Migrenin Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
Düzenli olarak migren sıkıntısı çekenlerin sayısı hiç de az değil. Nörolojik bir bozukluk olan migren, hayat kalitesini doğrudan etkiler. Bunun sonucunda da kişide depresyon ve kendini insanlardan soyutlama gibi davranışlar olabilir. Yazımızda migrenin nedenleri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilgi vereceğiz.
Migren nedir?
Migren, şiddetli baş ağrılarıyla kendini belli eden bir nörolojik bozukluktur. Bu tür baş ağrıları yaşayan çoğu kişi ağrıyı stres, gerginlik ya da anksiyeteye bağlıyor.
Migren sırasında başın bir yarısında ya da her iki yarısında birden ağrı olabilir. Genelde migren ağrısı yaşayan kişi büyük bir acı çeker ve hiçbir şey yapamaz hale gelir. Migren, yetişkin kadınların %18’inde, erkeklerinse %6’sında görülür.
Auralı migren olarak da bilinen klasik migren, genelde görüşte aksaklıklarla başlar. Işık parlamaları ve kör noktalar gibi duyu bozuklukları meydana gelir. Bu semptomlar genelde 10 ila 30 dakika arası sürer.
Migrenin Nedenleri
Migrenli hastaların hissettiği acının şiddeti ve şekli birbirinden farklı olabiliyor. Hatta hastalar, hayatları boyunca migren kaynaklı farklı sorunlar da yaşayabilir.
Bu nedenle migrenin nedenleri ve belirtilerini bilmek önemli. Ancak bu şekilde migreni önleyebilir ya da şiddetini azaltabilirsiniz.
Bu nörolojik bozukluğu tetikleyen nedenler arasında aşağıdakiler bulunur:
- Sigara ve alkol tüketimi
- Stres
- Uyku bozuklukları
- Güçlü kokular
- Ani iklim değişiklikleri
- Bazı gıdalar (MSG, yapay tatlandırıcılar, soya, süt ürünleri, kafein, çikolata, turunçgiller, muz, avokado vs.)
- Parlak ışıklar
- Bazı ilaçlar
Migrenin Belirtileri
Migren semptomları oldukça kendine hastır ve kolayca tanınabilir:
- Başlıca semptom, baş bölgesinden boyun ve yüz kaslarına kadar yayılan şiddetli ağrıdır. Bu ağrı 4 ila 72 saat arası sürebilir.
- Mide bulantısı ve kusma
- Işık ve sese karşı hassasiyet
- Solgun ten rengi
- Yorgunluk
- Çarpıntı
- Görsel semptomlar: Işık parlamaları, kör noktalar, görüşte çizgiler, kısmı görüş kaybı ya da gözde acı olabilir.
- Psikolojik değişimler: Stres, kaygı, insomnia, depresyon, tedirginlik ve hatta agresiflik bile olabilir.
İlginizi çekebilir: İnsomnia İçin En İyi 3 Doğal Çözüm
Kısacası, migren sırasında hastaların hayatlarına normal şekilde devam edebilmesi imkânsız hale geliyor. Bunlara ek olarak, daha nadir olsa da hala yaşanabilen başka semptomlar da var:
- Baş dönmesi
- Kaşıntı, karıncalanma ve gıdıklanma hissi
- Kontrol dışı vücut hareketleri
- Konuşmada bozukluk
Teşhis
Migren teşhisi, hastanın gösterdiği semptomlar kontrol edilerek konur. Doktorun teşhisi koyabilmek için hastanın detaylı tıbbi geçmişini incelemesi gerekiyor. Elbette, hastanın doktora ağrısı hakkında verdiği bilgiler de büyük önem taşıyor.
Genelde hastaya teşhis konabilmesi için nöroloğa gitmesine gerek kalmaz. Sadece baş ağrısına migrenin değil de başka hastalığın neden olduğundan şüphe ediliyorsa, hastadan bazı görüntüleme testleri istenebilir. Bu durumlarda en çok MR ya da tomografi istenir.
Migren Tedavisi
Migrenle mücadele etmek için ilaç tedavisi ve doğal tedavi yöntemleri kullanılır.
İlaç Tedavisi
Migrenin nedenleri, seçilecek ilacı belirler. Kullanılan ilaçlardan bazıları şunlardır:
- Aspirin, ibuprofen ya da paracetamol gibi ağrı kesici ve antienflamatuvar ilaçlar (Sadece düşük ya da orta seviyeli migrenlere iyi gelir)
- Mide bulantısı ve kusmayı önlemek için antiemetik ilaçlar
- Yüksek tansiyon nedeniyle ortaya çıkan migrenler için tansiyon ilaçları
- Depresyon ve kaygı nedenli ortaya çıkan migrenler için antidepresan ilaçlar
İlginizi çekebilir: İşlenmiş Gıdalardan Kaçınmak için 8 Sebep
Doğal Tedaviler
Migren tedavisi niteliğindeki doğal ilaçlar her daim hastanın beslenme düzeniyle ilişkilidir. Tükettiğiniz doğal besin miktarını arttırmalı ve işlenmiş gıdaları azaltmalısınız. Ayrıca glüten ya da laktoz gibi gıda intoleranslarınız olup olmadığını tespit etmeye çalışın.
Doğal tedavilerde izlenecek yol; karaciğer, böbrek ve bağırsakların işleyişi, hormon seviyeleri ve duygu durumu gibi kişinin genel sağlığına bakılarak çizilir. Akupunktur, homeopati, magnet tedavisi, renk terapisi (kromoterapi) ve başka birçok doğal tedavi yöntemiyle etkili sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Carod-Artal, F. J., Irimia, P., & Ezpeleta, D. (2012). Migraña crónica: definición, epidemiología, factores de riesgo y tratamiento. Rev Neurol, 54(1), 629-37.
-
Pascual, J. (2001). Migraña: diagnóstico y tratamiento. Medicina clínica, 116(14), 550-555.
-
Pedra, M. P. (1992). Influencia del estrés en el padecimiento de la migraña. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, (54), 97-108.