Karın Şişkinliği Problemini Azaltmaya Yardımcı 8 Gıda

Yer yer karın şişkinliği mi yaşıyorsunuz? Bu yiyecekleri diyetinize eklemenin yanı sıra, karın şişmesine sebep olan gıdaları bulmanız ve bunları daha az tüketmeniz ya da tamamen bırakmanız iyi fikir olacaktır. 
Karın Şişkinliği Problemini Azaltmaya Yardımcı 8 Gıda

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Yer yer karın şişkinliği mi yaşıyorsunuz? Bu his genelde aşırı yemekte ilişkilendirilir. Ancak aynı zamanda sıvı ve gaz birikiminden de kaynaklanabilir. Buna ek olarak belli başlı sindirim problemlerine de dayanabilir.

Bunlar arasında gastrit ve kabızlık bulunur. Eğer bunlardan birini yaşıyorsanız, karın şişliğine sebep olan yiyecekleri öğrenmeniz de fayda vardır. Unutmayın ki, sadece şeker ve yağ açısından zengin olan gıdaları azaltmak gibi basit bir hareket sağlığınıza yardımcı olacaktır.

Çünkü bu tür gıdalar da gaza sebep olabilir. Ayrıca bunu yapmak kilo vermenize yardımcı olacak ve sindirim sisteminizi geliştirecektir. Sağlıklı kalmak, kilo vermek ve karın şişkinliği ile savaşmak istiyorsanız, işte tüketebileceğiniz gıdalar:

Bu makaleye de göz atın: Karın Şişkinliğine İyi Gelen Meyveler

1. Karın şişkinliği için keten tohumu

yoğurtlu keten tohumu

Prostaglandin içeren gıdalar şişkinlikten kurtulmak için en iyi seçenklerdendir. Keten tohumu ayrıca çok sayıda sağlıklı yağ içerir. Bunlar vücudun enflamasyonu düzenlenmesine yardımcı olur. Bu, içeriğindeki omega 3 yağ asitler sayesinde gerçekleşir.

Keten tohumlarını yemek için yapabileceğiniz en iyi şey birkaç saat suda bekletmektir. Sonra hazır olduklarında bir kap yoğurdun, smoothie’nin ya da salatanın içine ekleyerek tüketebilirsiniz.

2. Yaban mersini

Yaban mersini sıvı tutulumu ve şişkinliği rahatlatan bir diğer gıdadır. Bunun sebebi flavonoidler açısından zengin olmasıdır. Ayrıca antioksidan ve enflamasyon karşıtı özellikler taşır. Bunlar, serbest radikallerin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bunların hepsi şişkinlikle savaşmak için harika bir meyve oluşturur.

3. Kiraz

Kiraz böyle bir izlenim vermese de, aslında şişkinlik için en iyi yardımcılardan biridir. Bu meyve karın şişkinliğini azaltır. Bunun nedeni, varolan en iyi antienflamatuar meyvelerden biri olmasıdır. Buna ek olarak, kiraz antioksidan doludur. Bu sayede şüphesiz ki, diyetinize ekleyebileceğiniz en iyi meyvelerden biridir.

4. Köri

köri baharatı

Körinin içinde zerdeçal vardır; bu yüzden sıvı tutulumuna ve enflamasyona yardımcı olur. Zerdeçal birçok hastalığa karşı koruma sağlayan inanılmaz bir gıdadır. Bu hastalıklar arasında kanser de bulunur. Tuz ve karabiber yerine bu baharatı kullanmanızı öneriyoruz. Kesinlikle çok daha sağlıklıdır!

5. Yeşil çay

Yeşil çay idrar söktürücü özellikler taşır ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Eğer şiş hissediyorsanız, siyah çay ya da kahve içmek yerine bir bardak yeşil çay tüketin.

6. Muz

Sıvı tutulumundan kaynaklı şişkinlik yaşıyorsanız muz yemelisiniz. Muzun içindeki potasyumun büyük yardımı dokunur. Eğer gece tuzlu bir şey yediyseniz sabah kahvaltıda muz yemek çok iyi gelecektir.

Bildiğiniz gibi tuz, sıvıların vücutta tutulmasını sağlar. Yani yiyeceklerinizde fazla tuz kullanmaktan kaçının ve sıvı tutulumunu ortadan kaldırmak için muz tüketin.

7. Avokado

yarıya kesilmiş avokado ve yağ

Eğer şişkinlik yaşıyorsanız, avokado önerilen gıdalardan biridir; çünkü bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Avokado gibi yardımcı olan diğer gıdalar arasında zeytinyağı, badem ve Antep fıstığı (tuzsuz!) bulunur.

8. Laktozsuz süt

Süt, karın şişmesine sebep olabilecek gıdalardan biridir. Bu içeriğindeki laktozdan kaynaklanır. Bunun için laktozu bırakmak ve diyetinizi parçalanmış laktoz içeren yoğurt gibi gıdalar eklemekten daha iyi bir şey yoktur. Sonrasında yavaş yavaş içmeye başlayabilirsiniz.

Yemeklerinizi yavaş yemeyi unutmayın

pantolondan göbeğin çıkması

Yavaş yemek yemek gibi bir alışkanlık size çok yardımcı olabilir. Yemeklerinizi iyi çiğneyin ve yemek yerken ağzınızı kapalı tutun. Böylece yemeğin içine hava girmesini önleyerek sindirim sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Yemek yerken aceleci olmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.