dönüşebilirler; bu sebeple aldırmanız sizin için en iyisidir. Endişelenmeyin, kolonoskopiler genelde başarılıdır ve iyi sonuç verirler. Hastalar normal hayatlarına kısa sürede geri dönebilir.

Bu yazımıza da bir göz atın: Kolon Kanserinden Korunmak için 5 Öneri

Kolon poliplerini nasıl önleyebilirim?

zeytinyağı limon

Kolon polipleri %100 önlenemezler. Onların oluşmasını önlemek için kullanabileceğimiz bir takviye yoktur; ancak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürerek ve özellikle kolonumuza iyi bakan ve sindirime yardımcı besinlerle beslenerek görülme ihtimallerini azaltmış oluruz.

İşte size birkaç öneri:

  • Kilonuza dikkat edin; obez olmaktan kaçının.
  • Sigara gibi kötü alışkanlıklarınızı bırakın.
  • Her gün yeşil elma yiyin.
  • Yulaf ezmesi kolon sağlığı için oldukça önemlidir; kolon için ideal miktarda lif sağlar.
  • Her gün bir bardak limonlu ılık su için veya limonla beraber bir yemek kaşığı zeytinyağı tüketin.
  • Aloe vera ve limon çayları oldukça sağlıklıdır.
  • Pancar, brokoli, enginar gibi daha fazla sebze yiyin.
  • Probiyotik alın; bağırsak florasını korurlar.
  • Öğle yemeğinden sonra günde üç defa bir çay kaşığı nane yağı bağırsak sağlığına, toksinlerden arınmaya ve tüm mide-bağırsak yolunun iyileşmesine yardımcı olur.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.