Kemik Erimesini Engellemek İçin 7 Yol
Bu yazımızda, kemik erimesini engellemek için 7 ilginç yoldan bahsedeceğiz.
İskelet sistemi, vücudun ağırlığını taşıyan ve normal bir şekilde hareket etmeyi sağlayan karmaşık bir yapıdır. Diğer yararları ile birlikte iskelet sistemi, hastalıklardan korunmak için gereken miktarda kırmızı ve beyaz kan hücrelerini üretmek gibi hayati fonksiyonlarda önemli bir rol oynar.
Ancak, birçok etken kemiklerinizi zayıflatıp, hayat kalitenizi düşüren hastalıklara yakalanmanıza sebep olabilir. En önemli etkenlerden biri yaş olsa da kötü bir beslenme düzeninin, travmaların ve genetiğin kemikleri etkilediği kanıtlanmıştır.
Kemik erimesi, kemiklerle ilgili hastalıklardan biridir. Kemik kütlesinin kaybedilmesi sonucunda ortaya çıkar.
Kemik Erimesini Engellemek İçin 7 Yol
Birçok insan kemik erimesi riski altındadır hatta farkında olmadan kemik erimesi problemi yaşıyor olabilir. Kemik erimesi, genellikle bir belirti göstermeden fark edilir bir hasara sebep olana kadar ilerlemeye devam eder. Neyse ki, kemik erimesini engellemek ve kemik erimesi problemiyle birlikte tedavisi olmayan sonuçlardan kaçınmak için bir çok farklı yol bulunmaktadır.
1. Süt ürünleri tüketin
Düzenli olarak süt ürünleri tüketmek, kemiklerinizi korumak ve güçlendirmek için en iyi yollardan biridir.
Bu besinler, iskelet sisteminin oluşumu ve güçlenmesi için gerekli olan kalsiyum açısından zengin ürünlerdir. Ancak, öncelikle, laktoza karşı intoleransınız olup olmadığını öğrenmelisiniz. Laktoz intoleransınız varsa, bu ürünleri tüketmek size zarar verebilir ve bu durumda alternatif ürünler bulmanız gerekmektedir.
Bu yazımızı da okuyun: Havuç ve Şaşırtıcı Gücü
2. Daha fazla yeşil sebze tüketin
Yeşil yapraklı sebzeler, yüksek miktarda kalsiyum ve kemikler için gerekli mineralleri içerir. Düşük kalorili ve serbest radikallerin etkisini en aza indirmeye yardımcı olan antioksidan açısından zengin besinlerdir.
Örneğin:
- Brokoli
- Kabak
- Roka
- Maydanoz
- Marul
3. Kuru meyve ve yemiş tüketin
Her ne kadar süt ürünleri kalsiyum içermeleriyle bilinseler de, aynı mineral bitkilerin meyvelerinden de elde edilebilir. Kuru meyveler ve bazı çekirdekler, kalsiyum ve kemikler için gerekli diğer mineraller açısından zengin besinlerdir.
Örneğin, 30 g susam 37 mg kalsiyum içerirken, 30 gr badem 75 mg kalsiyum içerir.
- Ayçekirdeği
- Fıstık
- Fındık
- Chia çekirdeği
gibi besinleri tüketerek de kalsiyum alabilirsiniz.
4. D vitaminini unutmayın
Kemik oluşumu için kalsiyum kaçınılmaz bir mineral olsa da, bu mineralin emilebilmesi için yeteri miktarda D vitamini almak gerekir.
Bu sebeple, kalsiyum içeren besinler tüketirken günde 15 ila 20 dakika güneş ışığı almak çok önemlidir. Ancak güneş ışınlarının zararlı olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin ve güneş yanıklarını ya da hasarlarına karşı kendinizi koruyun.
5. Sigara ve alkolden uzak durun
Sigara ve alkollü içeceklerdeki toksinler, kemik sağlığınız ve vücudunuzda diğer sistemler için zararlıdır. Aşırı kullanıldığın reflekslerinizi zayıflatır ve düşüp bir yerinizi kırma ihtimaliniz artar. Buna ek olarak, kan dolaşımınızın temizlenme sürecini değiştirir ve ciddi hastalıklara yakalanmanıza yol açar.
Ayrıca bakınız: Sigarayı Bırakmak İçin Tedavi Ve Takviyeler
6. Düzenli olarak spor yapın
Kemik ve eklem sağlığınızı korumanın en iyi yollarından biri de düzenli olarak spor yapmaktır. Günde ne kadar zamanınızı harcadığınıza bakmaksızın düzenli olarak yapılan spor, kemiklerinizi güçlendirir, erken kıkırdak oluşumunu engeller ve yaralanma riskini azaltır.
7. Şeker tüketiminizi azaltın
Aşırı şekerli ve karbonatlı içecekler, kandaki asit miktarını arttırır ve kemik yoğunluğunu azaltır. Bu tür yiyecek ve içecekler vücut için oldukça asidiktir ve PH seviyesini dengelemek için vücudu mineral rezervlerine kullanmaya zorlar.
Böyle bir durumda kalsiyum başka bir iş için kullanıldığından, kemikler ve dişler ciddi bir şekilde zarar görmeye başlar. Kısaca, günlük alışkanlıklarınızı özellikle beslenme düzeninizi değiştirerek, iskelet sisteminizi de oluşabilecek hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.
Tavsiyelerimize kulak verin ve sağlığınız için ne kadar önemli olduklarını fark edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- John A Sunyecz, “The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosis”, Ther Clin Risk Manag. 2008 Aug; 4(4): 827–836.
- J Todd, R Robinson, “Osteoporosis and exercise”, Postgrad Med J. 2003 Jun; 79(932): 320–323.
-
Yoon V et al. “The effects of smoking on bone metabolism”, Osteoporos Int. 2012 Aug;23(8):2081-92. doi: 10.1007/s00198-012-1940-y. Epub 2012 Feb 21.
-