Karında Şişkinlik: Nedenleri ve Tedavisi
Karında şişkinlik, sırf estetik açıdan kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzda bir şeylerin yolunda gitmediğini de işaret eder. Büyük olasılıkla bir sağlık sorunu mevcuttur ve bu nedenle karın şişerek reaksiyon gösterir.
Karında şişkinlik, sırf rahatsız edici değildir, aynı zamanda örneğin huzursuz bağırsak sendromu gibi çok daha ciddi sorunları işaret edebilir.
Elbette bu, karında şişkinlik ile ilgili pek çok nedenden sadece bir tanesidir. Bu nedenle uzmanlara göre sizi etkileyebilen tüm unsurları bilmekte ve eğer mümkünse bunlara karşı önlem almakta yarar vardır.
Aşağıda karında şişkinlik ile ilgili en sık görülen bazı nedenleri inceleyeceğiz. Ayrıca size bunu nasıl tedavi edebileceğinizi ve böylece daha önemli sağlık risklerini nasıl önleyebileceğinizi açıklayacağız.
Kabızlık
Kabızlık, karında şişkinlik ile ilgili başlıca nedenlerinden biridir. Düşük miktarda lif ve az sıvı içeren bir diyetle birlikte yetersiz fiziksel egzersiz vücutta kabızlığa neden olur.
Bu nedenle daha fazla sebze, meyve, bakliyat ve tohum yiyerek bu durumu önleyebilirsiniz. Ayrıca bolca sıvı içmeniz ve günde en az 30 dakika kardiyovasküler egzersiz yapmanız gerekir.
Alerjiler
Farklı türde gıda alerjisi olan pek çok insan vardır. Bu alerjilerin bazıları karında şişmeye neden olabilir. Örneğin, vücutta gaz birikimine neden olması nedeniyle laktoz, şişmenin en yaygın nedenlerinden biridir.
Bu nedenle eğer bu gıdalara karşı alerjiniz varsa, beslenme düzeninize bunların yerine düşük yağlı veya laktoz içermeyen yoğurtlar, peynirler ve süt dahil edebilirsiniz.
Hızlı Yemek
Yemeği çok iyi çiğnemeden hızlı yemek gibi bazı kötü alışkanlıklar da karında şişmeye neden olabilir. Bunun nedeni, hızlı yemek yediğimizde vücudumuzun hazımsızlık yaşamasıdır.
Bu yazımızı da okuyun: Karın Şişkinliğini Azaltmaya Yardımcı 8 Gıda
Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yemenizi öneriyoruz. Bu hem açlığınızı daha hızlı bir şekilde giderir, hem de yemeklerinizden daha fazla zevk almanızı sağlar. Ayrıca kendinizi daha çabuk tok hissedeceğiniz için de daha az yemek yersiniz.
Karında şişkinliğe neden olan yaygın bir durum daha vardır ve bu çoğu zaman başka durumlarla karıştırılabilir. Bu hamileliktir. Hamile olup olmadığınızdan emin değilseniz, bir gebelik testi yapmanızı öneririz. Sonuç pozitifse kendinize gerekli özeni gösterip bebeğinizi de etkileyebilecek durumlara karşı gerekli önlemleri almalısınız.
Sıvı birikimi
Sıvı birikimi de karında şişkinliğe neden olur. Eğer sizi etkileyen durum buysa doktorunuza görünmenizi öneririz. Bu ciddi bir sorun olabilir.
İşlenmiş Gıdalar
İşlenmiş gıdalar da karında iltihaplanmaya neden olan nedenlerin arasında yer alır. Çoğu uzman, bazı insanların midelerinde, suni olarak tatlandırılmış gıdaların aşırı tüketiminin neden olduğu fazlalık hava olduğunu doğrulamaktadır.
Genellikle bu tür gıdalar bol miktarda sodyum ve düşük miktarda lif içerirler. Bu da karında iltihaplanmaya neden olur. Bu nedenle uzmanlar, tükettiğiniz gıdaları satın alırken düşük sodyum içeriğe sahip olan veya hiç sodyum içermeyen gıdaları satın almanızı önerirler.
Hastalıklar
Karın şişliği, bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu hastalıklara aşağıdakiler dahildir: Kalp-damar hastalığı ve tümörler, siroz, apandisit, mide ülseri, divertikülit, pankreatit, adet öncesi sendromu, vs.
Unutmayın ki, eğer bu durumlardan biri sizin için geçerliyse ve bu hastalıklardan birinden veya birden fazlasından muzdaripseniz, buna gerekli özeni göstermeniz ve doktora görünmeniz gerekir.
Elbette beslenmenize dikkat etmeniz, egzersiz yapmanız ve kendinizi rahatlatmak için bazı rutinler uygulamanız gerekir; ama hepsinin öncesinde durumunuzun doğru teşhis edilmesi gerekir.
Son olarak, karın şişliğinin genellikle kötü bir beslenme veya kötü hayat alışkanlıklarından kaynaklandığını bilmekte yarar vardır. Lif içeriği yüksek olan gıdalar tüketmenizi öneririz; mideniz bunun için size minnettar kalacaktır. Meyveler ve sebzeler de sindirime yardımcı olurlar ve bunun sonucunda daha düz bir karna sahip olursunuz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
- Meier, R. (2009). [The hypersensitive gastrointestinal tract–dietary components with negative effects in the intestine]. Praxis. https://doi.org/10.1024/1661-8157.98.7.395
- He, M., Sun, J., Jiang, Z. Q., & Yang, Y. X. (2017). Effects of cow’s milk beta-casein variants on symptoms of milk intolerance in Chinese adults: A multicentre, randomised controlled study. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0275-0