Kansere Karşı Yardımcılarımız, Keten Tohumu ve Yeşil Çay
Çağımızın en sık rastlanan ve hakkında çok endişe duyulan hastalıklarından birisi kanserdir. Son yıllarda kanser olan kişilerin sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Bu nedenle, dünya çapında, kanser nedenleri, tedavileri ve kansere karşı alınabilecek önlemler hakkında pek çok bilimsel çalışma yapılmaktadır.
Pek çok farklı kanser türü bulunmaktadır ve kanserin yayılma hızı kişiden kişiye değişir. Genelde kanser erken teşhis edilmediğinde ve tedavi edilmediğinde ölümcüldür.
Bu hastalığın 3 ana tedavisi bulunmaktadır: ameliyat, kemoterapi ve radyasyon terapisi. Bilim alanında olan gelişmeler ve yapılan farklı çalışmalar, kanser ağrılarını ve acısını dindirmek ve tedavi etmek için kullanılabilecek daha az invazif yöntemler olduğunu göstermektedir.
Bugün size keten tohumu ve yeşil çayın kanserle savaşmada çok önemli birer müttefik olduğundan bahsetmek istiyoruz.
Beslenme düzeni: risk faktörü
Kanser oluşmasına neden olan etkenler daha tam olarak keşfedilemedi. Ancak kanser, çevre koşulları, genetik aktarım, psikolojik durum ve beslenme düzeni gibi çeşitli nedenlerin bir araya gelmesinden ortaya çıkıyor.
Olası nedenler
- Yaşlılık: Dünya çapındaki vakaların çoğu (2/3) 65 ve üstündeki yaştaki hastalarda görülmektedir
- Genetik, kalıtsal etkenler
- Kimyasallar veya radyasyon iyonlama gibi kanserojen maddelere maruz kalmak
- Sigara içmek
- Kötü beslenmek
Pek çok bilim adamı, sağlığa yararlı yiyeceklerden oluşan zengin bir beslenme düzeninin kanseri önlemek ve hatta tedavi etmek için, önemli bir yere sahip olduğu konusunda hemfikirler. Bu yüzden bu yazımızda size iki harika anti-kanserojen besinden bahsedeceğiz: Keten tohumu ve yeşil çay.
Kansere karşı yeşil çay
Yeşil çay Asya kökenlidir ve tıbbi özellikleri, neredeyse bin yıl önce 1191’de Zen ustası Eisais’in Çay Kitabı’nda anlatılmıştır. Alkolün zararlı etkilerini dağıtmak, tetikleyici olarak cilt hastalıklarını ve beriberi gibi diğer hastalıkları iyileştirmek, hazımsızlık, bitkinliği önlemek, beyin fonksiyonları ve idrar yolu fonksiyonlarını arttırmak için kullanılırdı.
Ayrıca okuyunuz: Beyninize İyi Bakmak İçin 7 İpucu
Düzenli yeşil çay tüketimi ve kanser vakası oranındaki düşüş arasındaki ilişki üzerine pek çok çalışma yapılmaktadır. Pek çok kişi, düzenli yeşil çay içmeye başladıktan sonra ve bazen de lapa olarak sorunlu bölge üstüne uyguladıklarında, kanserin geçtiğini söylüyor.
Çalışmaların hala kesinleşmiş bir sonucu bulunmamakta ama 2006 yılında Japonya’da yapılan bir çalışma, birkaç yıl boyunca günde üç veya daha çok bardak yeşil çay içen yetişkinlerin, kalp damar hastalıkları veya kanser nedenli ölüm riskinin düştüğünü göstermektedir. Bunlar düzenli olarak yeşil çay içmenin faydalarından sadece bazıları, farklı bilimsel çalışmalara göre:
Yeşil çay içmenin faydaları
- Kanseri önler ve tedavi eder, özellikle de cilt, özofagus, mide ve kolon kanserlerini.
- Algıyı arttırır.
- Alzheimer gibi hastalıkların neden olduğu nörodejeneratif süreci yavaşlatır.
- Artrit tedavisi.
- Multipl skleroz tedavisi.
- Serbest radikalleri etkisiz hale getirir (antioksidan özellikleri vardır).
- Hücresel metabolizmayı hızlandırır.
- Kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolü düşürür.
- Kan şekeri ve insülin seviyelerini dengeler.
- Diş kaybını önler, diş ve kemik sertleşmesine yardımcı olur.
Yeşil çay kateşin olarak adlandırılan bir takım kimyasal maddeler (bir grup flavonoid) içerir. Özellikle de epigallokateşin gallat (EGCG – bir kateşin türü), kanserojen hücreler üzerinde etkilidir ve o hücrelerin sağlıklı hücrelere zarar vermeden ölmesini sağlar.
Yine de bu çayın hangi kanser türlerinde etkili olduğu ve ne şekilde etki ettiğine dair yapılması gereken pek çok çalışma var. Bu Çin geleneğinin kötü bir yanı olduğunu, yeşil çayın bedene zararlı olan florür içerdiğini ve bu nedenle ticarileştirilmemesi gerktiğini söyleyenler var.
Bu noktada florürün bedenimizde diş ve kemiklerde depolandığını ve onları daha güçlü hale getirdiğini hatırlatmakta fayda var. Kalsiyum emiliminde önemli bir rol oynar ve az miktarda tüketildiğinde diş çürüklerinin oluşumunu önler.
Biz günde iki bardak yeşil çay içmenizi öneriyoruz, bu hem pozitif etkilerini görmeniz için yeterli hem de sağlığınız için uygun bir miktardır.
Kansere karşı keten tohumu
Kansere karşı ikinci bitkimiz keten tohumu, (veya bezir) ister çay, ister toz (Gofio hazırlığı için- Kanarya Adalarına has, kavrulmuş tahıllardan hazırlanan bir un türü) veya yağ şeklinde olsun, insanlar tarafından uzun süredir tüketilmektedir.
Çünkü sağlıklı yağlar içerir ve önemli bir lif kaynağıdır. Genelde gastrointestinal sorunlar (kabızlık, bağırsak yangısı vb…), kalp ve damar hastalıkları, dolaşım hastalıkları (hipertansiyon, yüksek kolesterol), akne, diyabet, obezite, romatoid artrit (eklem iltihabı) ve menapoz belirtilerinin tedavisinde kullanılır.
Bu faydaların çoğu daha bilim tarafından kanıtlanmamış olmasına rağmen keten tohumunun yararlı olduğunu gösteren bazı belirtiler bulunmaktadır:
- Kanseri önlemek ve tedavi etmek, özellikle prostat, akciğer, kolon, rektal ve meme kanseri.
- LDL kolesterolü düşürmek.
- Sistemik lupus eritematozus (SLE) hastalarında böbrek işlevlerini arttırmak.
- Adet döneminin başındaki göğüs ağrısını azaltmak.
- Kalp ve damar hastalıklarını iyileştirmek.
- Damar sertliği riskini azaltmak.
Keten tohumu, insan bedeninin içinde, bazı kimyasal reaksiyonlarda östrojen (dişil hormon) ile yarışan lignan denen moleküller içerir. Bu bazı kanserlerin ilerlemesini yavaşlatır.Keten tohumu tüketiminin sıkça önerilmesine rağmen, keten tohumunun diğer yiyeceklerle olan etkileşimleri hakkında biraz bilgi edinmenizde yarar var.
Alerji, karın ağrısı, mide bulantısı ve orta derecede kanama gibi yan etkileri olabilir. Eğer hamileyseniz veya herhangi bir kronik hastalığınız varsa, keten tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışın.
Keten tohumu ve yeşil çay, kansere karşı müttefikler
Bu yazımızda kanserle savaşmaya hatta kanserin önlenmesine yardımcı olabilecek iki doğal üründen bahsettik. Size bu besinleri günlük beslenme düzeninize dahil etmenizi, pek çok ilacın işe yaramadığı durumlarda bir iki bardak yeşil çay içip biraz keten tohumu tüketmenizi öneriyoruz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- T.C Sağlık Bakanlığı. (2017). Türkiye Kanser İstati̇sti̇kleri̇. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu. https://doi.org/10.1111/j.1432-1033.1989.tb14596.x
- Yokuş, B., & Ülker ÇAKIR, D. (2012). Kanser Biyokimyası. Dicle Üniv Vet Fak Derg.
- Pazarbaşı, A., Kasap, M., & Kasap, H. (2011). Kanser Yolakları. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi.