Kawasaki Hastalığı: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Kawasaki hastalığı çocukları etkileyen nadir bir durumdur. Kan damarlarında enflamasyona ve yüksek ateşe neden olur ve bazen farklı bir hastalık gibi görünebilir. Bu hastalık ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için bu yazımızı okuyun.
Kawasaki Hastalığı: Semptomları, Nedenleri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 14 Ağustos, 2020

Kawasaki hastalığı çocuklarda görülen nadir bir hastalıktır.  İnsidansı çok yüksek değildir, ancak genç hastalarında ortaya çıkması ihtimalinde doktorların bunu tespit edebilmeleri için varlığını bilmeleri önemlidir.

Durumun kilit noktası kan damarlarındaki enflamasyondur. Bu damarlar ve arterler arasında ayrım yapmaz, her ikisi de etkilenebilir.

Ayrıca lenf nodlarını ve yüzdeki mukoza zarlarını da (örneğin ağızdaki ve burundaki mukoza zarları) iltihaplandırabilir. Bu sebepten dolayı Kawasaki hastalığı bazı durumlarda mukokutanöz lenf nodu sendromu olarak da adlandırılabilir.

Genel olarak 5 yaşın altındaki çocukları etkiler. Oğlan çocuklarında kız çocuklarına kıyasla daha sık görülür ancak prevalanstaki fark minimaldir. Japonlar gibi bazı etnik gruplar bu hastalığı dünyanın diğer bölgelerine nispeten daha sık yaşarlar.

Nedenleri ve kaynağı net değildir. Bazı hipotezler, semptomları tetiklediği için mikroorganizmaların müdahalesinden bahsederler, ancak araştırmacılar bu iddiayı kanıtlayamamıştır. Bazı doktorlar ailevi genetik yatkınlıktan şüphelenir, ancak bunun nasıl işlediğini henüz tam olarak anlayamamışlardır.

Kawasaki Hastalığının Semptomları1

Kawasaki hastalığı üç ilerleyen aşamadan geçer:

  • İlk semptom yüksek ateştir ve 72 saatlik bir evrim ile birlikte neredeyse 40 °C’ye çıkar. Genellikle lekesiz konjunktivit ve gövde ve genital bölgede bir deri döküntüsü tarafından eşlik edilir.
    • Gözleri kızartan bu ateş ve üstüne ortaya çıkan deri problemleri hasta ile ilk etapta ilgilenen doktorların kafasını karıştırır. Eğer lenf nodları iltihaplanırsa bunun bir sonucu olarak deri altı şişlikleri ortaya çıkar. Bu genellikle boyundaki lenf nodlarında gerçekleşir ve yanında ellerin ve ayakların boyutunda da bir artış görülür.
  • Semptomların ikinci aşamasında cilt pul pul dökülmeye başlar. Tahriş olmuş ve iltihaplanmış cilt, özellikle de uzuvlarda, büyük miktarlarda soyulmaya başlar. Hasta kusma ve ishalin eşlik ettiği bir gastroenteritin yanı sıra eklem ağrısı da yaşayabilir. Genellikle ateş bu noktada azalır.
  • Son olarak, son aşamada Kawasaki hastalığı yeni bir semptom göstermez, ancak mevcut olan semptomlar yavaş yavaş ortadan kalkar. İyileşme süreci uzun sürer ve çocuğun durumu yaşamadan önceki aktivite seviyesine geri dönmesi zordur.
Ateşi ölçülen bir kız çocuğu.
Yüksek ateş Kawasaki hastalığının ilk semptomudur. Ateş olmadıkça doktorlar bu hastalığın varlığından şüphelenmezler.

Nasıl Teşhis Edilir?

Dünya tıp dernekleri Kawasaki hastalığının teşhis edilmesi için bir kriter rehberi geliştirmiştir. Her zaman ateş görülmeli, ayrıca buna ek olarak aşağıdaki semptomlardan dördü olmalıdır:

  • Ellerin ve ayakların şişmesi
  • Çilek dil (şiş ve pütürlü) ve kuru dudaklar
  • Üst ya da alt uzuvlarda cildin soyulması
  • Çok az tekrarlayan deri döküntüleri
  • Servikal lenf nodlarında büyüme
  • Kırmızı gözler ile birlikte konjunktivit

Semptomların gözlenmesinin yanı sıra, doktor, Kawasaki hastalığı ile karıştırılabilecek diğer durumları da ekarte etmelidir. Eğer makul şüpheleriniz varsa, kan damarlarındaki enflamasyonu tespit edeceği için bir ekokardiyogram talep etmelisiniz.

Daha fazlasını öğrenin: Kalp Hırıltısı Nedir?

Kawasaki Hastalığı Tedavisi

Bir bebeği muayene eden bir doktor.
Kawasaki hastalığını tespit etmek için çocuk doktoru çok dikkatli olmalıdır.

Kawasaki hastalığı olan hastaların tedavisi gama globülinler, aspirin ve antikoagülanlara dayanmaktadır. Amaç, kan damarlarındaki enflamasyona bağlı anevrizma oluşumunu durdurmaktır.

Gama globülinler intravenöz olarak verilir ve hastalıktan dolayı ortaya çıkan komplikasyonları durdurmakta anahtar bir araçtır. Hatta, doktorlar en büyük faydasının koroner arterlerdeki değişiklikleri önlemek olduğunu belirtmişlerdir.

Aspirin söz konusu olduğunda ise, doktorlar bunu bir anti-enflamatuvar olarak kullanırlar. Neyse ki ateş düşürür ve bir ağrı kesicidir, yanı ateş ve eklem ağrısı gibi diğer semptomlarla ilgili de yardımcı olur. Aspirinin çocuklarda belirli yan etkileri olduğu bilinmektedir, bu nedenle bu tedavi altındaki hastaların yakından izlenmesini öneririz.

Etkilenen çocukların yaklaşık %10’unda, özellikle de koroner arterlerde olmak üzere, iyileşme sonrasında devam eden sorunlar olacaktır. Bu sorunlar zamanında tedavi edilen hastaların %10’unda dahi ortaya çıkabilirler, bundan dolayı tamamlayıcı yöntemlerle takip edilmeye devam edilmesini tavsiye ederiz.

Nadir Ancak Tedavi Edilebilir Bir Hastalık

Diğer durumların aksine, Kawasaki hastalığı bir tedavi planı ve bir yaklaşıma sahiptir. Başarı büyük ölçüde doğru ve erken teşhise bağlıdır. Asya ülkelerinde doktorlar bu durumun tespiti için kıyasla daha tetiktedir ancak dünya çapında vakaları da bildirilmiştir. Tanımladığımız koşullar karşılandığında, bir Kawasaki hastalığı vakanız olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rodríguez Herrera, Raymundo. “Abordaje diagnóstico y terapéutico de la enfermedad de Kawasaki.” (2019).
  • Rashid AM, Kamal SM, Ashrafuzzaman M & Mustafa KG. Kawasaki disease and its treatment – an update. Curr Rheumatol Rev. 2015; 10(2):109-116.
  • Salamanca, Javier Yesid Pinzón, Rocio Del Pilar Pereira Ospina, and José Miguel Suescún Vargas. “Enfermedad de kawasaki incompleta.” Pediatría 51.2 (2018): 40-42.
  • Troncoso, Gabriela Liliana Santafé. “Enfermedad de Kawasaki.” Revista Médica-Científica CAMbios HECAM 17.1 (2018): 57-60.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.