Kullanmayı Bırakmanız Gereken Zararlı Güzellik Ürünleri
Güzellik ürünleri, sağlıklı bir cilde sahip olmak ve dış görünüşü koruması açısından oldukça önemlidir. Yine de, tüm ürünler düşündüğümüz kadar güvenli ve faydalı değildir.
Kimyasal madde içermeyen doğal ürünlerin, bu tür sorunlardan kaçınmak için her zaman en iyi çözüm olduğunu unutmayın. Bazen yanlış bir karar geri dönüşü olmayan sağlık problemleriyle sonuçlanabilir. Bunu unutmayın!
Bütilhidroksianisol (BHA) İçeren Ürünler
Birçok güzellik ürünleri bütilhidroksianisol (BHA) gibi bileşenler içerir, bu tarz ürünleri kullanmayı bırakmalısınız. Bu madde aslında diğer bileşenleri korur ve dengeler, bu yüzden çeşitli ürünlerde yaygın olarak görülür.
Farklı ürünlerin etiketlerine bakarak bu maddenin ne kadar sık kullanıldığını görebilirsiniz. BHA genellikle dudak ve vücut nemlendiricilerinde ve hatta bazı tıbbi ilaçlarda bile bulunmaktadır. Sorun BHA’nın endokrin sistem için zararlı olmasıdır ve son çalışmalar bu maddenin bazı kanser türleriyle bağlantılı olduğunu göstermektedir.
Parabenler
Parabenler yaygın olarak vücut losyonları ve güzellik ürünleri içinde kullanılır. Bu madde mantar ve bakterilerin çoğalmasını ve yayılmasını önlemeye yarar, ancak birçok kontrendikasyonu vardır. Parabenler hormonal problemlerle ve göğüs kanseriyle bağlantılıdır.
- E vitamini ve sitrik asit gibi doğal mantar önleyici maddeleri içeren organik alternatifleri seçmelisiniz.
Retinyl palmitate
Retinyl palmitate A vitaminden türetilir, ancak bazı uzmanlar bu maddeyi tümör büyümesiyle ilişkilendirir. A vitamini içeren bir krem, losyon veya güneş kremi satın almak konusunda titiz davranmalısınız. Bu maddenin satın aldığınız maddenin içindekiler kısmında olmadığından emin olun.
Triethanolamine
Rimel, vücut losyonu gibi triethanolamine ürünlerini her yerde bulabilirsiniz. Bu kimyasal pH seviyesini düzenler.
Bu maddenin kullanmayı bırakmanız gerekenler listesinde olmasının sebebi solunum yollarına zarar vermesi ve cilt için tahriş edici özelliğe sahip olmasıdır. Buna ek olarak, bazı çalışmalar triethanolamine maddesini de kanserle ilişkilendirmektedir.
Bir güzellik ürünü satın almanız gerektiğinde, triethanolamine içermeyen bir ürün aradığınızdan emin olun. Kendi vücut losyonunuzu kendiniz yapmayı da tercih edebilirsiniz. Şu tarife bir göz atın!
İçindekiler
- 1/4 bardak jojoba yağı (50gram)
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı (30 gram)
- 2 yemek kaşığı balmumu (30 gram)
- 2 yemek kaşığı karite yağı (30 gram)
- 1 yemek kaşığı vanilya esansı (10 ml)
Hazırlanışı
- İlk önce jojoba yağını, Hindistan cevizi yağını, balmumunu ve karite yağını cam bir kasenin içine alın ve benmari usulüyle eritin.
- Bütün malzemeler eridikten sonra tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
- Sonra karışımı ocaktan alın ve vanilya esansını da ekleyip iyice karıştırın.
- Son olarak karışımı cam ya da plastik bir şişenin içine doldurun ve kendi ev yapımı vücut losyonunuza sahip olun. Bu kadar basit!
İlginizi çekebilir: Topuklarınızı Yumuşatmak İçin 10 Doğal Tarif
Ftalat içeren parfümler
Sitrik ürünler genellikle “ftalat” olarak adlandırılan bir bileşene sahiptir. Bu madde sağlığınız için kesinlikle önerilmemektedir. Kokladığınız parfümün içinde gerçekten limon olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu yalnızca içerdiği kimyasalların kokusudur.
- Ftalat, böcek öldürücülerde ve ağaç işleme ürünlerinde de kullanılır.
- Sadece çevreyi kirletmekle kalmaz aynı zamanda alerjiye ve solunum problemlerine neden olur.
Narenciye kokulu bir parfümünüz varsa, içindekiler kısmını kontrol edin. Alışverişe çıktığınızda içeriğinde phthalates bulunan ürünleri almaktan kaçının.
DMDM hydantoin
Son olarak, bu zor isimli kimyasal bir koruyucu görevi görür. DMDM hydantoin şampuan, vücut losyonu ve maskara gibi ürünlerin kullanım sürelerini uzatır. Günümüzde üretilen birçok makyaj malzemesinin kalıcı etki yaratmasının sebebi de budur.
Bununla birlikte, DMDM hydantoin göz ve cilt problemlerine neden olabilir. Bu kimyasalı içerip içermediğini öğrenmek için ürünlerin arkasındaki etiketleri okumak ve bu tarz ürünleri satın almaktan kaçınmak her zaman iyi bir fikirdir.
Hem yüzünüzün hem de vücudunuzun sağlığına yeterli özeni gösterebilmek için doğal ürünleri tercih etmek harika bir çözümdür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bustamante-Montes, P., Lizama-Soberanis, B., Olaíz-Fernández, G., & Vázquez-Moreno, F. (2001). Ftalatos y efectos en la salud. Revista Internacional de Contaminacion Ambiental.
- De Argila Fernandez-Duran, D. (2010). Cáncer de piel. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(10)70019-6
- Allevato, M. (2006). Cosméticos-maquillajes. 200 | Act Terap Dermatol.
- Pop, A., Kiss, B., & Loghin, F. (2013). Endocrine disrupting effects of butylated hydroxyanisole (BHA – E320). Clujul medical (1957), 86(1), 16–20.
-
Darbre PD, Aljarrah A, Miller WR, Coldham NG, Sauer MJ, Pope GS. Concentrations of parabens in human breast tumours. J Appl Toxicol. 2004;24(1):5-13. doi:10.1002/jat.958
-
National Toxicology Program, Public Health Service, National Institutes of Health, US Department of Health and Human Services. NTP toxicology and carcinogenesis studies of triethanolamine (Cas No. 102-71-6) in B6C3F1 mice (dermal studies). Natl Toxicol Program Tech Rep Ser. 2004;(518):5-163.
- Braun, J. M., Sathyanarayana, S., & Hauser, R. (2013). Phthalate exposure and children’s health. Current opinion in pediatrics, 25(2), 247–254. https://doi.org/10.1097/MOP.0b013e32835e1eb6