Karo Döşemeleri Temizlemek İçin Yedi İpucu

Agresif temizlik ürünleri kullanırken çok dikkatli olmalısınız; çünkü bunlar fayanslarınıza zarar verebilir veya renklerini değiştirebilirler.
Karo Döşemeleri Temizlemek İçin Yedi İpucu

Tarafından yazılmıştır Paula Heidemeyer

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Evinizdeki zemini daha uzun süre kullanabilmek için, döşemenin türüne göre uygulamanız gereken spesifik temizlik tekniklerini öğrenmeniz gerekir. Karo döşemeler parke, mermer ya da gözenekli taş yüzeylere benzemez. Bu nedenle, bu yazıda, evinizdeki karo döşemeleri temizlerken faydalanabileceğiniz birtakım ipuçlarından bahsetmek istiyoruz.

Bu tür bir yüzey genellikle mutfaklarda, banyolarda ya da teras zeminlerinde kullanılır. Ve bir odanın zemininin intizamlı olması için düzenli olarak temizlenmesi gerektir. Bununla birlikte, karoların yalnızca üst yüzeylerinde değil, aynı zamanda birleştikleri kaynak noktalarında da bir sürü kir toplanır.

Mutfak ve banyonuzun karo döşemelerini basit, etkili ve hızlı bir şekilde nasıl temizleyeceğinizi öğrenmek için aşağıdaki ipuçlarını bir kenara not alın.

Evinizdeki karo döşemeleri temizlemek için ipuçları

fayans duvar

Bazıları fayansların sadece nemli bir bezle kolaylıkla temizlenebilir olduğuna inanır. Ancak, gerçekte, durum bu kadar kolay değil. Zira evlerde güzel görünümlü yüzeylere sahip olabilmek için doğal veya kimyasal ürünlerin kullanımına ihtiyaç vardır.

Biriken yağı temizleyin

Karo döşemelerin üzerinde biriken yağı temizlemenin en iyi yolu amonyak ve suyu birlikte kullanmaktır.

Oldukça etkili olan bu karışımın nispeten güçlü bir kokusu olduğu söylenebilir. Bu nedenle, uyguladığınız odada uzun süre kalmamalısınız. Aynı şekilde, yüzey temizliği konusunda çok etkili olan bu karışımı cildinizden uzak tutmalısınız; aksi halde cildiniz zarar görebilir.

Bir sünger ve bir çift eldiven yardımıyla, bu ürünle evinizdeki karo döşemeleri temizleyebilir ve ardından temiz, kuru bir bezle kurulayabilirsiniz.

Kalsiyum tortularından kurtulun

Kötü temizlenen yüzeylerde zaman içerisinde biriken kalsiyum tortularını ortadan kaldırmak zor olabilir. Kireç olarak da bilinen bu kalıntılar, genellikle, mutfak ve banyolarda, kalsiyum oranı yüksek olan suyla devamlı temas halindeki yüzeylerde birikir.

Bu kalıntılardan kurtulmak istiyorsanız, işe, bir litre suyu bir bardak beyaz sirkeyle karıştırarak başlayın. Bu karışım banyo, mutfak ve teras yüzeylerinde biriken kireci tamamen ortadan kaldırmanızı sağlayacaktır.

Karo döşemeleri cilalayın

Evinizdeki döşemeleri sadece temizlemekle kalmamalı, aynı zamanda hak ettikleri görünüme kavuşmalarını sağlamalısınız.

Karolarınızı cilalamak isterseniz, bir gazete parçasını amonyak ve su karışımında ıslatın. Sonrasında yüzeyi ovalayarak parlatın. Gazetenin dokusu yüzeyde bulunan kiri ortadan kaldırır. Daha sonra, en iyi sonuçları elde etmek için bölgeyi suyla durulayın.

Karoların arasında biriken kir nasıl çıkarılır?

ev yapımı temizlik ürünleri

Fayansların arasında kalan kısım her zaman çok çabuk kirlenir. Bu bölgedeki yüzey gözeneklidir; bu yüzden toz, nem, yağ ve diğer maddeler araya kaçarak birikir.

Bununla birlikte, fayans derzlerinin ilk günkü kadar beyaz olmasını istiyorsanız, elma sirkesiyle hazırlanan bu reçeteyi hazırlamanız gerekir:

  1. Yarım bardak su ile yarım bardak elma sirkesini karıştırın.
  2. Bir fırça yardımıyla, fayans aralarına karışımı sürün ve 10 dakika bekleyin.
  3. Bu süre sonunda, bölgeyi kaynar suyla durulayın ve kurumaya bırakın.

Karo döşemeleri karbonat ile temizlemek

Karbonat, ev temizliğinde sıklıkla kullanılan çok yönlü bir bileşendir. Bu durumda, zorlu fayans döşemelerini temizlemede bir numaradır. Karbonat sayesinde kötü kokuları ortadan kaldırabilir ve döşemeleri tamamen kirden arındırabilirsiniz.

  • Temizlemek istediğiniz yüzeye biraz karbonat serpin, sonra üstüne az biraz sıcak su dökün. Biraz ovalayın ve bu şekilde 10 dakika bekletin.
  • Bu süre sonunda, en başarılı sonucu elde etmek için yüzeyi bol sıcak suyla tamamen durulayın.

Karo döşemeleri çamaşır suyu ile temizleyin

Çamaşır suyu dezenfektan özelliklere sahiptir. Ayrıca, aktif bileşenleri sayesinde, zeminde biriken bakteri ve mikroorganizmaları kolaylıkla ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.

Ayrıca, çamaşır suyuyla fayans aralarını da beyazlatabilirsiniz. Bununla birlikte, döşemelere çok fazla çamaşır suyu dökmemeye özen gösterin zira renk değişimine neden olabilirsiniz.

Tıpkı amonyak gibi, cildinizle temas etmesine izin vermemeli ve buharını uzun süre solumamalısınız.

Bir daha ki sefere temizlik yaparken, evinizdeki karo döşemeleri düzgün bir şekilde temizlemenize yardımcı olacak bu ipuçlarından faydalanmayı unutmayın!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abdollahi, M., & Nikfar, S. (2014). Hydrochloric Acid. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00735-1

  • Fedoruk, M. J., Bronstein, R., & Kerger, B. D. (2005). Ammonia exposure and hazard assessment for selected household cleaning product uses. Journal of Exposure Analysis and Environmental Epidemiology. https://doi.org/10.1038/sj.jea.7500431

  • Drake, D. (1996). Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.