Karın Bölgesinde Şişkinlik: 6 Alışkanlık

Karın iltihabı, belirli bir intolerans veya gaz oluşumunun bir sonucu olabilir. Kalıcı hale gelmesi durumunda, bir karın bölgesi uzmanıyla görüşmelisiniz.
Karın Bölgesinde Şişkinlik: 6 Alışkanlık
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çoğu kişi şişmiş bir karın için tek tetikleyicinin, kötü bir beslenme veya yetersiz egzersizden kaynaklanan yağ birikimi olduğunu düşünür. Bölgesel yağın ana problemlerden biri olduğu doğrudur, ancak karın bölgesinde şişkinlik yaratan diğer faktörler de mevcuttur. 

Örneğin, aşırı tuz tüketimi dokularda sıvı birikimine yol açar ve vücudunuzun doğal iltihap tepkisini arttırır.

Ayrıca gıda hassasiyeti yaşadığınızda benzer bir durum oluşabilir. Bu sorun hazımsızlığa ve sindirim sisteminde sorunlara yol açar.

Sonuç olarak, normalden ağır görünüp, daha ağır hissedebilirsiniz. Bu çok rahatsız edici olabilir. 

Karın Bölgesinde Şişkinlik

Bu yüzden hangi alışkanlıkların karın bölgesinde şişlik yaptığını bilmekte fayda var. Böylece yeniden oluşmasının önüne geçebilirsiniz.

Gelin beraber keşfedelim!

1. Süt ve süt ürünleri tüketmek

süt ürünleri

Süt ve süt ürünleri karın bölgesinde şişliğin ana nedenleri arasındadır.

Bu genelde laktoza hassasiyetten kaynaklanır. Laktoz, vücut sindiremediği zaman kolonda fermente olan doğal bir şekerdir.

Laktozun zayıf emilimi bağırsaklarda gaza, karın bölgesinde ağrıya, ishale ve kabızlık gibi problemlere yol açar.

Bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Süt ürünlerinden kaynaklı şişkinlikten kaçınmak için en iyi yol onları alternatifleriyle değiştirmektir. Süt ve süt ürünleri yerine badem sütü, pirinç sütü gibi farklı sebze temelli sütler kullanın.
  • Ayrıca kalsiyum açısından zengin sebzeler tüketin. Bu mineralin günlük alımını bunlardan sağlayabilirsiniz.

2. Çok hızlı yemek

Çok hızlı yemek yemek veya lokmalarınızı düzgün çiğnememek hazımsızlığa yol açar ve midede hava birikmesine sebep olur.

Yemek yerken bunu fark etmeseniz de, eğer acele ile yemek yerseniz hava yutarsınız ve bu da karın bölgesinde şişliğe neden olur.

Bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Günün her öğünü için bir zaman aralığı belirleyin. Bu en az 20 dakika olmalı. Yavaş yavaş yemeye ve lokmalarınızı iyice çiğnemeye özen gösterin.
  • Öğünler sırasında dikkat dağınıklığı yaratacak şeylerden kaçının. Böylece her lokmayı yutmadan önce dikkat edersiniz.

3. Aşırı tuz tüketmek

tuz

Aşırı sodyum, sıvı tutulumuna, yüksek kan basıncına ve vücudun dokularında genel şişkinliğe sebep olur.

Tuz elbette yemeklerin tadını arttıran bir malzemedir. Ama aşırı kullanımı vücutta olumsuz etki yaratır ve ciddi hastalıklara sebep olabilir.

Tüketiciler olarak tuz tüketiminin sadece yemeklere eklediğimiz tuz ile gerçekleşmediğini bilmekte yarar var. Tuz, işlenmiş gıdaların içinde yer almaktadır. 

Bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Rafine tuz yerine deniz tuzu veya Himalaya tuzu kullanın.
  • Ayrıca sağlıklı alternatif çeşniler kullanın. Mesela baharatlar bunun için çok uygundur. Kekik, nane, biber veya dağ kekiği bunlar arasındadır.
  • Ürünlerin arkasında yazanları okuyun. Ne kadar sodyum tükettiğiniz hakkında bilinçli olun.

4. Sakız çiğnemek

Eğer her gün sakız çiğniyorsanız, düz bir karın elde etmede sorun yaşamanızın nedeni bu olabilir.

Sakız çiğnediğinizde hava vücudunuza girer ve karın şişmesini arttırabilir.

Bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Stres ve anksiyeteden arınmak için sakız çiğniyorsanız, bunun yerine sebze ve meyvelerle atıştırmalıklar hazırlamayı tercih edin.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Şu makaleye de göz atın: Zencefil Çayı ile Kilo Vermek

5. Karbonatlı, gazlı içecekler tüketmek

kola

Büyük reklam kampanyaları gazlı içeceklerin sıcak günlerde susuzluğu gidermek için en başarılı yol olduğuna insanları inandırdılar.

Ama sağlık uzmanları bunun en iyi yöntem olmadığını çünkü bu içeceklerin içeriğinde herhangi bir besleyici öge bulunmadığını söylüyorlar.

Dahası bunlar sağlığa zararlı olabilecek yapay maddelerden oluşuyor. 

İçeriklerindeki yüksek oranda şeker, karbonlaşma ve yapay tatlandırıcılarla beraber sindirim yollarında reaksiyonlara sebep oluyor ve karın bölgesinde şişliğe yol açıyor.

Yani o çok sevdiğiniz baloncuklu his aslında, karın bölgesinde şişkinlik ve ağırlık yapan şey.

Bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Bu içeceklere para harcamak yerine doğal meyve suları, içecekler ve çaylar yapın. Bunları evde hazırlamak için sayfamızda harika tarifler bulabilirsiniz.
  • Vücudunuzu nemli tutmayı unutmayın. Günde iki litreye kadar su içmeniz önemli.

6. Öğünleri atlamak veya az yemek

Öğünleri atlamak veya miktarlarını azaltmak kalorilerden kaçınmak veya kilo vermek için en iyi yöntemler değildir.

İnsanlar uzun süre boyunca kilo vermek için bunu uyguladılar ama sonuçta bunun yeniden kilo almaya ve hatta diğer problemlere de yol açtığı görüldü.

Günde 5 kereden az yemek yemek, vücudun sindirim süreçlerini zorlaştırır. Ayrıca kendinizi daha aç hissedersiniz ve karnınızda birikmeye başlayan yağları kolayca fark edebilirsiniz.

Bununla nasıl başa çıkabilirsiniz?

  • Makul oranda beslenin. Öğün porsiyonlarınızı günde beş kere olacak şekilde ayarlayın.

Bu yöntemleri uyguladıktan sonra eğer karın bölgesinde şişkinlik halen ısrarcıysa, bunun sebebini öğrenmek için doktorunuza başvurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Minihane AM, Vinoy S, Russell WR, et al. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br J Nutr. 2015;114(7):999–1012. doi:10.1017/S0007114515002093
  • Williams K. Chronic Intermittent Abdominal Bloating and Change in Bowel Habit: An Eight Year Diagnostic Problem Associated with Intra-Abdominal Adhesions. Cureus. 2015;7(8):e294. Published 2015 Aug 3. doi:10.7759/cureus.294
  • Guo YB, Zhuang KM, Kuang L, Zhan Q, Wang XF, Liu SD. Association between Diet and Lifestyle Habits and Irritable Bowel Syndrome: A Case-Control Study. Gut Liver. 2014;9(5):649–656. doi:10.5009/gnl13437

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.