Kırık Kalp Sendromu: Önemli 3 Bilgi
Kırık kalp sendromu ilk kez 1990’da tanımlanan bir durumdur. O zamana kadar, bunun duygularla ilgili bir kalp problemi olduğu nihayet anlaşılmadan önce, belirtilerin birçoğu, çok anlaşılmıyordu.
Bu sorun, takotsubo kardiyomiyopati olarak da bilinir ve vakaların %85’inde duygusal bir olay ya da yüksek stresli bir durum tarafından tetiklenir . Kalbin maruz kaldığı reaksiyon, etkilenmeden birkaç dakika ya da saat sonra oluşur.
Bu kalp rahatsızlığı hakkında hatırlanacak bir şey, kadınlar arasında çok yaygın olduğudur, ancak yaşamı tehdit etmez. Bununla birlikte, yoğun bakımda birkaç gün geçirmeyi gerektirebilir. Bununla birlikte çoğu hasta genellikle düzelir.
Kalbinizin verdiği bir yanıt olarak, bir “uyarı işareti” olarak düşünülmelidir; çünkü duygularınıza ve çevrenizdeki psikolojik baskılara bağlıdır ve size bir şeylerin iyi gitmediğini bildirir.
Bugünkü yazımızda, kırık kalp sendromuyla ilgili 3 gerçeği sizlerle paylaşmak istiyoruz; böylece bu durumun temelde ne olduğu ile ilgili bilgi sahibi olabileceksiniz.
Kırık kalp sendromu ve miyokard enfarktüsü (kalp krizi): benzerlikler ve farklılıklar
Kırık kalp sendromu veya takotsubo kardiyomiyopati aniden belirir ve uyarı semptomları olmadığı için önceden tahmin edilemez. Belirtiler genellikle şunları içerir:
- Şiddetli göğüs ağrısı
- Nefes almada güçlük (nefes darlığı ve nefessiz kalmak)
- Acil servise gelen çoğu hasta kalp krizi geçirdiğini düşünür
- Hem biyokimyasal testler hem de elektrokardiyogram test sonuçları genellikle bir kalp krizi ile aynı özelliklere işaret eder.
Ancak bu hastaların kalbi besleyen ana damarları sağlıklıdır ve anormallikler içermez, ki bu zaten bu sendromu kalp krizinden ayıran ilk ipuçlarından biridir.
Keşfedin: Anksiyete: 6 Az Rastlanan Etkisi
Acil doktorlarının da çoğu zaman doğru bir klinik tanı yapmakta zorlandığını unutmamak önemlidir, bu nedenle en yaygın yanıtı hastayı sürekli izleme için yoğun bakıma sokmaktır.
Kardiyologlar ise, kırık kalp sendromunu teşhis etmenin kesin bir yolunun bir röntgen görüntüsü aracılığıyla olduğunu söylüyor. Bunun nedeni sol karıncığın genellikle bu bozukluktan dolayı küçük bir anomaliye sahip olmasıdır.
Kırık kalp sendromu gerçekte nedir?
Kırık kalp sendromu, bilinmeyen nedenlerden dolayı stresle tetiklenen kardiyomiyopatidir. Bu rahatsızlığın ilk kez tanımlanması Japonya’da yapıldı ve bir tür balıkçılık ekipmanının adı verildi: dar boyunlu kavisli Tako-Tsubo.
Bu rahatsızlıktan muzdarip bir hastanın kalbi geçici olarak benzer bir şekle sahiptir. Vücuttaki bu olgunun nedeni aşağıdaki etkilere yanıt olarak ortaya çıkabilir:
- Duygusal bir etkiden sonra, kötü haberler, yoğun bir hayal kırıklığı ya da çok yüksek bir stres durumu ile kalp sol ventrikülde küçük bir değişiklik yaşar.
- Kalbin yapısındaki bu değişiklik, adrenaline benzer katekolaminlerin yüksek dozlarda ve aşırı salınmasına sebep olur ve bu kalp üzerinde “zehirli” bir etkiye sahiptir.
- Kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, terleme, kan basıncının artması gibi rahatsızlıklar yaşarsınız.
- Bütün bu biyokimyasal etkiler kalp kasının değişmesine neden olur, ancak sol karıncıktaki bu değişim geçicidir.
- Ölüm oranı çok düşük, sadece yüzde beş. Daha fazla komplikasyondan muzdarip olan insanlar genellikle önceden kalp sorunları olan ya da yaş olarak çok ilerlemiş kişilerdir.
- Bununla birlikte, en yaygın senaryo hastanede birkaç gün geçirdiğiniz ve birkaç hafta içinde tamamen iyileştiğiniz durumdur.
Okumanızı tavsiye ederiz: Bastırılan Duyguların Tehlikeleri
Kadınlar ve kırık kalp sendromu
Nüfus, cinsiyet ve kırık kalp sendromu üzerine sayısız çalışma gösteriyor ki, bu durum 50 ila 65 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülmektedir.
Erkeklerdeki vaka oranları nadiren %10’u aşıyor. Bu nedenle aşağıdakileri akılda tutmak önemlidir:
- İspanyol Kalp Vakfına göre, post-menopozal, sigara içmeyen, normal kolesterol, stres ve şeker seviyeleri olan kadınlar kırık kalp sendromu riskini daha çok taşıyor.
- Çoğu zaman, aktif yaşam tarzları olan kadınlar ve aniden bir aile bireyinin ölümü, ciddi bir hastalık tanısı, duygusal bir sorun, yüksek bir aile stres düzeyi gibi yoğun bir duygusal etki yaşadıklarında durum ortaya çıkıyor.
- Doktorlar, hayatın bizim en az beklediğimiz anda üstümüze attığı karmaşık durumları mümkün olduğunca yönetmeye çalışmamız gerektiğini hatırlatıyor.
Söylemek kolay ve uygulanması zor gibi görünse de, duygularınızın kontrolünü kaybettiğiniz noktaya gelmekten kaçınmak önemlidir.
Ayrıca bakınız: Yürümek Beyne Nasıl Yardımcı Olur?
İşte o zaman beyniniz buna tepki verir ve doğrudan kalbinizi etkileyen bu katekolaminlerin tehlikeli şekilde salınmasına neden olur. Bunu akılda tutmak önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mahajani, V., & Suratkal, V. (2016). Broken heart syndrome. Journal of Association of Physicians of India. https://doi.org/10.1016/j.jradnu.2016.04.002
- Petritsch, B., Wendel, F., Leyh, R. G., & Frantz, S. (2011). The broken heart. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.110.988121
- Wittstein, I. S. (2007). The broken heart syndrome. Cleveland Clinic Journal of Medicine. https://doi.org/10.3949/ccjm.74.Suppl_1.S17
- Javed, A., Chitkara, K., Mahmood, A., & Kainat, A. (2015). Takotsubo cardiomyopathy (Broken heart syndrome). Journal of the Pakistan Medical Association. https://doi.org/10.1345/aph.1M568