Nane Çayının Sağlığa Faydaları

Nane çayının sağlığa sınırsız faydası vardır ve düzenli olarak tüketilmesi hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı iyileştirir.
Nane Çayının Sağlığa Faydaları
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Nane çayının sağlığa pek çok faydası vardır. Bu çay, lezzetli olmasının yanı sıra rahatlatıcıdır da. Peki, fiziksel ve zihinsel sağlık için harika olan naneyi bu kadar faydalı yapan nedir?

Nane, antioksidanlar, mineraller ve omega 3 yağ asitlerinin yanı sıra, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Bu bileşenlerin tümü oldukça sağlıklıdır ve vücut için gereklidir. Bu yazımızda, nane çayının faydalarını daha yakından inceleyeceğiz.

Nane Çayının Sağlıklı Özellikleri

taze nane yaprakları

Nane ve kıvırcık nane, her ülkede yetişebilir. Soğuk iklimlerde daha iyi büyüse de, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bahçenizde veya evin içinde bir saksıda nane yetiştirmek mümkündür.

Nanenin sağlıklı özelliklerinden faydalanabilmek için, çayını hazırlayabilir veya nane yapraklarını salatalarınıza ve içeceklerinize ekleyebilirsiniz.

Nane Ağız Kokusunu Azaltır

Nane çayı, ağız kokusunu azaltmak için kullanılabilir. Ferahlatıcı etkileri ve antibakteriyel özellikleri sayesinde, nane ağzınızda lezzetli bir tat bırakır. Buna ek olarak, birkaç adet nane yaprağı da çiğneyebilirsiniz.

Bu bitki, pek çok gargarada ve diş macununda bulunur. Bu sebeple, ağız kokusu ile mücadele edebilmek için nane çayı ile gargara yapabilirsiniz. Gargara yapmak için hazırlayacağınız nane çayında, daha fazla nane yaprağı kullanmalısınız. Böylece, aroma daha yoğun olacaktır.

Nane Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Nane çayını doktorlar kilo vermek için önerebilir. Nane ve yeşilçayın karışımı, metabolizmayı hızlandırmak ve yağları yakmak için idealdir. Buna ek olarak, bu karışım, karaciğer yağlanmasını da tedavi eder.

Nane Çayı Sinüs Enfeksiyonunu Tedavi Eder

sinüzit

Burun tıkanıklığı ve nezle problemniniz olduğunda, sıcak çaylar iyi gelecektir. Özellikle nane çayı burun tıkanıklığını hafifletir. İçerdiği mentol içeriği sinüziti azaltmaya yardımcı olur. Dekonjestanlar ise solunum yollarını ve boğaz ağrısını rahatlatır.

Nane Alerjiyi Tedavi Etmeye Yardımcı Olur

Nanede, astım semptomlarını ve mevsimsel alerjileri hafifleten anti-inflamatuvar ve antioksidan özellikler içeren rozmarinik asit bulunur. Bunun yanı sıra, bu antioksidan alerji ile ilişkili akyuvarları azaltır ve böylece semptomlarda önemli bir azalma görülür.

Nane Cilt ve Saçlar İçin Harikadır

Nane içeren tonikler antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu sayede de, ağızdaki uçuk hastalığı (HSV1) ile mücadelede kullanılabilir. Nane ayrıca, ciltteki tahrişi azaltır ve kepek ve bit gibi kafa derisi sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Nane Rahatlatıcıdır

Eğer stres sizi etkiliyorsa, sıcak bir nane çayı sizi rahatlatacaktır. Nanedeki mentol bileşenleri, rahatlatıcı etkilerini yanı sıra stres ve zihinsel ve fiziksel yorgunlukla mücadele eder.

Ayrıca, pek çok kişi nanenin kas ağrısı üzerindeki etkisini bilir. Pek çok ağrı kesici, nanenin temel bileşeni olan mentol içerir. Kas ağrısı olan bölgeye nane çayı ile kompres uygulayabilirsiniz.

Nane Uyku İçin Harikadır

Eğer uykuya dalmada zorluk çekiyorsanız, bir bardak ılık nane çayı için çünkü bu çay kaslarınızı ve zihninizi rahatlatmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, bu çay gün içerisinde biriken stresin üstesinden gelerek uyumanızı kolaylaştırır. Bu etkinin sebebi de nanedeki mentol içeriğidir.

Nanenin Sindirime Yardımcı Özellikleri

Yavaş ve ağır sindirim, yemekten sonra bir bardak nane çayı içerek düzeltilebilir. Bunun yanı sıra, gaz veya iltihap sebebiyle oluşan karın ağrısı da nane çayı ile hafifler. Benzer şekilde, nane huzursuz bağırsak sendromuna da iyi gelir. Bununla birlikte, gastroözofageal reflü durumunda nane uygun değildir.

Nane Yağı Kemoterapi ve Işın Tedavisine Yardımcıdır

Son olarak, nane yağı kanser hastalarının dostudur. Kemoterapi sonrası mide bulantısını hafifleten geneleneksel ilaçlardan daha etkilidir. Buna ek olarak, DNA’yı korumaya ve kansere karşı ışın tedavisi alan bölgelerde hücrelerin ölmesini engellemeye yardımcı olur.

Nane Çayının Özelliklerinden Faydalanmak İçin Tarifler

Nane Çayı

Malzemeler

  • 5 adet taze nane yaprağı
  • 1 bardak su

Hazırlanışı

  • İlk olarak, nane yapraklarını iyice yıkayın.
  • Ardından, suyu ısıtın ve kaynamaya başladığında içerisine nane yapraklarını koyun.
  • Demliği ocaktan alın ve çayın birkaç dakika demlenmesini bekleyin.
  • Son olarak, çayınızı arzuya göre ılık veya sıcak olarak tüketebilirsiniz.

Kilo Vermek İçin Nane- Yeşil Çay Karışımı

Malzemeler

  • 5 adet nane yaprağı
  • 2 yemek kaşığı yeşil çay
  • 1 bardak su

Hazırlanışı

  • İlk olarak, suyu ısıtın ve kaynamaya başladığında içerisine naneyle yeşil çayı ilave edin.
  • Ardından, demliği ocaktan alın.
  • 5-10 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Bu çayı, sabah aç karna için. Bu çayı her gün içebilirsiniz ancak üç haftadan fazla tüketmeyin.

Nane Çayı

naneli limonata

Malzemeler

  • 1 bardak taze nane
  • 4 bardak ılık su
  • Arzuya bağlı olarak doğal tatlandırıcı

Hazırlanışı

  • İlk olarak, ılık suyu bir sürahiye boşaltın ve içerisine nane yapraklarını ekleyin.
  • 30 dakika demlenmeye bırakın.
  • Son olarak, süzün ve buz ile servis edin. Bu tarif, sıcak günler için idealdir.

Topikal Kullanım İçin Nane Çayı

Malzemeler

  • 15 adet nane yaprağı
  • 1 bardak su

Hazırlanışı

  • İlk olarak, suyu ısıtın. Kaynamaya başladığında içerisine naneleri ekleyin.
  • Ardından, 3 dakika kaynatın. Ocaktan alın ve soğumasını bekleyin.
  • Son olarak, nane çayı toniğinü süzün ve buzdolabına koyun. Gerektiğinde kullanın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.