Kalsiyum Açısından Zengin 8 Yiyecek

Diyetinize bu kalsiyum bakımından zengin gıdaları ekleyin; kemiklerinizin kalsiyumu en iyi şekilde emebilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyduğunu unutmayın.
Kalsiyum Açısından Zengin 8 Yiyecek

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kemik sağlığınızı güçlendirmek için D vitamini ve kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketmeniz gerekir. Daha fazlasını makalemizde bulabilirsiniz!

Kalsiyum Açısından Zengin 8 Yiyecek

İskelet sisteminiz, ligamentler, tendonlar ve kıkırdaklar ile birbirine bağlanmış karmaşık bir yapıdır. Vücudun çeşitli temel işlevlerine katılır. Temel görevi, sayısız etkinlik gerçekleştirebilmesi için vücuda destek ve hareketlilik sağlamaktır.

Buna ek olarak, aynı zamanda kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretiminde ve önemli miktarda besin maddesinin depolanmasında rol oynar.

Bununla birlikte, kemik sistemi onu bozabilen birçok faktöre maruz kalır. Sonuç olarak, karmaşıklığı nedeniyle tedavisi zor sıkıntılar ve hastalıklar yaşayabiliriz. Ayrıca, bunlar hayat kalitemizi etkiler.

İyi haber, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürerek ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan bazı gıdaların tüketimini arttırarak bu koşulları önleyebiliriz.

Birçok kişi bu konuyla ilgilendiğinden bugün kemiklerimize fayda sağlayan kalsiyum açısından zengin 8 gıdadan bahsetmek istiyoruz.

Gelin, bunları beraber keşfedelim!

1. Yumurta

yumurta

Yumurtalar iyi kemik sağlığı için en iyi gıdalardan biridir. Vitaminler ve minerallerin yanı sıra temel amino asitler içerirler.

Yumurta sarısı, kemik yoğunluğunu korumaya katkıda bulunan önemli miktarda kalsiyum içerir.

Bununla birlikte, bu mineralin en büyük konsantrasyonu yumurta kabuklarında bulunur. Yumurta kabuğu yemek keyifli değilse, onları öğütebilir ve birçok tarife ekleyebilirsiniz.

2. Ispanak

Bu yeşil sebze, sadece önemli bir antioksidan kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda kalsiyum bakımından en zengin sebzelerden biridir.

Her 100 gr taze ıspanak (yaklaşık 3 bardak) 210 mg kalsiyum katkısında bulunur. Bununla birlikte, bu miktar yendikten sonra yaklaşık 158 mg’a düşebilir.

En iyi seçenek, özelliklerinden tamamen zevk almak için smoothielere ve salatalara çiğ eklemektir.

3. Balık

somon balığı

Yağlı balıklar, kalsiyum ve D vitamini içerdiği için, kemiklerin güçlendirilmesi için eksiksiz tam bir besindir.

Bu temel besinler, kemik yoğunluğunu korumak ve bağlarla tendonların erken bozulmasını önlemek için anahtar değeri taşırlar.

Öte yandan, bunların, omega 3 yağ asitleri açısından önemli kaynaklardan biri olduğuna değinmek gerekir. Bu iltihaplanma ve erken yaşlanma ile savaşan sağlıklı bir yağ türüdür.

En iyi çeşitler şunları içerir:

  • Sardalya
  • Somon
  • Ringa
  • Morina
  • Ton balığı

4. Soya sütü

Soya sütü, inek sütüne karşı sağlıklı bir alternatif olarak ünlenen sebze sütlerinden biridir.

Esansiyel yağ asitleri, proteinler ve diyet lifi içerir. Bunlar birlikte, çok çeşitli sağlık faydaları sunar.

Aynı zamanda soya sütü, fito östrojen içeriği sayesinde vücudun daha kolay absorbe ettiği önemli miktarda kalsiyum içerir.

Menopoz geçiren kadınlar için en çok önerilen gıdalardan biridir çünkü semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olur ve kemik yoğunluğu kaybını önler.

5. Soğan

üç renk soğan

Soğan, onlarca yıldır tüm vücut sağlığı için bir müttefik olarak önerilen düşük kalorili bir besindir.

Kemik ve eklem sağlığının güçlenmesine katkıda bulunan vitaminler, oligoelementler ve amino asitler içerir.

Kalsiyum açısından zengin antioksidanlar, kemiklerin erken bozulmasını önlemeye ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur.

6. Nohut

Bunlara ek olarak, her 100 gr (yarım fincan) nohut 130 ila 134 mg arasında kalsiyum sağlayan düşük kalorili baklagillerden biridir.

Bunları dengeli bir diyet içerisine dahil etmek kemikleri güçlendirir ve iltihap problemleri riskini azaltır.

7. Peynir

peynir tabağı

Bir süt ürünü olarak, peynir önemli bir kalsiyum kaynağıdır. İskelet sisteminin güçlenmesine ve erken bozulmasını önlemeye katkıda bulunabilir.

Bununla birlikte, yağ ve kalori açısından da zengindir, bu nedenle peyniri aşırı ya da sık yemeniz önerilmez.

8. Yoğurt

Doğal yoğurt bize önemli miktarda D vitamini ve kalsiyum sağlayan bir besindir. Bunlar -daha önce de belirttiğimiz gibi- kemik sağlığı için gerekli iki temel besin maddesidir.

Yağsız yoğurdun bir kısmı % 30’a kadar kalsiyum sağlayabilir. Buna ek olarak, aynı zamanda probiyotik de sağlar. Bu bağırsakların bakteriyel florasının dengelenmesi için de ideal olduğu anlamına gelir.

Kemik sağlığınızdan endişe mi duyuyorsunuz? Bu gıdaları düzenli olarak diyetinize ekleyin ve kemiklerinizi korumak için vücudunuza ihtiyacı olan besinleri verin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zhao JG., Zeng XT., Wang J., Liu L., Association between calcium or vitamin D supplementation and fracture incidence in community dwelling older adults: a systematic review and meta analysis. JAMA, 2017. 318 (24): 2466-2482.
  • Bouite Stella A., Gortan Cappellari G., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Jensen T., Abdelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063-1075.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.