Koltuk Altı Kıllarımız Neden Var?

Herkes bir noktada neden koltuk altı kıllarımız olduğunu merak etmiştir. Bu ilk bakışta işe yaramaz görünebilse de, aslında vücut fonksiyonlarında önemli bir rol oynar.
Koltuk Altı Kıllarımız Neden Var?

Tarafından yazılmıştır Ana Núñez

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Koltuk altı kıllarımız neden vardır? Bunların işlevleri nelerdir?

Ergenlik dönemi sırasında hormonal değişiklikler koltuk altlarında ve vücudun diğer kısımlarında tüylerin uzamasına neden olur.

İnsanlar yetişkinliğe yaklaştıkça, neredeyse görülemeyen bu küçük tüylerin değişmeye başladığını fark ederler. Bunun nedeni, terminal kıl haline gelmeleri ve belirli bedensel işlevlere müdahale etmeleridir.

Aşağıda onlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz!

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Kıl Batması için 5 Doğal Çözüm

Terminal Kılların Özellikleri

İnsanların üç tür kılı vardır ve bunlar gelişimlerinin farklı aşamalarında değişir. Her birinin kendine has özellikleri vardır.

Tüm vücutta yayılan Lanugo, hamileliğin son üç ayından itibaren mevcuttur ve bebeğin yaşamının ilk aylarında kaybolur. Vellus (terminal olmayan) kıl, lanugo’dan daha az incedir, açık renklidir ve zar zor fark edilir. Vellus kılının yerini alan terminal kıllar ise aşağıdaki özelliklere sahiptir.

Bunların arasında koltuk altı kıllarının şu özellikleri taşıması da vardır:

  • Son derece pigmentli ve içi boş
  • Kalın ve görünür
  • Çoğunlukla koltuk altlarında, kasık bölgesinde, kaşlarda ve kirpiklerde bulunur. Saç derisinde büyüyen saç da aynı zamanda terminal kıldır.
  • Vellus kılından farklıdır çünkü daha uzundur. Kafa derisinden çıkan saçlar dışında, koltuk altı kılları 1.2 cm’den uzun ama 5 cm’den kısadır.

Koltuk altlarında büyüyen terminal kıllara, kasık kılları gibi “ambiseksüel kıllar” da denir. Bu, hem erkeklerde hem de kadınlarda mevcut olduğu anlamına gelir. Ayrıca yoğunluğu, bir kişinin androjen seviyelerine bağlı olacaktır. Peki özel işlevi nedir?

Koltuk altını kameraya gösteren bir kadın.
Vücut kıllarının hem yoğunluğu hem de diğer özellikleri vücuttaki androjenlerin aktivitesine atfedilir.

Neden Koltuk Altı Kıllarımız Vardır?

İnsan vücudundaki androjenlerin etkisinden dolayı koltuk altı kıllarımız vardır. Androjenler, aralarından testosteronun öne çıktığı bir grup hormondur. İkincisi ile ilgili olarak, insanlar bunun yalnızca erkeklerde mevcut olduğuna inanma eğilimindedir. Ancak durum böyle değildir. Aslında, daha az ölçüde olsa da kadın üreme sisteminde de üretilir.

Her iki cinsiyette de ergenlik döneminde terminal kılların büyümesinden bu hormonal değişiklikler sorumludur. Önce kasık kılları ortaya çıkar. Yaklaşık iki yıl sonra koltuk altı kılları çıkmaya başlar. Her insanda, kişinin gelişimine göre farklı bir yaşta büyür.

Koltuk Altı Kıllarının Faydaları

Koltuk altı kıllarının temel işlevlerinden biri vücut ısısını düzenlemektir. Kıllar, o hassas bölgeye onunla temas eden soğuk hava ya da aşırı sıcak karşısında koruma sağlayabilir.

Ayrıca nemi korumaya ya da ter üretimini yavaşlatmaya da yardımcı olur. Böylece genellikle sırtta olduğu gibi ter damlamasını engeller.

Bu bölgede oluşabilecek vücut kokusundan tek başına kılların sorumlu olmadığını unutmamalısınız. Aslında bu koku, koltuk altlarında bakteri birikmesine izin veren yetersiz hijyen dolayısıyla gerçekleşir.

1. Koltuk Altı Kılları Sürtünmeyi Azaltır

Koltuk altı kılları ciltten cilde teması engeller. Bu nedenle, örneğin egzersiz yaparken sürtünmenin neden olabileceği tahrişi azaltır. Bu tüylerin alınmaması; ağrıya, rahatsızlığa ve enfeksiyonlara neden olabilen batık kıl oluşma riskini önemli ölçüde azaltır.

Bu yazımızı da okumalısınız: Koltuk Altı Tüylerinden Kurtulmanın Kolay Yolu

2. Feromon Salgılar

Koltuk altları, her insanın özelliği olan kimyasal habercileri serbest bırakır ve kılların varlığı onları yakalamaya yardımcı olur. Bu haberciler feromonlar olarak bilinirler. Özellikle, vücudun doğal olarak ürettiği ve özellikle karşı cins üzerinde koku sinyali olarak hareket etmesi için saldığı kimyasallardır.

Feromon” kelimesi, Yunancadan türetilmiş bir neolojizmdir ve bir hayvan tarafından salınan, aynı türün diğer üyelerinin fizyolojisini ya da davranışını etkilemeye hizmet eden herhangi bir kimyasal madde anlamına gelir. Tanım, yirminci yüzyılın ortalarında popüler hale gelmiştir. O zamandan beri, parfümcüler bu habercilerin özünü yeniden üreten kokular yaratmaya başlamışlardır.

Koltuk altı kokusunun yoğunluğunun eril erdemlerin yüceltilmesi ile ilişkilendirilmesinin nedeni de budur. Hayvanlarda olduğu gibi, bunlar eskiden, çekiciliği arttırmaya ve bir eş bulmaya hizmet etmiştir.

3. Diğer Rahatsızlık ve Hastalıkları Engeller

Koltuk altı kıllarınızı tıraş etmemek ya da ağda ile almamak kızarıklık yaşamanız riskini azaltır. Benzer şekilde, tıkanmış gözenekler kimyasallara ya da kire maruz kaldığında oluşan apseleri de önler. Bu gerçek göz önüne alındığında; bazı doktorlar, daha az fark edilir olmasını istiyorsanız bu kılları makasla kesmenin en iyisi olduğunu söylemektedir.

Koltuk altında kıl olmayan bir kadın.
Koltuk altı kıllarının alınmaması, bölgedeki tahrişi önlemeye yardımcı olur. Bu kılları aldırmak, estetik ile ilişkili olan kişisel bir karardır.

Koltuk Altı Kıllarınıza Ağda Yapmak ya da Bu Kılları Almak Kişisel Bir Karardır

Kılları almanın bir güzellik trendi olduğu doğru olsa da koltuk altı kıllarınızı almamanın faydalarını bilmek iyi bir fikirdir. İnsanlar bunu yapmaya tıbbi nedenler dolayısıyla değil estetik nedenler yüzünden karar verir. Kılları almak şeklindeki güzellik trendi bu yüzyılın karakteristik özelliğidir.

Cildin koltuk altı kıllarından arındırılması için uygulanan tedavileri almak kişisel bir karardır. Ancak seçim insanların zevklerine ve geleneklerine bağlıdır. İyi hijyen alışkanlıklarını sürdürürseniz, koltuk altı kıllarını almak da bırakmak da geçerli seçeneklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What is the structure of hair and how does it grow? 2019 Aug 29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546248/
  • Randall VA. Androgens and hair growth. Dermatol Ther. 2008 Sep-Oct;21(5):314-28. doi: 10.1111/j.1529-8019.2008.00214.x. PMID: 18844710.
  • Lanzalaco A, Vanoosthuyze K, Stark C, Swaile D, Rocchetta H, Spruell R. A comparative clinical study of different hair removal procedures and their impact on axillary odor reduction in men. J Cosmet Dermatol. 2016;15(1):58-65. doi:10.1111/jocd.12197
  • Verhaeghe J, Gheysen R, Enzlin P. Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts Views Vis Obgyn. 2013;5(3):189-195.
  • Suro Reyes, José Ángel, Gutiérrez Fernández, Luisa, Ruíz Ávila, Javier y Bouhanna, Pierre. (2007) “El pelo, generalidades y funciones.” Revista Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5. N° 4. Octubre-Diciembre.
  • Luo DQ, Liang YH, Li XQ, Zhao YK, Wang F, Sarkar R. Ingrowing Hair: A Case Report. Medicine (Baltimore). 2016;95(19):e3660. doi:10.1097/MD.0000000000003660

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.