Karpuz Çekirdeklerini Kaynatarak İçmenin 6 Faydası
Daha önce hiç karpuz çekirdeklerini kaynattınız mı? Karpuz yazın en popüler olan meyvelerden biridir. Lezzetinin yanı sıra içindeki bol su tam da ihtiyacımız olan bu dönemde vücudumuza nem sağlar.
Bunlara ek olarak, karpuz idrar söktürücüdür ve bu yüzden sıvı tutulumu ile savaşmakta muhteşem bir meyvedir. Ancak, karpuz tüketirken çekirdeklerini attığımızda bazı besin maddelerini de atmış oluyoruz. Bu küçük çekirdekler içlerindeki çeşitli besin maddeleri sayesinde bize bir çok fayda sağlar. Onların arasında en önemlileri:
- Vitaminler (A,B, ve C)
- Mineraller ( demir, manganez, kalsiyum)
- Antioksidanlar
- Yağlar (Çoklu doymamış ve tekli doymuş yağlar)
Bunların hepsi vücut gelişimi için çok önemlidir. Genç kalmamıza ve uzun süre sağlıklı yaşamamıza yardımcı olurlar.
Karpuz Çekirdeklerini Kaynatarak İçmenin 6 Faydası
1. Sindirim gelişir
Çekirdekler bol miktarda lif içerir bu yüzden kabızlık çekenler için birebirdir. Bazı zamanlar, tuvalete gitmemiz gerektiği zaman evde ya da başka bir yerde çalışıyor olmak durumu etkileyebilir. Bazen bunu yapmaya zaman bile bulamayız. Bu içecek sayesinde vücudunuz harekete geçecek ve gerisini düşünmek zorunda kalmayacaksınız.
2. Böbrekleri temizler
Karpuz inanılmaz bir idrar söktürücüdür. Bu yüzden karpuz çekirdeği tüketerek böbreklerinizi temizleyebilirsiniz. Bu temizlik zararlı maddelerin çoğunluğunu attığınız zaman gerçekleşir.
Unutmayın, böbrekler sindirim sistemi içinde çok önemli bir rol oynar. Onlar toksinlerin idrar yoluyla atılmasından sorumludur.
Ayrıca okuyun: Hipertansiyon ve Böbrek Yetmezliği
3. Suda kaynatılmış karpuz çekirdekleri ile zamanı geri döndürün
Çinko ve magnezyum harika antioksidanlardır. Bu maddeler hücrelerin dejenerasyonunu engeller. Ayrıca Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
4. Enerji içecekleri tüketmenize gerek kalmayacak
Karpuz çekirdekleri bol miktarda kalori içerir ve bu yüzden yazın sıcaklar enerjimizi düşürmüşken, kesinlikle önerilir. Doğal bir izotoniktir, ucuzdur ve herhangi bir yan etkisi yoktur.
5. Kalbinize bakım yaparsınız
Bu hikayenin yıldızı arginin adlı madde. Proteinlerde yer alan bu amino asit kan basıncını düzenler. Buna ek olarak damarları açar ve kanın kolaylıkla dolaşmasına yardımcı olur.
6. Doğal antidepresandır
Karpuz çekirdeklerinden hazırlanan bu içecek, B vitamini grubu açısından zengindir. Bunlar aynı zamanda mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seni temizlemekle sorumludur.
Depresyonda olan insanlar bu maddeden çok az salgılar ve bu yüzden bu alanda desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu karışım harika bir uyarıcı olacaktır.
Şu makaleyi de ziyaret edin: Enerji kazanmak için baharatlı içecek
Bu karpuz çekirdeği çayını nasıl hazırlayabiliriz?
Malzemeler
- 40 karpuz çekirdeği
- 2 bardak su
Hazırlanışı
- Bu muhteşem içeceği hazırlamak için karpuz çekirdeklerini bir havanda ya da mikserde parçalayın.
- Çekirdekler ne kadar taze olursa o kadar iyidir.
- Daha sonra çekirdekleri suda kaynatın. İşte, içeceğiniz hazır!
Bu içeceği nasıl tüketmeli?
- Bu çayı iki gün içerisinde tüketebilirsiniz.
- Üçüncü günde hala elinizde kalmışsa onu atın ve yenisini hazırlayın.
- İki gün bu karışımın korunması için yeterli bir zamandır.
- Bu içeceği üçüncü günden sonra tüketirseniz, biraz toksik olabilir. En iyisi bu riski hiç almamaktır.
Bu içeriği yanınızda taşımak istiyorsanız hiç sorun değil. Güvenli bir şişeye koymanız yeterlidir. Aslında bunu yapmanız çok iyi bir fikirdir çünkü böylece bu içeceği gün boyunca tüketebilirsiniz.
Bu içeceği su içtiğiniz sıklıkta tüketmenizde iyi bir fikirdir. Eğer soğuk içerseniz aynı faydaları sağlayabilirsiniz, bu yüzden bu içeceği buzdolabında saklayabilirsiniz.
Daha ne duruyorsunuz? Bugün deneyecek misiniz? Hazırlaması kolay, koruması kolay ve bin bir faydası var.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Erhirhie, Eo & Ekene, Ne. (2013). Medicinal Values on Citrullus lanatus (Watermelon): Pharmacological Review. International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical Sciences. 4.
- Albishri HM, Almaghrabi OA, Moussa TA. Characterization and chemical composition of fatty acids content of watermelon and muskmelon cultivars in Saudi Arabia using gas chromatography/mass spectroscopy. Pharmacogn Mag. 2013;9(33):58–66. doi:10.4103/0973-1296.108142
- Wani, A. A., Sogi, D. S., Singh, P., Wani, I. A., & Shivhare, U. S. (2011). Characterisation and functional properties of watermelon (Citrullus lanatus) seed proteins. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91(1), 113–121. https://doi.org/10.1002/jsfa.4160
- G.O, O. (2012). Functional and Physicochemical Properties of Watermelon (Citrullus Lanatus) Seed and Seed-Oil. IOSR Journal of Applied Chemistry, 2(2), 29–31. https://doi.org/10.9790/5736-0222931