Karaciğer Yağlanması Doğal Yollarla Nasıl Tedavi Edilir?
Genelde ‘yağlı karaciğer‘ olarak bilinen karaciğer yağlanması bazı günlük alışkanlıkların düzenlenmesi ile ortadan kaldırılabilir. Nadir de olsa, tedavi edildiği takdirde sorun ciddileşmez. Bu makalede karaciğer yağlanması için tedavi yöntemlerini okuyabilirsiniz.
Karaciğer Yağlanması: Özellikler
Karaciğer yağlanması, karaciğerin toplam ağırlığının %5 ila %10’unun yağ olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu sorunu yaşayan bireyler genelde 50 yaşın üzerindedir veya diyabetiktir. Ancak, genelde yağlı karaciğer hastaları bahsetmeye değer belirtiler yaşamazlar. Bu hastalığı iki ayrı biçimde değerlendirebiliriz:
Alkolik karaciğer yağı
- Aşırı alkol tüketiminden kaynaklıdır.
- Siroz gibi karaciğer hastalıklarının ilk belirtilerinden biridir.
- Karaciğer zayıf düştüğü zaman yakamadığı yağları biriktirmeye başlar.
- Eğer hasta alkol içmeyi bırakırsa durum genelde 6 veya 8 hafta içinde düzelir.
- Elbette hasta alkol tüketmeye devam ederse durum iyileşmekten ziyade beraberinde daha fazla sorun getirecektir.
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağı
- Aynı zamanda sirozun ilk belirtilerinden biridir; ama alkol tüketiminden kaynaklanmaz. Bu sorun karaciğerin duvarındaki yaralanmalardan dolayı meydana çıkar; çünkü bu yaralar yüzünden karaciğer işlevini yerine getirememektedir.
- Obezite, Tip 2 Diyabet, yüksek kolestrol, metabolik sendrom, yüksek oranda trigliserid veya hızlı kilo kaybı bu soruna sebep olabilir.
Karaciğer yağlanmasını farklı kılan durum, herhangi bir kesin ve karakteristik belirtisi olmaması ve bu yüzden diğer sorunlarla karıştırılabilmesidir. Hastalık ilerledikçe belirtiler ortaya çıkmaya başlar:
- Akşam anksiyetesi
- Fibromiyalji
- Karın bölgesinde yağlanma
- Yüksek oranda ürik asit, kolestrol veya trigliserid
- Saç kaybı
- Akne
- Boyunda ve koltuk altında siğil
- Horlama
- Yorgunluk
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Mide bulantısı ve baş dönmesi
- Odaklanma zorluğu
Yağlı karaciğeri tedavi etmek için doğal yollar
Evde yapılabilecek ilaçların yanı sıra, karaciğer yağlanması yaşayan bireylerin öncelikle yaşam biçimlerini, özellikle de beslenme ve aşırı alkol kullanımı gibi alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekir.
Kişi kendini tamamen adamazsa ve karaciğeri tehlikeye sokacak alışkanlıklara devam ederse bu organın iyileşmesi zaman alabilir. En etkili doğal tedavileri aşağıda sizler için sıraladık:
Enginar
Karaciğer sağlığınızı geliştirmek için bu sebzeyi diyetinize eklemekte asla tereddüt etmeyin. Fazla kalori içermez, harika bir idrar söktürücüdür, kolestrol ve kan şekerini düzenler, ve yağ emilimini azaltır. Haftada en az iki kere sağlıklı biçimde hazırlanan, haşlanmış veya sosla pişirilmiş, taze enginar yemenizi öneriyoruz.
Malta eriği (Yeni dünya)
Bu meyve bir çok hastalıkla savaşmasıyla bilinir. Karaciğer yağlanması da bunlardan biridir. Bu meyve vücudu temizleyip arındırdığı için karaciğere etki eder. Ayrıca bu meyvenin tatlısı da yapılabilir.
Kırmızı turp ve pancar
Karaciğeri temizledikleri ve şişkinliğini azalttıkları için rahatlıkla diyetinize ekleyebilirsiniz. Bu sebzeler çok besleyicidir ve çok az kalori içerir. Kırmızı turp çiğ yenebilir ve salataya eklenebilir. Pancar ise salatalara eklenmek için haşlanabilir veya ana yemeğin yanında yenebilir.
Deve dikeni
Deve dikeni, karaciğer yağlanmasını tedavi etmek için kullanılan bir bitkidir. Kurutulmuş yapraklarından her kaba 1 çay kaşığı olacak şekilde günde 3 defa içebilirsiniz.
Karahindiba
Bu, karaciğeri güçlendirmek ve işlevini artırmak için en kuvvetli temizleyicilerden biridir. 1/4 litre kaynar suya bir yemek kaşığı karahindiba ekleyerek çayını yapın ve günde 3 defa için.
Boldo
Bu bitki karaciğeri temizleyip yağdan arındırarak iyileştirdiği için çok popülerdir. Öğünlerden sonra boldo çayı için. Bu çay aynı zamanda sindirim sisteminiz için de faydalı olacaktır.
Limon
Limon, asit problemi yaşamayan kişiler için uygundur. Çay içerken, salata veya diğer yiyecekleri yerken biraz limon suyu ekleyin. Karaciğeriniz için çok kuvvetli bir temizleyicidir ve yağların eritilmesine yardımcı olur.
Zencefil
- Zencefil, içerdiği antioksidanlar sayesinde trigliserid değerlerinin düşmesini sağlar ve dolayısıyla karaciğer yağlarını azaltmaya yardımcı olur.
- Kaynayan suya iki yemek kaşığı zencefil tozu atarak çayını yapın.
- Ayrıca tazesini doğrayıp salatalara ekleyebilirsiniz.
Yabani hindiba
- Bir kilo taze hindibayı yıkayın ve doğrayın.
- Mikserde karıştırın ve bir tencerede bir kilo şeker ile şurup kıvamına gelene kadar kaynatın.
- Hava geçirmeyen cam bir şişeye koyun ve her gün 1 çay kaşığı için.
Greyfurt
İçeriğindeki naringin sayesinde karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Çünkü naringin, yağ asitlerini kırmakla sorumlu kimyasalları aktive eder. Ayrıca vücut yağını azaltır ve metabolik sendromu yatıştırır. Bu iki sorun da genellikle karaciğer yağlanmasıyla ilişkilidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Beevi, SS, Mangamoori, LN y Gowda, BB (2012). Perfil polifenólico y propiedades antioxidantes de Rafhanus sativusL. Investigación de productos naturales, 26 (6), 557–563. https://doi.org/10.1080/14786419.2010.521884
- Claudia, D. C., Mosca, A., Alterio, A., Comparcola, D., Ferretti, F., & Nobili, V. (2018). Fatty liver disease. In Contemporary Endocrinology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-68192-4_26
- Fan, J. G., & Cao, H. X. (2013). Role of diet and nutritional management in non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Gastroenterology and Hepatology (Australia). https://doi.org/10.1111/jgh.12244
-
Flora, K., Hahn, M., Rosen, H. y Benner, K. (1998). Cardo mariano (Silybum marianum) para la terapia de enfermedades hepáticas. Revista estadounidense de gastroenterología, 93 (2), 139-143. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.1998.00139.x
- Kim, J., Ahn, M., Kim, S.-E., Lee, HS, Kim, HK, Kim, GO y Shin, T. (2017). Efecto hepatoprotector del rábano negro fermentado (Raphanus sativus L.var niger) en la lesión hepática inducida por CCl4 en ratas. Revista de Medicina Veterinaria Preventiva, 41 (4), 143-149. https://doi.org/10.13041/jpvm.2017.41.4.143
- Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
- Mirmiran, P., Amirhamidi, Z., Ejtahed, HS, Bahadoran, Z. y Azizi, F. (2017). Relación entre la dieta y la enfermedad del hígado graso no alcohólico: un artículo de revisión. Revista iraní de salud pública , 46 (8), 1007–1017.
- Mun, J., Park, J., Yoon, H.-G., Tú, Y., Choi, K.-C., Lee, Y.-H., Kim, K., Lee, J., Kim , O.-K. y Jun, W. (2019). Efectos del extracto de agua de Eriobotrya japonica sobre el deterioro del hígado graso alcohólico y no alcohólico. Journal of Medicinal Food, 22 (12), 1262-1270. https://doi.org/10.1089/jmf.2019.4493
- Ochoa, Christiam y Granda, Cecilia y Chapoñan, Martín y Borja, Rubén y Borjas, Paulo y Ortiz, Jhon y Ugaz, Graciela y Puerta, Eberth y Pucutay, Mario (2008). Efecto Protector de Peumus Boldus en ratas con toxicidad hepática inducida por Paracetamol. CIMEL Ciencia e Investigación Médica Estudiantil Latinoamericana, 13 (1), 20-25. [Fecha de Consulta 15 de Diciembre de 2020]. ISSN: 1680-8398. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=717/71720914005
- Vos, M. B., & Lavine, J. E. (2013). Dietary fructose in nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.26299