Mevsimsel Saç Dökülmesi: Neden Sonbaharda Olur?

Mevsimsel saç dökülmesi genellikle sonbaharda yaşanır. Ancak, bir endişe nedeni olmamalıdır, çünkü bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz. Bu saçın incelmesi ile ilgili değil, yenilenmesi ile ilgili olan tamamen normal bir süreçtir.
Mevsimsel Saç Dökülmesi: Neden Sonbaharda Olur?

Son Güncelleme: 02 Mayıs, 2020

Mevsimsel saç dökülmesi durumunun sonbaharda daha sık görüldüğünü biliyor muydunuz? Ancak, bu bir endişe sebebi olmamalıdır. Bunun gerçekleşmesi tamamen normaldir. Tıpkı ağaç yapraklarında olduğu gibi, saçımız da sonbahar sürecinde bir yenilenmeden geçer.

Eğer sonbaharda daha çok saç dökülmesi yaşıyorsanız bu büyük ihtimalle memeli atalarımızdan aldığımız mirasın bir parçasıdır. Hatta, tüm memeliler bu mevsimde tüylerinin bir kısmını kaybederler. Sonrasında, sonbahar bittiğinde her şey normale geri döner.

Sonbaharda daha fazla saç kaybetmemize neden olan sürece “mevsimsel saç dökülmesi” denir. Tüm insanları etkiler ama uzun saçlı olan insanların bunu daha fazla fark ettikleri de doğrudur. Bazı insanlar bu gerçekleştiğinde endişelenir ve daha fazla vitamin ve besin desteği almaya çalışır. Ancak bu ne gerekli, ne de etkilidir.

Mevsimsel Saç Dökülmesi

Dökülen saçlarına bakan bir kadın.

Mevsimden bağımsız olarak tüm insanlar – hem kadınlar hem de erkekler – sürekli saç döker. Normal şartlar altında her gün saçlarımızın %12 ila %15 arasındaki kısmı her gün yenilenir. Dolayısıyla, günlük bir bazda 80 ila 100 arasında saç kaybederiz.

Bu da, tüm saçımızın her dört yılda bir yenilendiği anlamına gelir. Ancak bu kaybın daha fazla olduğu zamanlar vardır. Bu genellikle sonbaharda gerçekleşir ancak ilkbahar sırasında görülmesi de alışılmadık değildir.

Bu yenilenme sürecinin tek bir istisnası vardır: yenidoğanlar. Bebekler hayatlarının üç ya da dördüncü ayı sonrasında tamamen kaybolan bir tüy tabakası ile doğarlar. Bu noktada gerçek saçları çıkmaya başlar.

Mevsimsel Saç Dökülmesine Ne Sebep Olur?

Prensipte, tüm memeliler kış için hazırlık olarak tüm kürklerini değiştirmeye evrimsel olarak şartlanmışlardır. Bunun nedeni soğuk havanın düşük sıcaklıklar ile başa çıkabilecek, yenilenmiş tüyler gerektirmesidir. Bundan dolayı, sonbaharda daha fazla saç kaybetmemizin ilk sebebi budur.

Benzer şekilde, saç dökülmesi fizyolojik bir yenilenme sürecinin bir parçasıdır ve mevsimsel bir faktörü de vardır. Örneğin, saç genellikle ilkbaharda ölür ancak vücuttan uzaklaşması üç ay kadar süre alabilir, ki bu da sonbahara denk gelir. Bundan dolayı saç dökülmesi bu mevsimde artış gösterir.

Aynı şekilde, ışığın değişimi ve gün ışığının var olduğu saat sayısı da saç dökülmesini etkileyebilir. Genel olarak, bu faktörlerin tamamı melatonin ve prolaktin salgılanmasında bir değişime neden olur. Bunun sonucu ise saçın telogen effluvium miktarında görülen bir değişimdir, ki bu da dökülmelere neden olur.

Efsaneler ve Gerçekler

Saçını durulayan bir kadın.

Bazı mevsimsel saç dökülmesi efsaneleri vardır. Örneğin, bazıları bunun kadınları erkeklerden fazla etkilediğini söylerler. Ancak, bu doğru değildir. Olan şey, kadınların genellikle daha uzun saçları olması, ve bundan dolayı dökülmeyi daha fazla fark etmeleridir.

Diğerleri ise saç dökülmesini engellemek için saçınızı hafif bir şekilde taramanız gerektiğini ya da saçınızı örmezseniz dökülmenin duracağını söylerler. Bu ifadelerin ikisi de yanlıştır, çünkü saçın dökülme nedeni zaten kafaya tutunmuyor olmasıdır. Bu dökülme sürecinin bir parçası olmayan her saç, kafa derisinin ortalama 6 mm derinine inen bir köke sahiptir. Bundan dolayı bu saçların dökülmesi çok zordur.

Sonbaharda bir vitamin desteği almanın saç dökülmesini engellediğine dair iddialar vardır. Ancak, bu da yanlıştır. Bunun nedeni, bu sürecin bir vitamin eksikliği dolayısıyla değil, tamamen normal fizyolojik bir değişim dolayısıyla gerçekleşmesidir.

Ne Zaman Saç Dökülmesi İle İlgili Endişelenmelisiniz

Açık olalım: mevsimsel saç dökülmesi gerçek bir saç kaybı değildir, bir yenilenmedir. Sonbaharda kaybettiğimiz saçlar kendi kendine üç ila dört ay arasında bir sürede tekrar uzar. Bundan dolayı herhangi bir tedaviye ya da rutinimizi değiştirmeye gerek yoktur. Bir saçı kaybettiğimizde, çoktan bu saçı dışarıya iten bir saç gelmiştir bile.

Yapabileceğiniz en iyi şey saçınızı sık sık yıkamak ve her gün taramaktır. Bu şekilde saçlarınız yavaşça dökülecektir. Eğer saçınızı sadece zaman zaman tararsanız kafanızda birikmiş olan dökülmeye hazır saçlar olacaktır ve bundan dolayı olması gerekenden fazla saç kaybediyormuşsunuz gibi hissedersiniz.

Son olarak, sonbaharda saç dökülmesi eğer gerçekten ekstrem miktarlardaysa ya da mevsim bittikten sonra saçınızın dökülmesi devam ederse bir endişe kaynağı olmalıdır. Bu ekstrem durumlarda bir dermatoloğa danışmak her zaman iyi bir fikirdir, çünkü bir dermatolog durumu daha iyi inceleyebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guerrero, A. R., & Ch, M. K. (2011). Alopecias. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(6), 775-783.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.