Kolesterol Düşüren Diyetler Hakkındaki Mitler
Günümüzde yüksek kolesterol toplumumuzda giderek yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle, mitlerin kolesterolün nasıl düşürüleceğine dair öneriler içermesi oldukça olasıdır. Bu yazıda, kolesterol düşüren diyetler hakkında en yaygın mitleri çürüteceğiz.
Kolesterol düşüren diyetler hakkındaki yaygın mitler
Bu mitlerin nasıl ortaya çıktığını öğrenmek için, öncelikle, hiperkolesteroleminin ne olduğunu ve sağlığı nasıl etkileyebileceğini bilmek iyi bir fikirdir.
Yüksek kolesterol nedir?
Hiperkolesterolemi, yüksek kan kolesterol düzeyleri ile karakterize bir hastalıktır. Bu, ateromatöz plak oluşumunu kolaylaştırdığı için kardiyovasküler hastalıkların gelişimi için bir risk faktörü olabilir.
Yüksek “kötü” kolesterole (LDL) sahip olmak, kanı taşıyan moleküllerin arterlerin vasküler duvarlarına girmesini kolaylaştırır. Orada okside olurlar, vücutta iltihaplı bir tepkiye neden olurlar.
Bununla birlikte, kolesterol diğer risklerin yanı sıra kardiyovasküler riske dair bir göstergedir. Tıp uzmanları, “iyi kolesterol” ve “kötü kolesterol” değerlerini takip etmenin yanı sıra, enflamatuar belirteçleri ve bu kolesterol moleküllerinin büyük mü küçük mü olduğunu da analiz etmelidir.
Düşük yağ içeren bir diyet izlemeniz gerekiyor mu?
Muhtemelen her zaman yağ oranı düşük bir diyet uygulamak zorunda olduğunuz efsanesini duymuşsunuzdur. Kolesterol lipitler tarafından taşınıyorsa, diyetinizdeki yağları azaltırsanız, kolesterol seviyelerinizi, özellikle doymuş yağları da düşürecek olmanız mantıklı görünmektedir.
Bununla birlikte, son çalışmalar bunu çürütmektedir, çünkü doymuş yağların LDL veya “kötü” kolesterolden daha fazla HDL’yi veya “iyi” kolesterolü artırdığı görülüyor. Ayrıca, uzmanlar doymuş yağların kalp hastalığını kötüleştirmediğini keşfetmiştir. Çoğu zaman, insanlar doymuş yağlar yerine rafine tahıllar tüketir. Ancak, bu doğru değildir. Bu nedenle, diyetiniz sağlıklı olmalı ve yeterli miktarda yağ içermelidir.
En iyi yağ türleri şunların içinde bulunmaktadır:
- Yağlı balıklar
- Kuruyemişler
- Sızma zeytinyağı
- Avokado.
Kolesterol düşüren diyetlerle ilgili mitler: Kolesterol tüketmek kolesterolü yükseltir mi?
Bu efsanenin kökenleri yumurtalardadır, çünkü birçok insan yumurtaların kolesterol açısından zengin olduğundan, çok fazla yumurta yemenin kan kolesterol seviyenizi yükseltebileceğini düşünür. Ancak bunun doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Aslında, sağlıklı bir diyette sıklıkla yumurta tüketmek, bu çalışmanın gösterdiği gibi “iyi” kolesterolü artırabilir.
Çoğu çalışma, kolesterol alımı ile kan kolesterolü arasında hiçbir ilişki bulmamıştır. Vücudunuz, ihtiyaç duyduklarını üretmek için kolesterol sentezini ayarlayan bir kolesterol düzenleme sistemine sahiptir. Diyetinize ne kadar çok kolesterol dahil ederseniz, o kadar az üretir ve bunun tam tersi de geçerlidir.
Bu makaleyi okuyun: Ispanaklı, Chia Tohumlu ve Spirulinalı İspanyol Omleti
Daha fazla sebze ve daha az hayvansal yağ tüketmeli misiniz?
Bu, her yiyeceğin içerdiği yağ türüne bağlı olacaktır.
Hurma yağı gibi bitkisel yağlar, çoğunlukla hamur işlerinde ve ultra işlenmiş gıdalarda bulunur ve kardiyovasküler riski artırır. Ayrıca, çok fazla omega-6 içeren yüksek oranda rafine edilmiş tohum yağları enflamatuar olabilir. Ultra işlenmiş gıdalarda da bulunan trans yağlar, hayvansal yağlardan daha zararlıdır.
Bu nedenle, tereyağı yerine margarini mi tercih etmelisiniz? Bu şart değildir, çünkü margarin genellikle bu tip hidrojene yağı içerir. Bununla birlikte, tereyağı doymuş yağlar içerir.
Hayvansal yağlara gelince, balıktaki (çoklu doymamış) yağların, özellikle işlenmişse, etteki yağlardan (doymuş) daha iyi olduğunu bilmelisiniz.
Kolesterolü düşürmek için diyet önerileri
- Birincisi, esas olarak tüketmeniz gereken yağ türü fındık ve tohumlardan, balıklardan (özellikle yağlı balıklardan) ve sızma zeytinyağından gelir. Ayrıca, işlenmiş et ve süt ürünlerinden aldığınız yağı azaltmalısınız.
- Hamur işleri ve ultra işlenmiş gıda tüketiminizi azaltın. Bunun nedeni, kolesterol seviyelerini artırdıkları için trans veya hidrojene yağlar, rafine un, rafine yağlar ve çok fazla şeker içermeleridir.
- Son olarak, çözünür lif tüketiminizi artırın. Çünkü kolesterol ve yağın bağırsak emilimini önlemektedir. Bunu tam tahıllarda, sebzelerde ve baklagillerde bulabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hartley A., Haskard D., Khamis R., Oxidized LDL and anti oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – novel insights and future directions in diagnosis and therapy. Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (1): 22-26.
- Siri Tarino PW., Sun Q., Hu F., Krauss RM., Meta analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2010. 91 (3): 535-546.
- Mayurasakorn K. ,Srisura W., Sitphahul P., Hongto P., High density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults. J Med Assoc Thai, 2008. 91 (3): 400-7.