Kinesio Bantları Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Kinesio bantları Japonya'da yaygın bir şekilde kullanılmakta. Hala bilimsel olarak kanıtlanmasa da, bu bantlatın sağladığı birçok fayda bulunuyor. 
Kinesio Bantları Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Muhtemelen Kinesio bantlarını daha önce duymadınız. Sokakta vücudunun bir veya daha fazla bölgesinde renkli bantlar olan insanları mutlaka görmüşsünüzdür. Peki Kinesio bantları nedir ve ne için kullanılır? Nasıl etki ediyorlar? Herkes bu bantları kullanabilir mi?

Bu yapışkan ve hipoalerjenik pamuk bantlar, yaralanmaları ve diğer fiziksel rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılır. 1970 yılında icat edilen ve Japonya gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan Kinesio, aslında bir bantlama tekniğidir. Bu teknik sadece profesyonel sporcular için değil, herkes için faydalı olan ve çeşitli tedavilerde kullanılan bir yöntemdir.

Birçok tedavide kullanılan ve etkisi kabul edilen bu tekniği daha yakından tanımak ve nerelerde kullanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin. Unutmayın, bu bantları sadece profesyonel sporcular kullanmıyor.

Kinesio tekniği nedir?

Kinesio bantları, vücudun yaralanan ve incinen yerlerine yerleştirilen pamuk, hipoalerjenik ve su geçirmez bant şeritleridir. Vücut hareketlerini kolaylaştırmak için, bu bantlar orijinal uzunluklarının % 140’ına kadar uzayabilen bir tür fiberden yapılmıştır.

Bir uzman yardımıyla vücuda yerleştirilen bu bantlar, cildinizde günlerce bu şekilde kalabilir. Ancak duruma göre, genelde 3-4 gün sonra, yeni bantlarla değiştirilmesi gerekir.

Kinesio bantları vücut hareketlerinizi kısıtlamıyor veya esnekliğinizi etkilemiyor. Hatta aksine, bu bantlar sayesinde iyileşme süreci ivme kazanıyor. Bu yüzden birçok tedavi ve terapi yönteminin tamamlayıcısı olarak kullanılıyor (örneğin masaj).

Bantların renkleri

renkli bantlarla kaplı bir ayak

Kinesio bantları kas zorlanmalarının tedavisinde kullanılır. Bantların renkleri, yerleştirildiği bölgeye, incinmenin türüne ve diğer faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Örneğin mavi ve siyah bantlar kasları rahatlatmak için kullanılırken (aynı zamanda ağrı kesici özelliğe de sahiptir), pembe ve sarı renkteki bantlar ise canlandırıcı ve uyarıcı etki gösterir.

Peki bu bantlar nasıl işe yarıyor? Kinesio bantları vücudunuza yerleştirildiği zaman, hareket sayesinde oluşan ısı, o bölgedeki rahatsızlığı ortadan kaldıran bir çeşit masaj görevi görüyor.

Kinesio bantlarının faydaları

Klinik deneyler henüz bu bantların etkisini tam olarak kanıtlayamasa da, birçok uzman aşağıdaki faydaları sağladığını söylüyor:

  • Lenfatik drenajı kolaylaştırır.
  • Dolaşımı etkinleştirir.
  • Duruşun gelişmesine yardımcı olur (zayıf kasların hizalanmasını düzeltir).
  • Eklem ve kaslara ekstra destek sağlar.
  • Kas yorgunluğunu azaltır.
  • İltihabı azaltır ve ağrıyı hafifletir.
  • Yan etkileri olan anti-enflamatuvar ilaçların (ibuprofen gibi) kullanımını azaltır.

Kinesio bantları nelere iyi gelir?

İnsanlar bu bantları aşağıdaki durumlarda kullanıyor:

  • Kas ve sinir fonksiyonlarını etkileyen sendromlar
  • Sırt ağrısı
  • Lokalize kemik ağrısı
  • Spor yaralanmaları
  • Kas yorgunluğu
  • Karpal tünel sendromu
  • Kas krampları
  • Dolaşım problemleri (selülit, sarkmalar, ödemler vb.)

Kinesio bantları nasıl çalışır?

kolunda renkli bantlar olan adam ve kinesio bantları

Alanında uzman olan bir fizyoterapist, Kinesio bantlarını uygun olan bölgelere yerleştirir.

Uzman bir kişi, kaslarınızın ve sinirlerinizin durumuna göre sıkı veya esnek bir şekilde bu bantları uygun yerlere yerleştirir. Esneme kabiliyeti olan bu bantlar adeta akordeon gibi çalışır.

Kinesio bantları, bantlarda bulunan liflerin esnekliği nedeniyle cildin mikroskobik oranda hafifçe yükselmesini desteklemektedir. Böylece yaralanmanın üzerindeki baskıyı azaltır ve ağrıya neden olabilecek uyaranları önler.

Bu yazıyı da okumanızı öneriyoruz: Kas Ağrılarınızı Rahatlatmak İçin 5 Doğal Çare

Uygulama için gereken şartlar

  • Bantların uygulanacağı bölge temiz, kuru ve tüysüz olmalıdır. Bantların etkisini azaltabileceği için etkilenen bölgeye krem veya yağ sürülmemelidir. Buna ek olarak, bantların etkilenen bölgeleri iyice kavraması gerekir.
  • Bandı bir kez yerleştirdikten sonra iyice yapışması için üzerini nazikçe ovalayın.
  • Kinesio bantları ile duş alabilirsiniz. Ancak duş sırasında bantlı bölgelere dokunmamaya çalışın veya bu bölgeleri yıkamaktan kaçının.
  • Eğer cildinizi tahriş ederse vakit kaybetmeden bir uzmana gidin ve bantlarınızı çıkarmasını isteyin. Ancak aklınızda tutmanız gereken bir şey var, Kinesio bantları zaman zaman kaşıntıya neden olabilir. Buna neden olan şey kan dolaşımının hızlanmasıdır.

Aklınızda bulundurmanız gereken bazı tavsiyeler

Bu bantlar genel bir muayeneden sonra, bir fizyoterapist tarafından vücudunuza yerleştirilmelidir. Bu bantları yapıştırmak başta kolaymış gibi görünebilir. Ancak evde kendi başınıza yapmanızı tavsiye etmiyoruz; iyileşmek isterken kendinize daha çok zarar verebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Espejo L, Apolo MD. Revisión bibliográfica de la efectividad del kinesiotaping. Rehabilitación. 2011; 45 (2): 148-158. doi:10.1016/j.rh.2011.02.002

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.