Meckel Divertikülü ve Özellikleri
Meckel divertikülü doğumdan kaynaklanan bir sindirim sistemi kusurudur. Hamileliğin beş ila yedinci haftaları arasındaki embriyo gelişimindeki farklılıklardan kaynaklanır.
Bu problemin görülme sıklığı %0.3 ila %3 arasındadır. Ortalamaya vurulacak olursa nüfusun sadece %2’sinde Meckel divertikülü vardır ancak semptomlar bu hastaların yaklaşık %5 ila %7’si arasında gözlemlenir. Bundan dolayı çoğu vaka asemptomatiktir.
Bu problem ilk olarak 1809’da Johann Friedrich Meckel tarafından tanımlanmıştır. Erkekler ve kadınlarda görülme sıklığı aynıdır. Ancak, komplikasyonla erkeklerde üç ila dört kat daha yaygın görülür. Çocuklarda yetişkinlerde olduğundan daha yaygın bir şekilde teşhis edilir.
Meckel Divertikülü
Meckel divertikülü bazı insanların ince bağırsaklarında gelişen küçük bir çıkıntıdır. Embriyo gelişimi sırasında ön bağırsak yumurta kesesi ile yumurta kanalı denen bir kanal yolu ile iletişim kurar.
Embriyo geliştikçe hem yumurta kesesi hem de ön bağırsak kaybolur. Ancak, yumurta kanalının bir kalıntısı nüfusun küçük bir kısmında kalmaya devam eder.
Zaman zaman bir Meckel divertikülü küçük bir kanala da sahip olabilir. Bu, divertikül ile göbek deliğini birleştiren lifli bir yapı olan omfalomezenterik kanaldır.
Sadece nadir durumlarda umbilikal fistüller veya yumurta kesesi kistleri ortaya çıkar. Bir umbilikal fistül bağırsaklar ile göbek deliği arasındaki direkt bir iletişimdir, bu da göbek deliğinden dışkı atımını sağlar. Çift yumurta kesesi göbek deliğinin altında bulunan bir çıkıntıdır.
Ana Özellikleri
Meckel divertikülü ince bağırsakta bulunan aynı üç katmandan oluşur. Bu katmanlar mukoza, submukoza ve muskülaris propiyadır. Eğer divertikül üç katmanlı ise gerçek bir divertiküldür, çünkü yalancı divertiküllerde sadece ilk iki katman bulunur.
Divertikül ince bağırsağın alt yarısındaki antimezenterik sınırda bulunur ve genellikle 5 ila 10 cm arasında bir uzunluktadır. Çapı 5 cm’ye kadar çıkabilir. Genellijle vitellin arterinin bir kalıntısından veya süperior mezenterik arterin bir kalıntısından beslenir.
Divertikülün ektopik, kolon, pankreatik ve duodenal mide mukozası; hepatobiliyer doku ve ayrıca Brunner bezleri kalıntıları göstermesi yaygındır. Ucunda endometriyal bir doku bulunması da yaygındır.
Bu yazımıza da bir göz atın: Doğal Yollarla Divertikül İltihabı ile Savaşın
Belirtileri
Meckel divertikülü genellikle çocukluğun ilk yıllarında olmak üzere komplikasyonlara yol açabilir. Bunların %60’ı on yaşından önce ortaya çıkar ancak asemptomatik bireylerde de %4 ila %6 arasında bir komplikasyon görülme riski vardır.
En sık görülen komplikasyon kanamadır. Uzmanlar bunu genellikle gastrik mukozada görülen peptik ülser hastalığı ile ilişkilendirir. Çoğunlukla iki yaşında ortaya çıkar ve semptomu acısız, kanlı dışkılardır. Sık görülen bir diğer komplikasyon ise karın ağrısıdır.
Hastaların ortalama %20’si klinik açıdan apandisitten ayırt edilemeyen divertiküller geliştirir. Vakaların %40’ında bağırsak tıkanması görülür. Hastaların %0.5’i ila %3.2 arasındaki kısmında tümör görülür ancak bu tümörler çoğunlukla iyi huyludur.
Daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin: Divertiküloz Hastalarının Kaçınması Gereken Yiyecekler
Diğer İlginç Bilgiler
Meckel divertikülü teşhis edilmesi zor bir durumdur çünkü semptomları birçok diğer hastalığa benzerdir. Bundan dolayı medikal profesyonellerin tanıyı onaylamak için kolonoskopi, karında yapılan teknesyum taraması veya kablosuz kapsül endoskopi gibi testler istemesi normaldir.
Eğer kanama veya bağırsakta bir tıkanıklık varsa divertikülü almak için ameliyat yapılabilir. Ameliyat uzmanın bu divertikülü ve divertikülü çevreleyen bağırsak dokusunu birlikte almasına izin verir. Bu geleneksel veya laparoskopik cerrahi yolu ile yapılır.
Meckel divertikülü tedavisinde ameliyat son derece güvenli bir yöntemdir ve nadiren komplikasyonlara yol açar. Çoğu hasta ameliyat sonrasında tamamen iyileşir ve bir daha bu problem ile uğraşmak zorunda kalmazlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Piñero, A., Castellanos, G., Rodríguez, J. M., Parrilla, P., Martínez, E., & Canteras, M. (2001). Complicaciones, diagnóstico y tratamiento del divertículo de Meckel. Cirugía Española, 70(6), 286-290.
- FLOCH, M. (2010). Divertículo de Meckel. In Netter. Gastroenterología.
- Motta-Ramírez GA, Reyes-Méndez E, Campos-Torres J, García-Ruiz A, Rivera-Méndez VM, García-Castellanos JA, & Aragón-Flores M. (2015). El divertículo de Meckel en adultos. Anales de Radiología México.