Kafein Çekilmesi İçin Ev Reçeteleri
Kahve beyni etkiler, çünkü insanın merkezi sinir sistemini uyararak sürekli bir uyanıklık hissine neden olur. Diyetinizden kafeinli içecekleri çıkarmak kafein çekilmesi olarak adlandırılan metabolik tepkiye ve uyuşukluk, sinirlilik, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü ve depresyon eğilimi gibi semptomlara yol açabilir.
Bu makalede sizinle, bu sorunla başa çıkmanıza yardımcı olması muhtemel bazı reçeteler paylaştık.
Kahveyi azaltmanın faydaları
Kafein çekilmesi, başka birçok semptomun yanı sıra sinirlilik ve baş ağrısına neden olabilir.
Bununla birlikte, daha az kafein tüketmek birçok yönden çok faydalıdır. Örneğin, kafeinli içecekler boş kalorilere sahip olduğu ve vücutta yağ birikimini teşvik ettiği için, diyetinizden kafeini çıkarmak kilo vermenize neden olabilir.
Ayrıca, reflü probleminiz rahatlayabilir. Kahvenin asitliği sindirim bozukluğuna, hazımsızlığa ve bağırsak florası dengesizliğine neden olabilir. Buna ek olarak, kafein adrenalin gibi katekolaminleri artmasına neden olduğundan kahveyi bırakmakla stres seviyeleriniz azalabilir. Zira bunlar stresle ilişkili hormonlardır.
Ayrıca bakınız: Gazlı İçecekler Vücudunuza Neden Zarar Verir?
Kafein çekilmesi için en iyi ev reçeteleri
Yoksunluğun hoş olmayan sonuçlarından muzdarip olmadan kahve tüketimine bir son vermek için, tükettiğiniz kafein miktarını %25 oranında, yavaş yavaş azaltmanız tavsiye edilir. Bu şekilde, kahve içmeyi tamamen bırakana kadar kademeli olarak azaltabilirsiniz. Takviye niyetine, hızlı bir şekilde kafein bağımlılığınızı aşmak için aşağıdaki ev reçetelerini deneyebilirsiniz.
1. Hindistan cevizi suyu
Hindistan cevizi suyu kafein çekilmesi süresince size yardımcı olabilir.
Besleyici ve çok sağlıklı bir içecek olan Hindistan cevizi suyu, vücudun temizlenmesine yardımcı olan enzimlerin yanı sıra enerjiyi artıran ve besin ögelerini yenileyen elektrolitler içerir.
Ayrıca, bedeniniz ve zihninizin yavaşlamasına yardımcı olarak enerjik kalmanıza olanak tanır. Ayrıca kafein çekilmesinin neden olduğu yorgunluğa karşı savaşır.
Hindistan cevizi suyu, nem kazandırma açısından bir spor içeceğiyle çok benzer etkilere sahiptir ve daha az mide bulantısı, rahatsızlık ve şişkinliğe neden olur.
Ayrıca bakınız: Kötü Ağız Kokusundan Kaçınmak için 12 Öneri
2. Prebiyotik içecekler
Bu içecekler sindirim sağlığınızı iyileştirerek bağırsak florasının gelişimine destek olur. Toksinlerin vücuttan atılması için bağışıklık sistemini uyarır ve aynı zamanda kafein çekilmesinin neden olduğu semptomlarla mücadele eder. Benzer şekilde, bağırsaklardaki kalıntıların temizlenmesine yardımcı olur.
Başarılı iki örnek olarak yoğurt ve soya sütü verilebilir. Aynı faydalara sahip prebiyotikli besin takviyeleri de vardır.
3. Zencefil çayı
Kendine özgü aroması ve baharatlı lezzetiyle tanınan zencefil çayı, sindirimi uyararak vücudun gıdaları daha hızlı sindirmesine yardımcı olan doğal bir reçetedir. Faydalarından biri, kan şekerini düzenlemektir. Bu nedenle, glikoz seviyelerini kontrol altına almanın yanı sıra, sizi uzun süre uyanık tutar.
Ayrıca düzenli bağırsak hareketlerine destek olur, böylece kafeinin neden olduğu ishal riskini azaltır. Bir başka faydası, tüketen bireyin hafıza problemlerini gidermesi ve ruh halini iyileştirmesidir.
4. Nane çayı
Nane vücut için çok faydalıdır. Kafein yoksunluğu halinde, nane çayı bulantı, baş ağrısı ve stresin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Düzenli olarak tüketmek, gerginliği ve huzursuzluğu hafifletir; telaş halindeki veya ağırlaşan bir zihni gevşetir. İdeal yaklaşım, kafein çekilmesinin etkilerini hissettiğinizde bir fincan nane çayı içmektir.
5. Sarımsak çayı
Sarımsak çayı kafein çekilmesini kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.
Mükemmel bir doğal antibiyotik olmasıyla bilinen sarımsağı insanlar, soğuk algınlığı riskini azaltmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için çay olarak tüketirler. Çok fazla bilinmese de, sakinlik hissiyatı uyandırdığı için kafein çekilmesiyle mücadelede de kullanılabilir.
Prebiyotik içecekler gibi, sarımsak çayı daha doğal bağırsak hareketlerine destek olur ve hastalıklara neden olan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Haftada iki kez sarımsak çayı için ve sonuçları en kısa zamanda kendi gözlerinizle göreceksiniz.
6. Papatya çayı
Papatya, aroması ve biraz acımsı tadıyla tanınan Batı Avrupa’ya özgü bir bitkidir. Sindirime yardımcı, gaz giderici, yatıştırıcı ve spazm önleyici özelliklerinden dolayı sağlığa faydalı çok sayıda özelliğe sahiptir.
Papatya çayı stres ve endişeyi hafifletir. Bu nedenle, yüksek enerji seviyelerini düzenleyen papatya, kafein çekilmesi için mükemmel bir reçetedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lozano, R. P., García, Y. A., Tafalla, D. B., & Farré Albaladejo, M. (2007). Cafeína: Un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso. Adicciones. https://doi.org/10.1021/acs.jced.6b00578
- Napoleón Fernández. (2009). El efecto diurético y estimulante de la cafeína. Retrieved December 6, 2018, from https://www.diariofemenino.com/dieta/alimentacion-deportiva/articulos/efecto-diuretico-estimulante-cafeina/
- Antonio Fàbrega. (n.d.). 18 beneficios del jengibre para tu cuerpo y tu salud. Retrieved December 6, 2018, from https://psicologiaymente.com/nutricion/beneficios-jengibre-salud