LASIK Ameliyatının Avantaj ve Dezavantajları

LASIK lazer göz ameliyatı, gözlük veya kontakt lens bağımlılığını ortadan kaldırmak için iyi bir alternatiftir. Yine de tüm hastalar bu prosedür için uygun değildir.
LASIK Ameliyatının Avantaj ve Dezavantajları

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Bu yazımız LASIK ameliyatı yani lazer göz ameliyatının avantajları ve dezavantajları hakkındadır. Bu prosedür, göz küresinin ışık kırmasındaki görsel değişiklikleri düzeltebilir. Bu, insanların gözlük veya kontakt lens takmayı bırakabileceği anlamına gelir.

Gözün lens ve kornea gibi kırma ortamları, hastalarda değişiklik olmaksızın ışık ışınlarını retinaya doğru şekilde yansıtabilir. Ancak miyop, hipermetrop ve astigmatı olan kişilerde kornea bunu yanlış saptırır.

LASIK ameliyatı (lazer destekli in situ keratomileuses), refraktif değişikliklerin düzeltilmesinde iyi sonuçları olan bir cerrahi işlemdir. Ayrıca, geleneksel lenslere mükemmel bir alternatiftir.

Kimler lazer göz ameliyatına ihtiyaç duyar?

LASIK şu anda retinadaki ışık kırılma kusurları için ikincil ve uzun süreli bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Bu prosedüre ihtiyaç duyan hastalar genellikle aşağıdaki görme bozukluklarına sahiptir:

  • Miyop
  • Hipermetrop
  • Astigmat

LASIK ameliyatı genellikle uzman hekim tarafından göz küresinin durumu ve özellikleri değerlendirildikten sonra önerilir. Ancak LASIK ameliyatı herkes için uygun değildir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi, aday seçimi için aşağıdaki kriterleri belirlemiştir:

  • Hasta 18 yaşında veya daha büyük olmalıdır (21 ideal yaştır)
  • Son 12 ay içinde oküler refraksiyonu tablosu yaşmış olmalıdır
  • LASIK’in düzeltebileceği bir kırılma bozukluğuna sahip olmalıdır
  • Son olarak, korneaları sağlıklı, kalın ve 6/18’den büyük düzeltilebilir görme keskinliğine sahip olmalıdır

Aynı şekilde, hastanın prosedürü zorlaştıran veya uzun süreli sağlığı tehlikeye atan, katarakt, keratokonus, keratit veya ileri glokom gibi oküler ve sistemik rahatsızlıkları olmaması önemlidir. Ayrıca, bir çalışma, göreceli kontrendikasyonlar arasında şaşılık veya ambliyopi öyküsü de oluşturmaktadır.

duvarda harf okuyan gözler
LASIK ameliyatın uygulanma kriterleri, doktorlar bu tedaviyi herhangi bir kişiye uygulayamayacakları için spesifiktir.

Prosedür için hazırlık

LASIK göz ameliyatı, genellikle 15 ila 30 dakika süren, hastanın hastaneye yatırılmasını gerektirmeyen cerrahi bir işlemdir. Ancak, yine de hafife alınmaması gereken bir operasyondur.

Bu prosedürü seçerken dikkate alınması gereken bazı öneriler şunlardır:

  • En olası sonuçları açıklayabilecek bir göz doktoruyla görüşerek beklentileri değerlendirin. Çoğu hasta, ameliyattan sonra gece okurken veya araba kullanırken gözlük takmaya devam etmelidir.
  • LASIK ameliyatı ayakta bir tedavi ve hastanın talebi doğrultusunda olduğundan ve genellikle sigorta şirketleri tarafından karşılanmadığından maliyete hazırlıklı olun. Bu açıdan, maliyeti öğrenmek ve bunun için kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olmak çok önemlidir.
  • Ameliyat sonrası görüşünüz tamamen adapte olmayacağı veya iyileşmeyeceği için birinin gelip sizi eve götürmesini sağlayın.
  • Ameliyat günü gözlerin yakınında makyaj, krem veya losyon gibi kozmetik ürünleri kullanmaktan kaçının. Göz doktorunuz, göz küresi ve çevresi için ameliyattan günler öncesinden bir temizleme rutinine başlamanızı önerebilir.
  • Kaygı kaçınılmazdır, ancak endişe verici düşünceleri zihninizden temizleyerek sakin kalmaya çalışın. Bunun yerine ameliyatın uzun vadede sunacağı faydalara odaklanın.

Lazer göz ameliyatı nasıldır?

Bu tür bir prosedür genellikle bir göz doktorunun ofisinde veya bir ameliyat merkezinde gerçekleştirilir. Doktor ilk olarak, kırma elemanlarını değerlendirmek ve izlenecek hareket tarzını belirlemek için göz küresini ayrıntılı olarak inceler.

Merkezdeyken, uzman prosedürü açıklayacak ve sizi ameliyathaneye yönlendirecektir. Merkezin içinde, personel sizden bir sedyeye uzanmanızı ve yukarı bakmanızı isteyecektir. Çok gerginseniz, doktor bir ağrı kesici veya anestezi uygulayabilir.

Operasyona başlarken göz küresine işlem sırasında rahatsızlığı azaltacak olan bir anestezik göz damlası damlatılır. Ardından uzman gözünüze, gözü açık tutacak ve göz kırpmanızı önleyecek bir spekulum ve küçük bir emme halkası yerleştirir.

Cerrah, küçük bir lazer veya mikrokeratom kullanarak korneada bir kesi yapar ve bir flep (kanat kesiği) oluşturur. Daha sonra doktor, tamir edilecek yapılara erişmek için küçük kanadı geri katlar.

Uzman, programlanmış bir lazerle korneanın parçalarını yeniden şekillendirecektir. Operasyonun sonunda doktor başlangıçta kesilip geri katlanan doku kanadını geri yerleştirir. Bu kesik birkaç saniye içinde kendiliğinden yapışır ve dikişe gerek kalmadan iyileşir.

İşlem sırasında doktor, göz hareketini mümkün olduğunca önlemek için gözlerinizi ışıklı bir noktaya sabitlemenizi ister. Aynı şekilde, korneanın yeniden şekillendirilmesinin başlangıcında hafif bir koku fark etmek mümkündür. Çoğu hasta yanık saç gibi koku aldığını söyler.

Her iki gözün de düzeltilmesi gerekiyorsa, cerrah yukarıdaki prosedürü her bir göz küresinde ayrı ayrı takip edecektir. İki gözün operasyonu genellikle aynı gün için planlarlar.

 İyileşme

Hastalar genellikle LASIK ameliyatının tamamlanmasından hemen sonra göz küresinde yanma, kuruluk veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar yaşarlar. Bunun için uzman, gözleri kayganlaştırmak ve rahatsızlığı azaltmak için oftalmik damlalar reçete eder.

Doktor genellikle iyileşme sürecini kolaylaştırmak için gözün üzerine koruyucu bir kalkan yerleştirir veya uyurken bu kalkanın kullanılmasını talep eder. Ayrıca operasyondan sonra rahatlamanız ve dinlenmeniz gerekir.

Görme yeteneğinizin iyileşmesi ve stabil hale gelmesi kademeli olacaktır, bu nedenle gerçek sonuçları iki veya üç aylık bir süre sonra yaşayacaksınız. Bu yüzden doktor muhtemelen yeniden değerlendirme ve takip için birkaç kontrol randevusu ayarlayacaktır.

Özellikle ekstrem sporlar veya yüzme yapıyorsanız, normal günlük aktivitelere dönmek için birkaç hafta ayırmanız önemlidir. Belirli bir süre göz kozmetiği kullanılmamalıdır.

LASIK ameliyatının faydaları

Bu prosedürün ana avantajı, düzeltici gözlük veya kontakt lenslere ihtiyaç duymadan tüm günlük aktiviteleri gerçekleştirme olasılığıdır. Aslında insanların %90’ı ameliyattan sonra gözlüksüz 20/20 ve 20/40 görüş elde etmektedir.

Aynı tipteki diğer müdahalelerden daha üstün, hızlı postoperatif stabilizasyon ile kanıtlanmış etkili bir prosedürdür. Ek olarak, kornea opasiteleri veya katarakt gibi az sayıda komplikasyon vardır.

Başarılı sonuçlar, başlangıçtaki oküler tutulumun derecesi ile ters orantılıdır. Bu nedenle, düşük düzeyde refrakter hasar varsa prognoz daha olumlu olacaktır.

göz ameliyatına hazırlanan kadın
Lazer prosedürü oldukça etkilidir; tahminler, hastaların %90’ına kadarında gözle görülür bir iyileşme olduğunu göstermektedir.

LASIK ameliyatının olası riskleri ve dezavantajları

Diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi LASIK ameliyatı da yan etkilere ve komplikasyonlara neden olabilir. Çoğu koşul geçicidir ve genellikle birkaç hafta veya ay içinde kaybolur.

LASIK ameliyatı ile ilişkili en yaygın ikincil belirtilerden bazıları şunlardır:

Ameliyat, bazı hastalarda kullanılan büyütücü lenslere rağmen, müdahale öncesine göre daha kötü görüye neden olan olumsuz düzeltmelere yol açmıştır.

Aynı şekilde, işlem görme kaybını ve kalıcı görme değişikliklerini tetikleyebilir, ancak bu oldukça nadirdir.

LASIK ameliyatı herkese uygun olmayan elektif bir işlemdir

Bu operasyon kırılma bozukluklarının düzeltilmesinde başarı oranı en yüksek olan işlemlerden biridir. Ancak, bu tür bir müdahaleyi gerçekleştirirken artıları ve eksileri değerlendirmelisiniz.

Bu nedenle, gözlük kullanmak sizin için çok rahatsız edici değilse ve büyük bir değişiklik yaratmayacaksa refraktif cerrahi yaptırmayın. Bir karar vermeden önce, her türlü sorunuzu yanıtlayabilecek ve bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun seçenekleri tartışabilecek bir göz doktoruyla görüşmeniz önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Miranda Hernández I, Barroso Lorenzo R, Perea Hevia L, Ramos Perera Y. Selección del paciente para cirugía refractiva: actualización. Rev Cubana Oftalmol. 2015; 28 (3).
  • Moreno R, Srur M, Nieme C. Cirugía refractiva: indicaciones, técnicas y resultados. Revista Médica Clínica Las Condes. 2010;21(6):901-910.
  • Lawless M, Hodge C. LASIK. Int Ophthalmol Clin. 2013 Winter;53(1):111-28.
  • Wilkinson JM, Cozine EW, Kahn AR. Refractive Eye Surgery: Helping Patients Make Informed Decisions About LASIK. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):637-644.
  • Tse SM, Farley ND, Tomasko KR, Amin SR. Intraoperative LASIK Complications. Int Ophthalmol Clin. 2016 Spring;56(2):47-57.
  • LASIK: What You Should Know. Am Fam Physician. 2017 May 15;95(10):Online.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.