Koltuk Altı Ağrısına Ne Sebep Olur?
Daha önce koltuk altı ağrısı yaşamış olabilirsiniz. Vücudun bu kısmı çok sayıda kan damarı, tendon ve sinire ev sahipliği yaptığından, biraz rahatsızlık hissetmeniz hiç de nadir değildir. Aslında koltuk altı, düğümleri iltihaplandırabilen belirli kaslara bağlıdır.
Bu nedenle rahatsızlığı belirlemek ve koltuk altı ağrısının kol hareketlerini etkileyip etkilemediğini değerlendirmek önemlidir. Eğer etkiliyorsa, bir doktora danışılmalıdır. Genellikle tehlikeli bir durum değildir; sadece düğümlerin hasar gördüğü aşırı durumlarda cerrahi müdahale gerekli olacaktır.
Koltuk altı ağrısına eşlik eden semptomlar
Bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunuzda, koltuk altı ağrısına eşlik edebilecek en karakteristik semptomlar arasında şunlardan bahsetmeye değer:
- Topaklar
- Şişlik
- Bölgede yanan
- Uyuşma
Koltuk altı ağrısının nedenleri
İşte koltuk altı ağrısını tetikleyebilecek 7 ana neden.
1. Koltuk altında kas çekilmesi
Bu tip yaralanmalarda koltuk altında ani, keskin bir ağrı olur. Genellikle ağırlık kaldıran veya benzer egzersizler yapan kişilerde görülür.
Kas gerginliği bölgede güçsüzlük, sertlik, yorgunluk ve bazı durumlarda yanmaya neden olur. Bunu çözmek için iltihabı azaltmak ve yırtık kaslara zarar vermemek için vücudun o kısmını mümkün olduğunca hareket ettirmekten kaçınmak gerekir.
20 dakika soğuk kompres yapılması veya iltihap önleyici ilaçların tercih edilmesi önerilir. Ama hepsinden önemlisi 3 ile 6 hafta arasında dinlenmeniz önerilir.
İlginizi çekebilir: Sırt Ağrısı için Basit Egzersizler
2. Aksiller lenfadenit
Aksiller lenfadenit olarak bilinen değişiklik, lenf düğümleri iltihaplandığında ortaya çıkar. Genellikle boyun, kasık ve koltuk altlarında görülür. Belirtileri arasında şunlar vardır:
- Ateş
- Şişlik
- Dokunulduğunda acı
- Kızarıklık ve uyuşukluk
Aksiller lenfadenit enfeksiyona bağlıdır. Doktorlar nedeni belirlemek için bir kan testi yapar ve bazı durumlarda kanser olasılığını elemek için biyopsi yapılır.
3. Angina pektoris
Angina pektoris şiddetli ağrı olarak kendini gösterir. Kalp kasına kan akışının olmamasından kaynaklanır. Bu his, koltuk altlarında, kollarda, omuzlarda, boyunda ve sırtta ağrı gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu arada hasta şunları gösterebilir:
- Tükenmişlik
- Baş dönmesi ve mide bulantısı
- Aşırı terleme
Koltuk altı ve göğüste ağrınız varsa vakit kaybetmeden doktora gitmeniz önerilir.
4. Hidradenitis süpürativa
Hidradenitis suppurativa, apokrin ter bezlerinin bulunduğu bölgelerde nodüller, yara izleri veya apselerin ortaya çıkması ile karakterize kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Bu, en sık koltuk altlarında bulunduğu anlamına gelir.
Topaklar, derinin altında folikülleri tıkayan tüneller oluşturur. Risk faktörleri şunları içerir:
- Kilolu olmak
- Sigara içmek
- Düşük bağışıklık.
- Hormonal değişiklik.
5. Meme kanseri
Meme kanserinin koltuk altı ağrısının olası nedenlerinden biri olması, bunun tek olduğu anlamına gelmez, bu nedenle paniğe gerek yoktur. Ancak amaç önlemektir.
Bu kanser türü, süt üreten kanallara saldıran hücrelerle başlar. Ayrıca glandüler dokuda da başlayabilir. Düğümler çok şişmişse koltuk altı bölgesini etkilemeleri olasıdır. Meme kanseri durumunda ortaya çıkabilecek belirtilerden bazıları şunlardır:
- Ters meme başı.
- Göğüste yumru.
- Bölgede kızarıklık ve kaşıntı.
- Meme başı çevresinde pullanma.
- Bezin şekli ve boyutunda değişiklik.
Yukarıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz, ağrının nedenini bulmak ve meme kanseri olup olmadığını öğrenmek için doktorun belirttiği şekilde bir mamografi veya biyopsi yaptırmalısınız.
6. Reflü
Tıp dilinde gastroözofageal reflü veya hazımsızlık olarak bilinir. Mide hücreleri, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olan bir dizi asidik sıvı salgılar.
Bazen kas zayıflar ve mide asitleri yemek borusunu yukarı doğru hareket ettirir, bu da göğüs bölgesinde yanmaya neden olur ve diğer bölgelere yayılabilir, hatta koltuk altlarında ağrıya neden olabilir.
7. Kaygı
Bazen somatizasyona bağlı olarak koltuk altı ağrısı oluşabilir. Bu, düğümlere zarar veren fizyolojik bir sorun olmadığı anlamına gelir; ancak vücut ağrıyı bir stres durumu veya kaygı prologundan dolayı algılar.
Kaygısı olan kişiler yoğun ve sürekli olarak endişe duymaya başlarlar ve bu da fiziksel rahatsızlık hissetmelerine neden olur. Bu durumlarda kaygıyı azaltmak için gevşeme teknikleri uygulamaları önerilir. Semptomları bastırmayı başaramazsanız, onunla savaşmak için en uygun ilaçları yazmak için doktora gitmeniz önerilir.
Bu makaleyi ilginç bulabilirsiniz: Kaygılı Uyanmak: Neden Oluşur ve Nasıl Kurtulunur?
Kendi kendinize ilaç kullanmaktan kaçının
İbuprofen veya başka bir ilaç almadan önce, koltuk altı ağrınıza neden olabilecek durumu değerlendirmek için doktorunuza danışmanız önemlidir. Bu tür bir ilaç alarak semptomları baskılayabileceğinizi ve uzun bir süre daha sorunun devam etmesine neden olabileceğinizi unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hagman, G. Trastorno de ansiedad generalizada. Salud(i)Ciencia. 2011
- Margarit Sonia. HEREDITARY BREAST CANCER. Rev. chil. radiol. 2008; 14( 3 ): 135-141
- Bonet R,Garrote Y. Angina de pecho. Enfermería (Ed. española). 2015;32(4):58.
- Garrote A. Micosis cutáneas. Offarm. 2002; 21(8): 82-90.
- Puig L. Dermatitis de contacto. Alergia e irritación. Farmacia Profesional. 2002; 16(8): 88-97.
- López M, Martínez M, Faura C, Pérez L. Herpes Zoster diseminado. Rev Clin Med Farm. 2012; 5(1): 64-66.