Kandidiyazı Tedavi Edin

Kandidiyaz, Kandida mantarının neden olduğu bir enfeksiyondur. Düzgün tedavi edilmezse kronikleşebilir veya tekrarlayabilir.
Kandidiyazı Tedavi Edin

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Hem önlem almak hem de ilaç, kandidiyaz tedavisinde en iyi yollardır. Genelde olumlu sonuçları nispeten hızlı bir şekilde görürsünüz. Fakat, durum genellikle geri gelebilir, özellikle de ilişkili faktörleri ele almıyorsanız.

Kandidiyaz, “kandida” mantar çeşitlerinin herhangi birinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon, vücudunuzdaki mukoza zarlarını etkiler, mesela ağız veya cinsel organ gibi. Bu nedenle şeker hastalığı olan insanlar, AIDS veya hamile kadınlar en çok risk taşıyan gruplardır.

Kandidiyazı tedavi etmek dört süreçli bir işlemdir: bunu iyi ve erken teşhis etmek, mevcut tüm ilgili koşulları ve etkenleri fark etmek, enfeksiyonun türünü tanımlamak ve son olarak uygun ilaçla tedavi etmek.

Teşhis: kandidiykazı tedavide çok önemli bir element

Kandidiyaz tedavisinde ilk adım doğru bir teşhistir. Birçok kişi aslında bu enfeksiyona yakalanmadan önce tezgah üstü ilaçlara yönelir. Hatta benzer enfeksiyonları olan insanların üçte ikisi bu hatayı yapar.

kandida mantarı

Yanlış ilacı kullanmak, enfeksiyonu dirençli hale getirebilir ve tedaviyi daha da zorlaştırabilir. Belirtilerden kurtulabilirsiniz, ancak durum tekrarlamaya devam eder.

Görünüşe aldanmamak ve bilinçsiz kişilerin tavsiyesine uymamak en iyisidir. Bir doktora görünmek çok daha iyi bir fikirdir. Mukozal ya da kutanöz kandidiyazdan şüphelenilirse, o bölümün sıvısı alınıp mikroskopta analiz edilecektir.

Böbrek veya bağırsak kandidiyazı, idrar veya dışkı testleri ile teşhis edilir. Sistemik kandidiyazdan şüpheleniliyorsa, bir biyopsi gerekecektir. Sepsis bulguları ya da diğer bir deyişle kanda mantar görülürse, doktor birkaç dizi kandan kültür alacaktır.

İlişkili faktörleri kontrol etmek

Kandidiyazın tedavisinde ikinci adım, bu durumla ilgili olabilecek faktörlerin kontrol altına alınmasıdır. Diyabet veya AIDS’li insanlar buna karşı daha savunmasızdır. Ancak yüksek dozda antibiyotik veya steroid alan kişiler de risk altındadır. Ayrıca, hamile kadınlar ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olan herkes bundan muzdarip olabilir.

yoğurt ve kaşık

Yapılması gereken başlıca adımlar şunlardır:

  • Diyetinizi değiştirin. Mantar; şeker, fermente gıdalar, sirke ve diğer mantarlarla beslenir. Bu nedenle, beyaz şeker, rafine un, şekerli, alkollü veya sirke içeren her türlü işlenmiş gıdadan kaçınmak iyi bir fikirdir.
  • Asidofil tüketin. Bu probiyotik olarak kabul edilen bir bakteridir. Bağırsaklarınızda ve vajinanızda bir yer bulur ve sizi zararlı mikroorganizmalara karşı korur. Toz, sıvı veya kapsül formunda ya da yoğurt ve kefir gibi yiyeceklerde bulabilirsiniz.

Tabiki, kandidiyazı tedavi etmek çok iyi bir hijyen gerektirir. Enfeksiyon eğer ağzınızda bulunuyorsa klorheksidin glukonat içeren gargaraları kullanmayın. Klor dioksitli gargaralar buna iyi bir alternatif olacaktır.

İlaçla tedavi

Kandidiyazı tedavi etmek aynı zamanda ilaç kullanmak anlamına gelir. Doktorlar ilacı enfeksiyon şiddetine ve hastanın durumuna göre reçete eder. Bu faktörlere bağlı olarak topikal veya sistemik bir tedavi reçete edecektir. Birinci durum kremler ve merhemler anlamına gelirken, ikinci durum oral ilaç anlamına gelmektedir.

Deri veya tırnak enfeksiyonları için doktorlar, jel, merhem veya krem gibi topikal ilaçlar reçete eder. En sık kullanılan aktif maddeler:

  • Klotrimazol
  • Flukonazol
  • Nistatin
  • Ketokonazol
  • Mikonazol
  • Flukonazol
  • İtrakonazol

Orofaringeal kandidiyazı tedavi etmek için, sıvı nistatinli gargaralar kullanabilirsiniz. Bu, çoğu insanda enfeksiyonu temizlemek için yeterlidir.

Eğer enfeksiyon daha derine gidiyorsa, mesela özofajeal ise önerilen tedavi tabletler veya haplarla en az bir hafta süreyle yapılır. Bu tür bir tedavi aynı zamanda yüzeysel genital kandidiyaz için de yaygın olarak kullanılmaktadır.

En ciddi vakalar ise hastaneye yatmayı ve IV ilaç tedavisini gerektirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Akansha Jain, Shubham Jain, Swati Rawat“Emerging fungal infections among children: A review on its clinical manifestations, diagnosis, and prevention”, J Pharm Bioallied Sci. 2010 Oct-Dec; 2(4): 314–320.
    • James, William D.; Berger, Timothy G.; et al. (2006). Andrews’ Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. 
    • Pappas PG (2006). «Invasive candidiasis». Infect. Dis. Clin. North Am. 20 (3): 485-506.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.