Karantina Sırasında Her Gün Duş Almak Önemli Midir?

Dünya çapında yaşadığımız koronavirüs krizi milyonlarca insanı evlerine hapsetti. Bu nedenle ortaya çıkan bir soru, dışarı çıkmasak veya dışarıda bir şeyler yapmasak bile, her gün duş almanın gerekli olup olmadığıdır. Bakalım uzmanlar ne diyor!
Karantina Sırasında Her Gün Duş Almak Önemli Midir?

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Dünya, tüm dünyada hızla yayılmaya devam eden koronavirüs pandemisi nedeniyle felç olmuş durumda. Sosyal izolasyonun ana özelliklerinden biri olan ev karantinası sırasında, evi terk etmesek bile, hala  her gün duş almak gerekip gerekmediğini merak edebiliriz.

Tüm rutinlerimiz bozuldu ve alışkanlıklardaki bu değişiklik normal bir günde yaptıklarımızı değiştirdi. İşte sorun bu. Artık “normal” günlerimiz yok ve bu durum sosyal izolasyon zorunluluğu kaldırılana kadar da değişmeyecek.

Bazı ülkelerde, izolasyon veya karantina zorunludur ve yasallaştırılmış bir önlemdir. Bu durum kanunlara aykırı olduğundan bu ülkelerde sosyal izolasyona karşı gelemezsiniz. Diğer yerlerde, kamu hareketini engellemeyen daha hafif kısıtlamalar vardır. Ancak, çalışma saatleri azaltılmıştır ve evden çalışma teşvik edilmektedir.

Bu koşullarda, bazı insanlar günlerinin büyük bir bölümünü ev içinde geçirir. Dışarı çıkmasalar bile her gün duş almanın gerçekten önemli olup olmadığını merak edebilirler. Bu soruya cevap vermek için, öncelikle düzenli olarak duş almadığımızda vücudumuza ne olduğunu anlamalıyız.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Ne Zaman ve Neden Duş Almanız Gerektiğini Keşfedin

Her gün duş almazsak vücudumuza ne olur?

Sık sık banyo yapmadığınızda vücudunuzda bir dizi değişiklik gerçekleşir. Bunlar zararlı olma eğilimindedir. Fiziksel olarak aktif olmasanız veya dış dünyayla temas halinde olsanız bile, bu değişiklikler meydana gelir.

Bunlardan biri metabolizmanızın yavaşlamasıdır. Duş almak, vücudun hücrelerindeki enerji üretimini uyarır ve bu da, aksi takdirde duran çeşitli enerji süreçlerini harekete geçirir.

Duş almak aynı zamanda derideki ölü dokuyu da temizler. Cildin sürekli bir hücre değiştirme süreci vardır. Buna verilen ad, yaşlı hücrelerin yerlerini yeni hücrelerin almasını sağlayan programlanmış bir hücre ölümü olan apoptozdur. Duş almak, yeni hücrelere yer açmaya yardımcı olur.

Son olarak, son derece bariz bir etki daha vardır: koku. Ancak, bu beklediğiniz gibi terden kaynaklanmaz. Eğer sık sık yıkanmazsak, bakterilerin cilde yerleşmesine izin veririz. Çok fazla biriktiklerinde, metabolik süreçleri çürümeye başlayan birikmiş ölü doku ile birleşir. Bu durumun zirvesi ihmal edilmiş dermatoz olarak bilinen durumdur.

içinden su akan duş başlığı
Karantina sırasında her gün duş almak cildimizin sağlığını korumamıza yardımcı olacaktır.

İhmal edilmiş dermatoz

İhmal edilmiş dermatoz, çok yakın zamanda (1980’lerde) ortaya çıkan bir hastalıktır. Ondan muzdarip olanlar için ana semptom, ciltte pigmentli plakların oluşmasıdır. Bu plaklar gün geçtikçe kötü bir koku yaymaya başlar. Kokunun nedeni ter değil, bakterilerin metabolik süreçleri ve birikmiş ölü dokunun çürümesidir.

Bu durumun psikiyatrik bozukluğu olmayan kişilerde görülmesi nadir olmakla birlikte, hijyeni aşırı seviyelerde ihmal eden ergen gruplarında görülmüştür. İçinde bulunduğumuz karantina sürecinin bu duruma yol açması olası değildir, ancak hijyen eksikliğinin hastalığa yol açabileceğini bilmek önemlidir.

Ne kadar sık duş almak gerekir?

banyo duvarına asılmış duş başlığı
Düzenli duş almamanın aşırı durumu ihmal edilmiş dermatoz olarak bilinen bir durumdur.

Bununla birlikte, bakteri biriktirme korkusu nedeniyle günde birkaç kez duş almak da sağlıklı değildir. İzolasyon sırasında, çok fazla duş alma isteği de meydana gelebilir. Bunu sadece bulaşma riski nedeniyle veya can sıkıntısından dolayı yapabiliriz.

Uzmanlar, aşırı miktarda yapmadığımız sürece her gün duş almanın olumsuz olmadığı konusunda hemfikirler. Aşırıya kaçarsak, epidermisin vücut sıcaklığını sabitlemek ve bizi dış ajanlardan korumak için kullandığı yağ tabakasına zarar verebiliriz.

Hijyeni korumak, vücudumuzun gerektirdiği ölçüde gereklidir. Bu nedenle uzmanlar, evden ayrılmasanız bile her gün duş almanızı önerir. Bu şekilde metabolizmanızı aktive eder, cildinizi ölü dokulardan arındırır ve bakterilerin birikmesini önlersiniz.

Koronavirüsün bu zamanlarında el yıkamanın tamamen farklı bir konu olduğunu hatırlamanız önemlidir. COVID-19’un yayılmasını durdurmak için el hijyeni gün içinde sık sık ve sabunla yapılmalıdır. Bu salgın ortaya çıkmadan önce bile, uygun şekilde el yıkama herhangi bir virüs veya bakteri için hastane protokollerinin bir parçasıydı.

Bu yazımızı da okumanızı öneririz: Duş Alırken Yaptığımız Hatalar Nelerdir?

Sağlıklı rutinlerin önemi

Koronavirüs karantinası veya sosyal izolasyon bizi fiziksel ve zihinsel olarak değiştirir, ancak duş almak gibi rutinler çok faydalıdır. Düzenli programlar ve faaliyetler oluşturmayı başarırsak, karantinayı daha düzenli bir şekilde ve daha az yan etkiyle yenebiliriz.

Her gün duş almak, evden ayrılmasanız bile, sağlıklı bir günlük rutin oluşturmak için önemli aktivitelerden biri olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Faílde, Rosa Meijide. “20. Afecciones dermatológicas y cosmética dermotermal.” Técnicas y Tecnologías en Hidrología Médica e Hidroterapia (2006): 175.
  • Poskitt, L., et al. “‘Dermatitis neglecta’: unwashed dermatosis.” British Journal of Dermatology 132.5 (1995): 827-829.
  • González-Consuegra, Renata Virginia, Diana Carolina Pérez-Valderrama, and Luisa Fernanda Valbuena-Flor. “Prevención de lesiones de piel: educación en el equipo de salud y familiares de personas hospitalizadas.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 229-238.
  • Fick, Sylvina Alvarado. “Implementación de estrategia multimodal en higiene de manos en un hospital pediátrico.” Benessere. Revista de Enfermería 3.1 (2019).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.